Wanneer is energieopslag interessant voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Zonnepanelen closeup

Wanneer is energieopslag interessant voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Brandend actueel in de sector van de zonnepanelen zijn batterijopslagsystemen. Maar waarom zou je als eigenaar van een PV-installatie in een dergelijk systeem investeren?

Waarom zou ik aan energieopslag doen?

Als je aan energieopslag doet, gebruik je alle hernieuwbare energie van je zonnepanelen zo optimaal mogelijk. Dit wil zeggen dat je ook tijdens de nacht gebruik kan maken van je zonne-energie. Bij woningen op het einde van de straat waar de spanning op een topdag te hoog is, schakelen omvormers vaak uit door een te hoge netspanning. Een dergelijke situatie kan je uiteraard best vermijden, aangezien je op deze manier niet het maximale uit je installatie en investering haalt.

Een batterijopslagsysteem zorgt ervoor dat je minder zal injecteren waardoor de netspanning ook lager wordt. Dit heeft als gevolg dat je minder afhankelijk bent van die hoge netspanning.

Hoe bepaal ik of energieopslag interessant is?

Om te bepalen of energieopslag interessant is voor jou, is het belangrijk om te weten hoe het energieprofiel van je woning eruit ziet.

Energieopslag wordt pas interessant als je een bepaalde hoeveelheid van je zonne-energie zelfs verbruikt. Het overige deel van de geproduceerde elektriciteit injecteer je sowieso in het net. Als deze verhouding rond de 28% eigen verbruik en 72% injectie ligt, is batterijopslag wel interessant. Wanneer je echter 55% eigen verbruik hebt en 45% injectie is een opslagsysteem minder interessant.

Hoe bepaal ik mijn energieprofiel?

Om je energieprofiel te bepalen heeft iLumen een eenvoudige oplossing. Door gedurende 365 dagen de Lumimeter in je huishoudelijke installatie te plaatsen weet je perfect hoe het van je woning er uit ziet. Vraag hier volledig vrijblijvend een offerte voor de Lumimeter aan.

Op basis van het rapport dat u van iLumen over uw elektriciteitsverbruik ontvangt, zal je meteen kunnen zien of energieopslag voor jou al dan niet een interessante investering kan zijn.

Wat met m’n prosumententarief?

Als je een opslagsysteem plaatst is het beter om een bidirectionele meter te plaatsen. Deze meter meet injectie en afname afzonderlijk. Bij het vervangen van deze meter vervalt je prosumententarief, hetgeen uiteraard een gevoelige besparing op je energiefactuur betekent. Lees hier meer over de voordelen van een bidirectionele meter.

Hoe ziet het energieprofiel van uw woning eruit?

De Lumimeter van iLumen geeft snel uitsluitsel

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • Filiep Reply

  Beste iLumen,

  Een Bidirectionele meter installeren kost 400 euro.
  Hoeveel kost deze meter /maand?

  Hoeveel kost een batterijopslagsysteem ?
  Wat is de capaciteit van een systeem, maw hoeveel kWh heeft zo een systeem?

  7 december 2016 at 14:18
  • Ilumen Reply

   Geachte

   Bedankt voor uw bericht.

   De kostprijs hangt af van de sitributienetbeheerder. De capaciteit van een batterijopslag systeem wordt bepaald aan de hand van de capaciteit van de zonnepanelen en het normaal jaarlijks verbruik.

   Met vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   7 december 2016 at 15:52
 • Jacobs jan Reply

  Het wordt maar interessant als ge kunt afsluiten van het net

  22 augustus 2016 at 13:05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *