Waarom uw stroomfactuur in één jaar bijna 100 euro duurder werd

Energiefactuur

Waarom uw stroomfactuur in één jaar bijna 100 euro duurder werd

Onlangs kon u lezen dat de jaarlijkse stroomfactuur van een gemiddeld Vlaams gezin ongeveer met 100€ zal toenemen. De reden voor deze stijging is meervoudig.

Energiefactuur

Door de onbeschikbaarheid van enkele kerncentrales in België en Frankrijk is de stroomproductie kleiner. Verder stijgt de prijs van CO2, net als de prijs van gas en steenkool. In bijvoorbeeld Duitsland wordt steenkool nog steeds gebruikt om stroom op te wekken.

Groothandelaars

De energieleveranciers bevoorraden zich op die groothandelsmarkten. Als elektriciteit duurder wordt voor de leveranciers, wordt ze ook duurder voor de klanten, ook al maakt de grondstof voor de stroom in België maar een derde uit van de totale stroomfactuur van de gezinnen.

In vergelijking met zowat een jaar geleden is elektriciteit vandaag 30 euro/MWh duurder. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3,5 MWh, mag je volgens Lampiris dus rekenen op een stijging van de kost van elektriciteit met negentig à honderd euro. Ook Eneco heeft het over een prijsstijging van zo’n honderd euro.

Soort contract

Hoeveel duurder uw stroomfactuur zal zijn, is afhankelijk van het soort contract dat u met uw leverancier afsloot. Heeft u bijvoorbeeld een vast of een variabel contract, op korte of lange termijn? Het is hoe dan ook duidelijk dat wie voor lange tijd een vast contract heeft, vandaag voordeel doet.

De stijgende prijzen op de groothandelsmarkten gelden voor alle leveranciers. “Als men de vaste prijzen van september 2018 met die van september 2017 vergelijkt, merkt men een stijging van 75 à 100 euro”, klinkt het bij Engie Electrabel. Bij EDF Luminus, de nummer twee op de stroommarkt, betaalt men vandaag 50 euro à 75 euro meer voor nieuwe contracten, zo klinkt het. “Eerder richting 50 euro”.

Toekomst

Of en met hoeveel de prijs de komende maanden zal stijgen, is moeilijk te preciseren, klinkt het nog bij Engie Electrabel. Voor klanten met een contract dat driemaandelijks wordt geïndexeerd, wordt de prijs voor het laatste kwartaal opgemaakt op basis van de maanden juli, augustus en september. “Daar hebben we dus nog geen volledig zicht op. Maar de laatste weken en dagen zien we weer stijgingen op de groothandelsmarkten”, klinkt het.

Ook de Vlaamse energieregulator Vreg merkt stijgende prijzen. “De prijzen stijgen geleidelijk. Natuurlijk is er een verband met de groothandelsprijzen, maar er speelt natuurlijk meer. Het is niet omdat de groothandelsprijs met dertig euro stijgt, dat de stroomfactuur met dertig euro stijgt. Je mag dat niet één op één vergelijken”.

Bron: De Morgen, 19 september 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • van gorp Reply

  EEN UITLEG OM DE FAKTUUR TE VERHOGEN VINDEN ZE ALTIJD WEL.
  laat de mensen maar investeren in zelfproduktie,wij zullen de boel wel afromen
  bende hypokrieten

  7 maart 2019 at 09:26
 • engels jean pierre Reply

  Just to say:
  Variabel contract;(in mijn geval Engie).
  Kwh prijs piek/ dal/ exclusief nacht tot 31/07/2018 : 0,0436900/ 0,0289500/ 0,0289500 euro.
  Kwh prijs piek/ dal/ exclusief nacht vanaf 01/08/2018 : 0,0748100/ 0,0563700/ 0,0563700 euro.
  ttz. bijna het dubbele!!!!
  Moet er nog zand zijn!!!!!
  Ik heb gewijzigd naar een vast contract.

  2 oktober 2018 at 12:24
 • De Visscher Reply

  Maar als alles terug daalt zal wel niet onze energiefactuur ook dalen zoals altijd , wel naar boven maar niet naar beneden !!!!

  2 oktober 2018 at 10:28

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *