Wat als eigenaars zonnepanelen digitale meter weigeren? ‘Gaan geen politie of deurwaarder sturen’

Frank Vanbrabant Infrax

Wat als eigenaars zonnepanelen digitale meter weigeren? ‘Gaan geen politie of deurwaarder sturen’

De topman van het Vlaamse energiedistrubutiebedrijf Fluvius Frank Vanbrabant houdt zijn hart vast voor de uitrol van de digitale meter. “Ik ga geen politie of deurwaarder sturen naar zonnepanelenbezitters”, klinkt het.

Zonnepanelenbezitters die de plaatsing van de digitale meter weigeren. “Dat risico lopen we nu er terug onzekerheid is ontstaan over de regeling om nog 15 jaar van de terugdraaiende teller te behouden voor zonnepanelenbezitters”, heeft Fluvius-topman Frank Vanbrabant vanmorgen gemeld tijdens een gesprek met De Standaard.

Deze garantie op een terugdraaiende teller is door het Vlaamse overheid vastgeklonken in een decreet. Maar die wordt nu gecontesteerd door de Vreg, de Vlaamse energieregulator. Die heeft begin deze week laten weten dat hij naar het Grondwettelijk Hof stapt met de vraag tot vernietiging.

Vanbrabant vreest nu dat zonnepanelenbezitters zullen proberen om de plaatsing van een digitale meter zo lang mogelijk uit te stellen. De installatie van zo’n meter is wel verplicht. Maar wat als de installateur geen toegang krijgt tot de woning om de digitale meter te plaatsen.

“Fluvius zelf heeft geen politionele bevoegdheid en ik ben niet van plan om politie of een deurwaarder ter plaatse te sturen”, stelt de topman van Fluvius.

Vijftien jaar

Zonnepanelenbezitters – samen budgetmeterklanten, nieuwbouwers en grondige renoveerders – komen als eersten aan de beurt voor de plaatsing van een digitale meter. Streefdoel is tegen eind 2022 digitale meters te hebben bij alle zonnepanelenbezitters. De volledige uitrol van de digitale meter in Vlaanderen zal vijftien jaar in beslag nemen. Tot 2034 dus.

Vanbrabant waarschuwt ook dat een stroeve uitrol van de digitale meter bij zonnepanelenbezitters bijkomende kosten gaat meebrengen. Fluvius heeft een enkele installateur in de arm genomen om zo efficiënt en systematisch mogelijk de digitale meters bij zonnepanelenbezitters en huishoudens met een budgetmeter te installeren. Als die voor gesloten deuren staat wordt die efficiënte aanpak in de war gestuurd. “Alle verbruikers zullen opdraaien voor de meerkosten. Want het zal verrekend worden in het distributienettarief”, stelt de topman van Fluvius.

Dat de Vlaamse energieregulator zo kort voor de officiële start van de uitrol van de digitale meters beslist heeft om het digitale meterdecreet aan te vechten bij het Grondwettelijke Hof vindt Vanbrabant ‘ongelukkig’. Hij hoopt dat de Vreg en de Vlaamse overheid zo snel mogelijk de violen kunnen stemmen. “Want met een procedure bij het Grondwettelijk Hof riskeert je snel drie tot vier jaar onzekerheid over de tarieven voor de zonnepanelenbezitters”.

Bron: De Standaard, 26 juni 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (147)

 • Mark Reply

  Ik heb deze week de onderaannemer van Fluvius wandelen gestuurd en in het kerstverlof de slimme meter aangetekend geweigerd.

  18 januari 2020 at 15:42
 • Leon Jansen Reply 3 november 2019 at 20:40
 • Leon Jansen Reply

  Men is een crowdfunding (Rechtszaak tegen verplichte invoering slimme meters) gestart tegen de verplichte digitale meter en men wil een 6.000 € bijeen brengen omdat De procedure ongeveer 6000 € gaat kosten. Juist wat gestort, we moeten deze maffia bende (politici) stoppen en hun nooit vergeten bij ALLE komende verkiezingen zowel Federaal, Vlaamse en Gemeentelijke verkiezingen deze zijn verantwoordelijk voor alle verborgen achterbakse taksen die we moeten betalen door de gemeentelijke holdings / structuren die ze er speciaal voor oprichten om ons beter en efficiënter te bestelen. Men heeft al +- 4212 € verzameld om naar het grondwettelijk hof te gaan.
  http://www.beperkdestraling.org/1333-oproep-tot-crowdfunding

  3 november 2019 at 20:21
 • Schiettecatte Marc Reply

  Als ik er niet veel meer aan over heb doe ik ze weer van mijn dak niet vergeten een omvormer kost 1000€ en gaat maar 10 jaar mee,ik ben 65 jaar voor mij hoeft het niet meer.

  7 oktober 2019 at 20:02
 • Lolo Reply

  Ben een actie gestart om Zonnepaneeleigenaars in te lichten wat eigenlijk de digitale dief voor hen betekend want ik ben zeker dat meer dan 80% van de mensen niet weten wat er aan het gebeuren is.
  Heb vandaag al een 70 tal brieven in brievenbussen gepost bij mensen die zonnepanelen hebben liggen om ze te informeren zie hieronder.
  Heb een 10 tal buren aangesproken over wat ze weten en 9 op de 10 dachten dat alles hetzelfde bleef daarom mijn actie.
  Beste Zonnepaneeleigenaars.
  De regering heeft beslist dat ze bij ons dit jaar een digitale stroommeter komen plaatsen en we deze verplicht moeten laten installeren wat eigenlijk SS praktijken zijn.
  Ze beloven dat we een digitale meter krijgen die 15 jaar terugdraait zoals de oude, maar de 15 jaar is GEEN 15 jaar voor mensen die al jaren zonnepanelen hebben liggen.
  De 15 jaar begint te tellen vanaf de keuringsdatum van onze installaties, in mijn geval 15 jaar – 7 jaar dat ik ze heb liggen, dan is het eigenlijk nog maar 8 jaar en nadien moet in principe onze stroom dagelijks OP zijn en niet in een jaar zoals nu het geval is, desinformatie en leugens tot en met.
  Deze 15 jaar staat nog NIET VAST omdat de VREG die betaald word met ONS belastingsgeld dit discriminatie noemt/vind tegenover mensen die geen zonnepanelen hebben en heeft dit voorgetrokken bij het grondwettelijk hof.
  De kans bestaat dat iedereen die deze digitale DIEF nu al laat installeren direct na de uitspraak zijn opgewekte stroom dagelijks kwijt is, vroeger hebben de mensen geïnvesteerd in groene energie omdat men een TELLER TERUGDRAAIENDE beloofd heeft, wat een zeer belangrijke reden was om de investering te doen en nu trekken ze hunne kak in en zullen we NOOIT meer bv een NUL meterstand hebben want ze verkopen dan/nu geen stroom meer met alle verborgen belastingen inbegrepen op onze facturen.
  Toen was de belofte om de teller eigenlijk onbeperkt of tenminste 20 jaar (zoals de groencertificaten bv levensduur vd zonnepanelen) te laten terugdraaien dus ZONDER limiet en nu veranderen ze het weer wat zelfs contractbreuk is.
  De grote zonnepaneelparken moeten GEEN prosumententarief betalen en ook GEEN digitale meter wat eigenlijk ook discriminatie is tegenover de gewone burgers.
  Onze stroomoverschotten stelen ze zelfs WETTELIJK en zijn we deze telkens kwijt.
  En als ze bv vandaag deze meter komen plaatsen zijn we onze opgewekte / gespaarde kwu ook kwijt want de nieuwe meter begint terug van NUL te tellen, daar ben ik zeker van.
  De eigenaars van de stroomleveranciers en vervoer van stroom zijn eigenlijk onze gemeenten die bijna ALLE aandelen hebben, ze trekken dividenden op onze stroom, water, kabel, rioleringen, containerparken, verbrandingsovens, Grote windmolenparken enz. wat eigenlijk gemeentelijke holdings zijn en dezelfde gemeentepolitici die zitten daar OVERAL zelf in de raden van bestuur en kunnen ze ons gerichter en beter pluimen op alle gebied, hoe meer we betalen hoe meer dividenden dat ze trekken op alle bovenvernoemde dingen.
  Nu terug bij onze stroom, deze digitale meter die schend onze privacy elke seconde van de dag, de constante straling (EMF – RMF straling) die deze meters uitzenden zijn erger dan de straling van bv WIFI, Bluetooth.
  Om deze redenen komt er bij mij GEEN digitale dief in huis, dit heb ik onze ministers van energie, de Vreg, Fluvius vroeger Infrax en de Ombudsdienst voor energie laten weten. Duizenden mensen weigeren ook de meter zie forums.
  Als ze aan de deur kloppen laat ik ze NIET binnen en geef als reden =
  1) Wachten op de uitspraak van het grondwettelijk hof dat de Vreg heeft ingespannen (We hebben nu GEEN zekerheid wat er gaat gebeuren).
  2) Onze stroom overschotten EERST vergoeden.
  3) Privacy + Gevoelig voor criminelen en/of hackers zij zouden op je energie meter in kunnen breken en de data lezen of zelfs de energie verbreken. Ook kunnen ze zien of je wel of niet thuis bent.
  4) Momenteel zijn er al gevallen bekend dat het meten van de data mis is gegaan waardoor de mensen veel meer moesten betalen. De huur is hoger dan de oude meter.
  5) De teller WEER terug op NUL komt te staan. (Pure Wettelijke DIEFSTAL)
  6) Men moet onze opgewekte stroom terugbetalen aan de prijs die we zelf betalen aan de stroommaffia dus met alle verborgen belastingen erbij want als we onze eigen stroom terug moeten bv in de winter moeten we deze belastingen er ook bij betalen, niet te geloven wat een EZELS.
  (Meer dan 80% vd mensen weten dit allemaal NIET)
  We zijn NIET verplicht ze binnen te laten en daar hebben de stroomleveranciers al bang voor en kunnen ze eigenlijk hiertegen NIETS doen.
  Zie artikels / informatie op internet, , Facebook enz. de grote baas van Fluvius zegt =
  ‘Gaan geen politie of deurwaarder sturen’
  De topman van het Vlaamse energiedistrubutiebedrijf Fluvius Frank Vanbrabant houdt zijn hart vast voor de uitrol van de digitale meter. “Fluvius zelf heeft geen politionele bevoegdheid en ik ben niet van plan om politie of een deurwaarder ter plaatse te sturen”, stelt de topman van Fluvius.
  Zie Google bij zoeken = De topman van het Vlaamse energiedistrubutiebedrijf Fluvius Frank Vanbrabant ingeven en ziet men dit.
  Bedankt,

  11 september 2019 at 16:45
  • Patrick Graux Reply

   Bedanktvoor de info. Is dit nog van toepassing want in Geel zijn de de mensen al aan het bang maken dat ze eendeurwaarder sturen .wat met de 5 jaar groene stroomcertificaten die ze afgenomen hebben .Heb jij een petitiedan wil ik die zeker ondetekenen en verder verspreiden mvg Trikke

   18 oktober 2019 at 07:43
   • Trikke Reply

    Wij die geinvesteerd hebben in Groene stroom betalen ieder jaar meer dan 1000 euro prosumententarief en we verbruiken 0 kwh electrciteit , dan vraag ik me af wie hier in Belgie gediscrimineerd wordt ? De Burgers die geinvesteerd hebben in groen energie of de mensen die alles maar op zijn beloop laten gaan? Bovendien wie zorgt voor een verminderde co2 uitstoot, wat doen we met de grote producenten windmolens die het net ook gebruiken en subsisies krijgen terwijl weer de kleine man moet boeten voor de investering die ze gedaan hebben indertijd met de belofte van de terugdraaiende meter en 20 jaar groene stroomcertificaten . Mvg Trikke

    18 oktober 2019 at 08:05
  • jean D Reply

   Beste Lolo
   Niemand steelt uw eigen geproduceerde energie. Als zonnepaneeleigenaar gebruik je al uw eigen geproduceerde energie zelf. Het is gratis voor jou en voor jou alleen. Je betaalt enkel prosumententax om het geïnjecteerde deel in de winter gratis terug van het net te mogen nemen. Een digitale meter verandert daar niets aan. Hij meet het teruggedraaide deel (iets wat je met de oude meter niet kan meten) en trekt dit af van hetgeen je van het net afgenomen hebt. Bij de installatie van een digitale meter ben je nooit iets kwijt want de afrekening wordt pas gedaan op de normale datum van uw eindafrekening en alles wordt in rekening gebracht. De zogezegde straling is hetzelfde als van uw 4G gsm alleen veel minder invasief omdat je niet met je oor tegen de meter moet staan om hem af te lezen. Criminelen gaan al die moeite niet doen om te zien of je thuis geweest bent, ze kunnen ook simpel aanbellen om te zien of je thuis bent = 100 keer efficiënter en kost niets.
   Als er ooit een vergoeding komt voor geïnjecteerde groene stroom dan zal die hoger zijn dan de prijs voor grijze stroom. Groene stroom is nu eenmaal duurder op de markt dan fossiele stroom.
   Volgens uw contract met de netbeheerder toen je stroom aangevraagd hebt ben je verplicht hen binnen te laten voor meting, testen en vervanging van de stroommeter. Lees uw contract.
   Je hebt dus mensen met zonnepanelen volledig verkeerde informatie gegeven.
   Als je werkelijk wilt dat de leveranciers uw overschot (en daarmee bedoel ik hetgeen je meer produceert op een jaar dan je afneemt) vergoed dan moet je zo snel mogelijk overschakelen op een digitale meter en pleiten voor een onmiddellijke afschaffing van de saldering die nu nog 15 jaar blijft bestaan.
   Het enige punt waarin je gelijk hebt en dat is werkelijk het enige is dat de huur van de digitale meter meer zal kosten dan de huur van een oude meter (15€ op een jaar)

   18 november 2019 at 19:16
  • Dhondt Mieke Reply

   Hoog tijd dat wij samen die bende aanpakken!
   Elke ZONNEPANELENeigenaar moet dit weten.

   26 november 2019 at 18:45
 • Van Houdt Rene Reply

  Ontstaan van de zonnepanelen(2008) staat tegenover grote boetes wegens het niet halen milieu-norm. Om de kleine burger over de streep te trekken en toch massaal zonnepanelen te plaatsen!!!.staan er gsc van €450 x 20jaar en terugdraaiende teller,mooie afspraak op contract
  turteltaks word illegaal door de strot geduwt, onder he tmom puinhoop uit het verleden opkuisen. Ondertussen vinden zij(politiekers) de prosumententaks uit op wat uw omvormer max kan leveren en niet wat deze presteerd , nooit 100%,aan de hand van de gsc kunnenze perfect zien hoeveel er op het net werd gezet(lees minder winst). Nu staat de slimme domme meter voor de deur verplicht!!!!!!!! waar zijn de belofte dat he tgoedkoper ging worden, hier nergens iets van te bespeuren, wel transsport /onderhoud van het net waar niets word aangedaan als over gesproken. Wat wel is gebeurd n dat is de grote boetes zijn voorlopig van de baan door het massaal plaatsen van de zonnepanelen, dus politiekers zijn er van af. Durven die beruchte politiekers nog onder de mensen komen eigenlijk of zijn die hun ogen afgeplakt met dollars/ euro’s??????Als ze in den begin er een limiet hadden opgezet van bv max 15000kw leggen had het nie tuit de handgelopen en nu ruimen de groot geldbezitters het pot mooi af zonder boe of ba, einde verhaal.

  7 september 2019 at 17:15
  • Jean D Reply

   Beste Rene. Je kan helemaal niet zien aan uw GSC ’s hoeveel je op het net gezet hebt. Je zet nooit maar een deel van uw totale productie op het net. Uw gsc’s worden met een andere meter gemeten. Een digitale meter meet enkel het deel dat je niet onmiddellijk gebruikt. De belofte dat het goedkoper kan worden kan je zelf testen met de vreg test. Dan heb je nog de keuze : ofwel evenveel betalen als vroeger (= prosumententax) ofwel minder betalen als vroeger = distributiekost op de werkelijke afname.

   20 december 2019 at 11:50
 • Lolo Reply

  Iedereen DOEN. Heb vandaag onderstaande mail gestuurd naar de Federale en Vlaamse ministers van Energie. Hun mailadres = kabinet.LydiaPeeters@vlaanderen.be ++++ info@marghem.fed.be

  Beste ministers van Energie,

  U bent de 4de minister die ik al aanschrijf om de stroommaffia te stoppen. (Zie onderkant van deze mail)
  Binnenkort komen ze bij mij en veel mensen een digitale stroommeter plaatsen TEGEN onze wil.
  Men gaat deze meter verplichten wat ik SS praktijken vind en heb de indruk dat we terug naar de jaren 40 gaan, men maakt wetten om de stroommaffia in te dekken en om ons zelfs WETTELIJK te bestelen.
  Ik heb een 7 tal jaren geleden uit PROTEST het max. aan zonnepanelen geplaatst omdat ik geen kleine windmolen mocht plaatsen en heb toenmalige minister van energie Freya Van Den Bossche beloofd dat ik NOOIT meer 1 KW stroom nog zou betalen en heb mijn dak vol gezet (10kva) met zonnepanelen en bij gebrek aan geld zelfs ALLES moeten lenen wat ik nu nog aan het afbetalen ben.
  Heb al die jaren een overschot aan stroom (dit jaar 1.600KWu) die men ons zelfs WETTELIJK steelt.
  Toen we nog geen prosumententarief moesten betalen was de overschot om het gebruik van het stroomnet te betalen en nu betaal ik zelfs MEER stroom dan toen ik GEEN zonnepanelen had.
  Nu betalen we voor alles en MOET men onze overschotten ook betalen want nu zijn de mensen aan het zorgen dat hun stroomoverschot OP is tegen dzt de stroommaffia ONZE ik herhaal ONZE stroom wettelijk steelt.
  Ken mensen die zo kwaad zijn dat ze hun stroom door de vensters laten vloeien met elektrische verwarmingen te stoken om het NIET gratis aan de stroommaffia verplicht te geven, waar ik ook bij ben.
  Nu heeft deze regering beslist om ons nog ERGER te bestelen met LEUGENS onder het mom van een Digitale Stroommeter te promoten en WEER eens te beloven om de terugdraaiende meter 15 jaar te behouden wat NIET klopt.
  Men vergeet BEWUST in de media en op alle stroommaffia sites erbij te zeggen dat de 15 jaar telt vanaf de goedkeuring van onze installaties, in mijn geval 15 jaar – 7 jaar dat ik ze al heb is het nog 8 jaar en GEEN 15 jaar.
  Dus als de 15 jaar voor mij en duizenden mensen voorbij is ga ik de rest van de levensduur van MIJN KAPITAAL aan zonnepanelen (in mijn geval) om aan bv de 20 jaar te komen 13 JAAR verlies van +- 6.000 KWu per jaar die ik zal over hebben met de digitale meter want dan moet onze opgewekte stroom DAGELIJKS op zijn omdat we GEEN terugdraaiende meter meer zullen hebben.
  We hebben een contract met de STAAT om ons zonnepanelen te laten plaatsen om de EU normen te halen van de groene energie in ons land, en zouden we 20 JAAR ik herhaal 20 JAAR groencertificaten krijgen EN EEN TERUG DRAAIENDE stroommeter en was er GEEN sprake van wat men ons nu weer door onze STROT aan het duwen zijn.
  Dus gaat men alle zonnepaneeleigenaars die meer hebben staan dan ze verbruiken STRAFFEN omdat ze groene energie opwekken.
  BETAALT de staat mijn zonnepanelen terug die ik toen te veel heb geplaatst, betaald de stroommaffia onze opgewekte stroom die men nu van ons steelt ??
  De mensen zijn de politiek kotsmoe (zie uitslagen +- 1/3 BLANCO + protest stemmen die naar het Vlaams Belang zullen BLIJVEN gaan van een paar verkiezingen achtereen), en men verplicht ons nu om burgerongehoorzaam te worden want duizenden mensen zijn KWAAD.
  Wat gebeurd er met de GROTE zonnepaneel parken ??? Daar spreekt NIEMAND over.
  Bij mij komt er GEEN digitale DIEF binnen want deze schend onze privacy + gezondheid met de EMF (RMF) straling enz.
  De regering MOET eerst al de opgenoemde problemen OPLOSSEN voor ze dictatoriale wetten maken om ons van alles te verplichten want men geeft ons bv 10 € en na een tijdje steelt men er ons direct of indirect er minsten 100 €, dit noemt men hier democratie.
  Daar ga ik voor in den bak zitten maar dat recht hebben we zelfs niet meer, en komen ze het halen bij mensen die hun leven lang geleefd hebben als een goede huisvader.
  Als er iets gebeurd in mijn gezin door mijn standpunt stel ik de Ministers van energie + ALLE parlementleden verantwoordelijk die als slaven deze wetten goedkeuren op vraag van het kapitaal, gemeenten, gemeentelijke holdings enz. want de burger is maar een nummer en een uitpers citroen op ALLE vlakken.
  De dag dat ze aan mijn deur komen aankloppen om een digitale meter te plaatsen zal de pers / media hier staan om deze maffia praktijken (excuseer me voor de woordenschat) aan te kaarten want ik en duizenden mensen zijn KWAAD en ben zeker dat de komende verkiezingen de traditionele partijen nog MEER patatten gaan krijgen want ze leren het NOOIT.

  Nogmaals excuseer mij voor deze mail want ik heb geen keus, zal hiervoor mijn leven lang voor vechten om een EERLIJKE wereld te maken.

  Een kwade en BEZORGDE Burger,

  29 augustus 2019 at 17:20
  • claes maurice Reply

   een kontrakt van zonnepanelen voor’ 20 jaar aangaan,moeten ze leren om uit te doen en anders vergoeding betalen,als ze in een huisgezin te kort komen moeten ze de uitgaven beperken(EN NIET VERSMOSSEN) kijk om u heen wat er allemaal gebeurd ,zijn jullie gekozen door de mensen dan moeten jullie deze verdedigen,
   om uw portemonee in evenwicht te krijgen politiekers, BENOEM EEN EXTRA MINISTER,VAN NUTTELOZE UITGAVEN
   en u bespaart bergen geld waar ge wel kunt mee smossen,

   8 september 2019 at 15:14
  • Jean D Reply

   Beste Lolo. Ben je niet vergeten de minister te bedanken voor de 230€ GSC die je krijgt voor elke 1000Kwh. Uw 1600 Kwh overschot per jaar heeft u jaarlijks 368 € opgebracht. Uw totaal stroomverbruik in huis was dus 8400Kwh waarvoor u tot 2027 niets moet betalen uitgezonderd prosumententax van 920€./jaar. Met een digitale meter zal dat niet veranderen. Dat blijft zo tot 2027. Maw je krijgt nog tot 2032 2300€ per jaar en je moet tot 2027 maar 920€/jaar betalen. Uw winst per jaar is 1380€ en dit tot 2027. Na 2027 zal je wellicht nog meer winst maken want dan ga je ondanks dat je nog GSC krijgt bovendien uw overschot nog kunnen verkopen ook. Als je echt voor het geld gaat zoals je in 2012 gedaan hebt door uw dak vol te leggen dan zou jij nu in feite de grootste voorstander van de digitale meter moeten worden want anders laat je geld liggen.

   20 december 2019 at 00:42
   • ren ook haar centen niet Reply

    Beste Jean, het is duidelijk dat u geen investering hebt gedaan in zonnepanelen. Ik heb reeds zonnepanelen geplaatst 11 jaar geleden en door toedoen van de prosumententaks zijn deze noch steeds niet terugbetaald. Wat vooral het grote nadeel is van zonnepanelen, ze produceren veel stroom wanneer er weinig van doen is en geen stroom wanneer u het verbruik hoger is!
    Nu probeert men nog batterijen te verkopen. Hebt u als eens berekend welke capaciteit u nodig hebt om de productie van de zomer op te slaan om in de winter te gebruiken wanneer de productie haast nihil is? Het is gewoon een utopie! Ps. Zonder de groene stroomcertificaten was er van zonnepanelen geen spraak geweest!!!

    25 januari 2020 at 10:22
 • Lolo Reply

  Hier allemaal reageren aub. Goed initiatief. https://www.facebook.com/digitalemeter/

  28 augustus 2019 at 14:05
  • Lolo Reply

   Nadelen van een slimme meter

   Helaas zijn er ook nog heel wat nadelen van een slimme energie meter.
   1.Gevoelig voor criminelen en/of hackers zij zouden op je energie meter in kunnen breken en de data lezen of zelfs de energie verbreken. Ook kunnen ze zien of je wel of niet thuis bent
   2.Energieleverancier levert deze slimme meter veel data op maar of hier moet ik wel een kanttekening bij plaatsen data als energieverbruik weten ze al per huishouding. Andere mogelijke data hebben we zelf geen weet van maar zou ook in het nadeel uit kunnen pakken van de consument
   3.Energieleveranciers kan wanbetalers afsluiten. Dit is aan de ene kant terecht maar aan de andere kant hoeft zo’n wanbetaler dit niet met opzet te doen. Stel dat de consument door armoede niet kan betalen moet hij/zij dan in de winter in de kou zitten? Het is te hopen dat de overheid deze data zal gebruiken om de stille armoede die er in ons land is aan te pakken en deze mensen te ondersteunen
   4.Stralingsgevaar net zoals bij o.a. mobiele telefoons heb je straling. Over deze straling en de gevolgen voor de gezondheid is nog steeds geen duidelijk antwoord.
   5.Momenteel zijn er al gevallen bekend dat het meten van de data mis is gegaan waardoor de mensen veel meer moesten betalen
   6.De huur is hoger dan de oude meter
   7.Elk kwartier worden er gegevens van jou energie verbruik gestuurd naar de netwerkbeheerder zodoende dus een enorme inbreuk op de privacy van de consument. (Ik vraag me wel af of dit nu wel nodig is.)

   28 augustus 2019 at 14:30
   • Jean D Reply

    Nadelen van de digitale meter die geen nadelen zijn.
    1. criminelen kunnen niet zien aan de gegevens of ik thuis ben of niet. Ik zet mijn wasmachiene aan en ik verlaat mijn huis. De crimineel die voor mijn deur staat ziet mij vertrekken. De crimineel die mijn verbruik in het oog houdt denkt dat ik nog thuis ben. Omgekeerd ook.
    2. Energieleveranciers krijgen 1 maal per jaar de data die nodig zijn om uw factuur te maken en dat zijn de jaarlijkse standen.
    3. Mensen met een budgetmeter worden niet meer gestigmatiseerd. In een appartementsgebouw kan niemand nog het onderscheid maken tussen een gewone digitale meter en een budget digitale meter.
    4. Stralingsgevaar omdat er 1 simkaart meer in uw huis is is onbestaande zolang je je oor niet op 2 mm van de meter legt om te horen of hij werkt. Als je dit een probleem vindt dan neem ik aan dat je bij elke bezoeker erop staat dat ze hun gsm niet meebrengen in uw huis.
    5. Elk toestel kan onderhevig zijn aan fouten. Ik heb ook al eens een ferarismeter moeten laten vervangen omdat hij het nachttarief niet meer aangaf. De digitale meters waarover jij het hebt zijn niet dezelfde als deze die in Belgie gebruikt worden.
    6. De huur is hoger (15€/jaar) maar daartegenover staat als je bewust meer stroom gebruikt als de zon schijnt dat je dan bespaart. 50 Kwh is al voldoende om die 15€ uit te sparen.
    7. Elk kwartier worden gegevens naar de DNB gestuurd en zolang deze gegevens enkel voor hen en voor jou beschikbaar blijven is uw privacy gegarandeerd. Daar zijn ze toe gehouden door de privacywetgeving waar strenge boetes op bestaan.

    20 december 2019 at 12:27
 • MarcV Reply

  Kijk eens naar de facebook pagina “Geen Digitale Meter Zonder Garanties” of via #digitalemeter. Reeds een 200-tal belanghebbenden verzameld. Heb je bijkomende info of reeds last van de installatie… zet er een post op zodat iedereen geïnformeerd is. Veel succes in de strijd!

  28 augustus 2019 at 13:35
  • jean D Reply

   200 belanghebbenden op 350000 zonnepaneeleigenaars. dat is 0.0006% die een strijd willen voeren.
   Een onnodige strijd want de digitale meter meet evengoed het teruggedraaide deel en zal dat tot in de eeuwigheid blijven doen. Die meter meet de afname en injectie. Altijd. Niet beperkt in de tijd. Je hoeft niet te strijden om de digitale meter te weigeren. Zeg gewoon uw contract op om stroom te krijgen. In uw contract staat zwart op wit dat je de dnb toegang moet verlenen om metingen, testen en vervangingen te laten uitvoeren.

   18 november 2019 at 19:31
   • Johan P Reply

    Beste Jean,

    Ik vrees dat de waarheid , zoals altijd, ergens in het midden ligt maar je blijft maar spreken over een contract waar vind ik dat contract en vooral ken jij de uitspraak van het Grondwettelijk Hof al want dit geeft onduidelijkheid. kan je mij uitleggen waarom ik huur moet betalen voor een meter die ik niet wil en waar alleen de leverancier voordeel uit haalt ?

    3 januari 2020 at 10:31
 • Van Menxel Reply

  Vandaag kreeg ik op mijn voice mail een bericht om een afspraak te maken om digitale meter te plaatsen.
  Ook hier komen ze er niet in, zeker niet op een moment dat ze mijn reserves van de zomer teniet gaan doen door een nieuwe meter met 0 teller te installeren. En plus ga ik geen verlof nemen om die man binnen te laten en zolang ze geen duidelijkheid verschaffen komen ze er dus ook niet in.

  20 augustus 2019 at 09:37
 • Marnix De Grie Reply

  Allen,
  Misschien toch niet voldoende duidelijk geweest.
  De premie is 250€ per kWh opslag vermogen.
  Maar met een maximum van 3200€ OF
  Een maximum van 35% van uw investering.
  Vandaar dat vanaf 9150€, de rest uit eigen zak komt.
  Hopelijk is mijn vorige post nu helemaal duidelijk te lezen.
  Mvg,
  Marnix De Grie

  1 augustus 2019 at 09:10
 • Marnix De Grie Reply

  @LM WINTERS, en allen,

  INVESTEER NIET IN EEN BATTERIJ!!
  Althans, voorlopig niet…
  Voor 8 kW zal je snel (met alles erop en eraan) 10.000€ ophoesten.
  Je kan genieten van 250€/kWh opslagcapaciteit.
  Maar tot een max. premie van 3200€.
  Dus: alles, meer dan 9150€ is voor eigen rekening.
  Reken maar uit: 10.000 – 3200 = nog 6800€ ophoesten!
  Maaaaar:
  – verplicht naar digitale meter (DUS, wel wegvallen procumententaks, maar lees onder wat je van net zal moeten halen????)
  – MOET erkende installateur zijn
  – enkel milieu-vriendelijke batterijen!! Wie kan er mij opnoemen die in België toegelaten zijn????
  – in de meeste gevallen zullen je omvormers NIET compatibel zijn….
  – Tijdens de “zonloze” dagen in ons België, dus minstens 6 maanden, zal je toch nog van het net moeten halen!
  – batterijen gaan maximuum 15 jaar mee.
  – Zonder rekening te houden met vernieuwen omvormers, moet je al 453€ (6800/15jaar) per jaar aan elektriciteitskosten besparen.
  Meer details in volgende link:
  https://www.engie-electrabel.be/nl/blog/energie-nieuws/vlaamse-premie-thuisbatterijen/

  Maak zelf uw besluit, collega’s.

  Mvg,
  Marnix

  1 augustus 2019 at 00:25
 • LM Winters Reply

  Zou het kunnen dat er verkoop-tactieken achter schuilen?

  Het is voor bijna 99% een brok ellende als je al deze commentaren leest .
  Wat zou de bedoeling zijn?
  Om van al deze ellende af te zijn investeer in een batterij .
  En al de problemen zijn opgelost ! (Lees ik !)
  Dat is een nieuwe flinke boterham voor deze slimme ondernemers.
  Er is al heel veel geïnvesteerd in deze ontwikkeling .
  Er moet nu brood op de plank komen.
  Die batterij moet verkocht worden ,dat is de boodschap.
  En wij ,zonnepaneelhouders , zullen de gedwongen kopers zijn of worden.

  22 juli 2019 at 10:22
 • pardons ivo Reply

  Als de digitale meter er komt dan is het zinloos om nog zonnepanelen te plaatsen. In de winter brengen zonnepanelen niet zo veel op. In de winter en na zonsondergang in de rest van het jaar betalen wij dus onze stroom. Wie gaat er met onze opgewekte stoom vandoor? Juist. Het verbaast mij niet dat men op de site van de fluvius mensen wil helpen om hun te zonnepanelen te plaatsen. Ze helpen zichzelf. Is de 2400 overtollige stroom die ik dit jaar niet gebruikt heb niet genoeg? Nee ze willen alles. zolang er niets verandert zetten de mensen best geen zonnepanelen op hun dak. En dat verkondig ik aan iedereen die het horen kan.

  17 juli 2019 at 11:38
  • jean D Reply

   Als jij 2400 Kwh per jaar teveel produceert betekent dit dat je bvb een verbruik hebt van 3000 Kwh maar 5200 Kwh zonnepaneelproductie op een jaar. Uw teruggedraaide teller staat dus ieder jaar 2400 Kwh lager dan het jaar voordien. Met de terugdraaiende teller ben je die kwijt omdat men niet verder gaat dan de stand van het jaar voordien.
   Dan kan het niet anders of je bent een grote voorstander van de digitale meter die zowel uw afname als injectie meet. Je hoopt dan dat de saldering die nu nog 15 jaar blijft gelden onmiddellijk zal verdwijnen. Pas dan zal je die extra 2400 Kwh kunnen verkopen als groene stroom. Dan zal de levereancier aan u moeten betalen ipv andersom.
   Je moet weten dat momenteel groene stroom meer waard is dan grijze stroom.
   Maar je kan dus inderdaad beter wachten om nog zonnepanelen bij te leggen tot je met de digitale meter je stroom die je zelf produceert kan verkopen en natuurlijk de stroom die je gebruikt van het net aan te kopen.

   18 november 2019 at 19:44
 • Jan Reply

  gangsterpraktijken van de bovenste plank, dit kan allemaal in Belgie
  Op naar het buitenland en pensioen daar gaan opdoen, foei Belgie
  Politiekers die niet regeren ook niet betalen, en vergoedingen naar rato evolutie dossiers. Belangrijke zaken worden niet aangepakt of slecht aangepakt, politiekers liggen aan de basis van dit alles

  13 juli 2019 at 22:58
 • patrick Reply

  Het is echte maffia mensen bestelen die hen zuur verdiende centjes investeren voor het milieu.
  indien ze mij verplichten de slimme meter te laten installeren zal ik mijn overtollige stroom
  met veel plezier overdag VERKWISTEN van mij krijgen ze niks de pot op met klootzakken

  13 juli 2019 at 10:15
  • jean D Reply

   Je verkwist nu toch ook je overtollige stroom. Met een oude meter wordt die ook niet vergoed. Een digitale meter verandert daar niets aan zolang die saldering blijft gelden.

   18 november 2019 at 19:46
 • Marc Reply

  Ik ben weg uit dit land . Alles verkopen en naar Spanje vertrekken. Zelf met onze hobby (oldtimers) mogen we niet meer rijden in vlaamse steden. We mogen niets meer ,alleen betalen .
  Ik hoop dat ze bij de volgende verkiezingen nog meer op hun donder krijgen… loontje komt achter zijn boontje.

  12 juli 2019 at 10:43
 • Marc Reply

  Ik ben weg uit dat klote land . Alles verkopen en naar Spanje vertrekken. Zelf met onze hobby (oldtimers) mogen we niet meer rijden in vlaamse steden. We mogen niets meer ,alleen betalen .
  Ik hoop dat ze bij de volgende verkiezingen nog meer op hun donder krijgen… loontje komt achter zijn boontje.

  12 juli 2019 at 10:42
 • Marc E Reply

  Ik ben weg uit dat klote land . Alles verkopen en naar Spanje vertrekken. Zelf met onze hobby (oldtimers) mogen we niet meer rijden in vlaamse steden. We mogen niets meer ,alleen betalen .
  Ik hoop dat ze bij de volgende verkiezingen nog meer op hun donder krijgen… loontje komt achter zijn boontje.

  12 juli 2019 at 10:42
 • Marc E Reply

  Ik ben weg uit dat klote land . Alles verkopen en naar Spanje vertrekken. Zelf met onze hobby (oldtimers) mogen we niet meer rijden in vlaamse steden. We mogen niets meer alleen betalen .
  Ik hoop dat ze bij de volgende verkiezingen nog meer op hun donder krijgen… loontje komt achter zijn boontje.

  12 juli 2019 at 10:41
  • jean D Reply

   Ik, kan je volgen Marc. De stroom is daar veel goedkoper en de meters hangen buiten.

   18 november 2019 at 22:50
 • Jan Vlieghe Reply

  Als men slim zou zijn dan zou men de beloovde 20 jaar terugdraaitijd moeten respecteren voor mensen die geinvesteerd hebben in groene energie
  mijn panelen werden geinstalleerd eind 2010 dus nog 11 jaar te gaan waarna ik de versleten zonpanelen zou vervangen
  eerst 20 jaar beloven en dan afnemen voor het einde van die term , en dat kan allemaal in belgie ????
  men zou beter eerst eens nadenken heren “MINISTERS” OF
  IS HET DE BEDOELING OM ONS NOG EENS OP KOSTEN TE JAGEN OM BACKUP-BATTERIJEN AAN TE SCHAFFEN
  S’NACHTS IS ER INDERDAAD GEEN ZON EN DE MAAN GEEFT TE WEINIG LICHT
  OPLSSING LAAT ONS EEN WINDTURBINE PLAATSEN EN GEIETEN VAN DE WIND

  11 juli 2019 at 15:41
 • LM Winters Reply

  Aan de Heer Thomas Voets
  Marketing & Communicatie
  iLumen

  Ik vind het jammer dat mijn mening als Spam behandeld wordt .

  10 juli 2019 at 14:02
  • Ilumen Reply

   Geachte heer,

   Zoals eerder gemeld worden reacties enkel geweigerd wanneer deze over de schreef gaan (persoonlijke aanvallen, grof taalgebruik,…).

   Behoudens vergissing werd er geen enkel van uw recente berichten geweigerd.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   10 juli 2019 at 14:18
 • Boonen Guillaume Reply

  De opwekkers van grote zonnevelden krijgen betaald voor e stroom die op het net gaat en wat met de stroom die wij persoonlijk op het net sturen wordt die ook vergoed en ook word dubbel tarief op twee manieren geteld en dan is nachtstroom goedkoper dan dag en met zonnepanelen kunnen we geen nachtstroom opwekken want dan is de zon aan de andere kant van de aardbol

  9 juli 2019 at 21:33
  • jean D Reply

   Grote zonnevelden worden betaald voor de stroom omdat zij die niet zelf terug gebruiken. Kleine installaties worden niet betaald omdat die de stroom die ze produceren op een later tijdstip gratis terugkrijgen.
   Als je dag en nacht tarief hebt moet uw zonneproductie afgesteld worden op het dagverbruik. Als je al uw verdruik (dag en nacht) wilt compenseren met zonneproductie moet je overschakelen naar enkelvoudig tarief.

   18 november 2019 at 19:50
 • JPe Reply

  Simulaties Vreg???
  Hoe meer energie je hebt teruggestuurd , hoe meer je straks zal betalen….
  Staaft toch wat we vreesden, wat?
  Waar is hier de logica????
  Help zo maar eens de klimaatnormen te behalen!!!!!!

  9 juli 2019 at 15:06
 • Marleen Reply

  Wij hebben ook al jaren zonnepanelen. Over 4 jaar bij meteropname 1000kw kwijt. Toen ging onze leverancier voor elektriciteit in faillissement nog eens 600 euro teveel betaald dat we nooit hebben terug gezien. Jaja, die kunnen ook failliet gaan. Dit jaar terug meteropname nu 3000kw kwijt.
  Binnenkort zijn wij de leveranciers van elektriciteit. Hoeveel gaan we verliezen als de meters niet meer terugdraaien.

  8 juli 2019 at 01:07
 • Rony Reply

  2 oorzaken, 1) Freya
  2) Peeters
  De eerste heeft maar subsidies toegekend zonder nadenken. De tweede denkt dat hij iets verwezenlijkt heeft maar enkel blabla met een schijnheiligheid en arrogantie en veel blabla zonder iets te zeggen. Nu het te heet wordt naar Europa. Mensen van I-Lumen stuur het door naar testaankoop.

  7 juli 2019 at 13:48
 • PV-eigenaar Reply

  mijn pv panelen zijn nu 11 jaar oud. Ze werken nog zeer goed volgens het opgegeven rendement na plaatsing van een pidbox. Mijn contract zegt dat mijn meter levenslang ging terug draaien en dat ik 20 jaar groene stroom certificaten krijg. De ‘domme’ meter komt er bij mij NOOIT in en ik zal mijn gelijk halen voor de rechter. Zoveel is zeker. Ik hoop echter dat er een precedent voor mij zal zijn. Peeters is weg naar Europa, Tommelein is weg naar Oostende. Politiekers laten zich de dag van vandaag veel wijsmaken zonder na te denken over de gevolgen van hun beslissingen. België haalt de klimaatdoelstelling nog niet in de verste verte en nu dit nog. Mijn zoon verbouwt een woning maar pv panelen komen er niet TENZIJ de geïnjecteerde groene stroom envenveel vergoed zal worden als de afgenomen energie. Zoveel is zeker.
  Het zijn domme politiekers want ze hypothekeren de toekomst van hun en onze kleinkinderen. Ik reken erop dat de rechters in dit land slimmer zijn.

  6 juli 2019 at 22:31
  • Lolo Reply

   PV-eigenaar, PROFICIAT. Mijn panelen zijn 7 jaar oud en toen ik ze plaatste was het levenslang terugdraaien van de panelen. Ik zal ook naar de rechter stappen om deze DIEVEN van politici persoonlijk aan te klagen want ze geven eerst bv 10 € en nadien stelen ze er 100 terug. Echte maffia praktijken. We moeten ons verenigen en de stelende politici di NOOIT woord houden persoonlijk aan te klagen dat ze uit schaamte in de grond kruipen. De gemeenten dus die van ons die zitten hier tussen die politici ook pakken want alle maar ik herhaal alle stroomleveranciers zijn van de gemeenten zie link hier = https://over.fluvius.be/nl/thema/de-aandeelhouders ….. En in alle ik herhaal alle raden van bestuur van de stroomleveranciers bv Fluvius de vroegere Infrax maffia, Nuhma enz zitten allemaal gemeente – Vlaamse enz. politici in. DAT zijn de schuldigen. Kort gezegd bij mij komt deze meter er NOOIT in daarvoor ga ik in den bak zitten maar ja dit recht hebben we zelfs niet. Politici denken dat ze carte blanche krijgen als we voor hen kiezen maar ze zullen NOOIT hun les leren zie laatste verkiezingen patatten tot en met. Politici ik verwittig jullie de patatten zullen nog groter worden heel zeker weten. Vergeet jullie gezichten maar niet van de laatste verkiezingen ik heb me kapot gelachen. Arm België. We moeten ons massaal verzetten en als straf zal in nu in plaats van 20% in het buitenland te kopen dit 80 % zal worden (spijtig genoeg kan het geen 100% zijn) om hen te pakken al pak ik er mijn eigen bij. Tot bij de rechter en ik zal zo ver mogelijk gaan dat verzeker ik jullie, raad van state, Europa, grondwettelijk hof enz. Ja ik ben kwaad ze hebben nu een ongehoorzame burger meer.

   27 augustus 2019 at 20:15
   • Jean D Reply

    De rechter zal ook vragen : toon mij eens de rekening waarbij je 10€ krijgt en 100€ moet betalen.
    De advocaat van de tegenpartij zal dan antwoorden. Meneer de rechter ; deze client krijgt 2300€ per jaar en moet maar 920€ per jaar betalen. Ze heeft bovendien de eerste 3 jaar niets moeten betalen. Waarop de rechter zegt : in dit geval is de klacht onontvankelijk en mag opdraaien voor de gerechtskosten 10000€

    22 december 2019 at 15:34
  • jean D Reply

   De eerste vraag van de rechter zal zijn : toon mij eens dat contract waarin staat dat de uw meter levenslang moet terugdraaien.
   Als je het niet vindt dan heb je al gedaan met zingen.
   Als ik je advocaat zou zijn dan zou ik je erop wijzen dat zo’n contract niet bestaat.
   De tegenpartij zal in ieder geval argumenteren dat zowel de oude als de nieuwe digitale meter levenslang terugdraait omdat dit inherent is aan de meter vanaf het moment dat je stroom injecteert op het net en dat dit bijgevolg in geen enkel contract hoeft opgenomen te worden. Het is zo en niet anders.

   18 november 2019 at 22:48
 • Rony Reply

  Het grote probleem was Freya en het huidige PEETERS. Als je zijn gelaat bekijkt bij een interview staat hij daar als arrogante leugenaar en veel nietszeggende blabla te verkopen. En wat heeft hij al reeds verwezenlijkt= NIETS.
  Nu gaat hij Europees, hoeft niks meer uit te leggen of te verwezenlijken . Dacht dat mensen van I-Lumen slimmer waren dan onze klachten naar zijn kabinet te sturen.

  6 juli 2019 at 13:57
 • Jan bijnens Reply

  Met de digitale meter heb ik nog recht op 3jaar terug draaiende teller en geen 15jaar zoals men laat uiitschijnen
  Grote leugens verkondigt men hier . Wat doet onze minister van energie ? Niets om de partikulier te verdedigen. De energie die men ons jaarlijks reeds afneemt gaat naar de bedrijven want die krijgen nog steeds subsidies. Een andere zaak is de vreg die zogezegt met simulaties probeert de partikulier te ovetuigen met zijn simulaties. Zeg mij eens welke partikulier direct zijn zonne energie kan verbruiken of opslaan om de winter te overbruggen.Dit kan enkel met een terugdraaiende teller.

  6 juli 2019 at 13:34
 • Nuyts Edmond Reply

  Wat betreft de opmerking van de heer Luc Geleyns wil ik vermelde dat het voornoemde Het “Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit in het Vlaamse Gewest” (publicatie in het Staatsblad van 5 mei 2015) vermeldt op blz 61 (Afdeling V.2.4 Artikel V.2.4.1), achterhaald is en vervangen door dit van 2018. Zie blz 67 en volgende artikel 3.2.8 (voorheen artikel V2.4.1). De nieuw vermelde tekst is duidelijk, §3. Voor productie-installaties met een vermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA bepaalt de elektriciteitsdistributienetbeheerder de voorwaarden waaraan de meetuitrusting van de decentrale productie-eenheid moet voldoen en bepaalt de databeheerder de voorwaarden met betrekking tot het uitlezen in geval de meetgegevens gebruikt worden ten behoeve van de facturatie van productie in het kader van een energiecontracten de berekening van groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten.

  6 juli 2019 at 10:37
 • Erik Reply

  Het gepruts met de VREG en VLD gaat maar verder .Wie zijn de winnaars van onze al jaren geleverde KW ‘s.de aandeelhouders ( lees en bestuur met politiekers ). De VREG heeft al die jaren niets ondernomen hiervoor ????
  allen mee graaien .

  Geen digitale teller bij ons en,stop eindelijk met het gepruts .

  6 juli 2019 at 09:38
 • van gorp Reply

  waarom altijd dat machtsvertoon?
  waarom plaatsen ze dat digitale speeltje niet in eerste instantie bij mensen die je nog kan blijmaken met een speelgoedje?o ja,die zijn er ook,contolefreaks die alles tot op de draad uitpluizen en nakijken…..
  geef die gasten hun zin,en plaats daar eerst,we zullen eens zien hoelang ze tevreden zijn?
  heel het gedoe rond die digitale meter is een schoolvoorbeeld van hoe iets verkeerd aanpakken,
  de mensen zijn het gedwongen karakter van de overheid en grote bedrijven meer dan beu,vertrouwen het niet meer,en des te meer men probeert om de mening te keren,des te verdachter het wordt
  wanneer er zoveel moeite gedaan wordt om iets te verplichten is er gegarandeert str…t aan de knikker!!!!!!.
  dus, duur op slot houden!

  5 juli 2019 at 17:47
 • Robert Reply

  Beste mensen,
  GROOT, GROOT gelijk bij al deze opmerkingen. GROOT, GROOT, GROOT gelijk.
  VLAAMSE , VLAAMSE politieker hoe is het mogelijk dat VREG in het verleden de bevoegdheid kreeg om zelf te beslissen. Zijn jullie nog steeds niet verlegen om zulke wetten te maken. Zuiver onbekwaamheid om de wil van de kiezer zelf uit te voeren. Trouwens ik heb nog nooit de naam VREG op de kiezerslijst gezien.Moeten er geen geleerde mensen in de politiek de bevoegdheid krijgen. Trouwens zoals de Vreg dit doet, WAAROM MAG IK NIET MEE BESLISSEN , DE MENSEN MET ZONNEPANELEN LEVEREN TOCH OOK STROOM AAN HET NET. VLAAMSE POLITIEKER WAT IS HIER HET VERSCHIL. VLAAMSE POLITIEKER STOP ERMEE OM EIGEN MENSEN TE BELAZEREN.

  4 juli 2019 at 19:35
 • Guy W. Reply

  Pure Kafka! Onze straat wordt heraangelegd, al meer dan een maand is Fluvius bezig met de nutsleidingen. Wij hebben verbouwd in 2012 en ook onze tellers zijn vernieuwd (niet-digitaal). Fluvius is dat zelf komen vaststellen en gezegd dat de werken zich zouden beperken tot aankoppelen op de nieuwe nutsleidingen, we hoefden hier niet voor thuis te zijn. Vorige week zou onze woning worden aangekoppeld, maar Fluvius is hun afspraak niet nagekomen. Ze stonden vandaag voor de deur met de boodschap dat er meteen nieuwe digitale tellers zouden worden geplaatst. Ah ja, want nu is het juli en vorige week nog niet.

  Vermits Fluvius/Eandis zelf zegt dat eigenaars van zonnepanelen op voorhand worden verwittigd bij omschakeling (wat ze niet deden bij mij) heb ik hen geweigerd, waarop de onderaannemer een Fluviusman heeft gebeld die mijn verhaal is komen beluisteren. Blijkt dat de digitale meter wél terugdraait (het is te zeggen: de teller heeft meerdere registers, de “terugdraaiende teller” is een register dat de totale afname vermindert met de totale injectie). Fluvius “garandeert” voor 15 jaar vanaf de keuringsdatum een facturatie uitsluitend op basis van het terugdraaiende register. Maar zo lang dat nergens op papier staat en zo lang niet duidelijk is hoe het nieuwe systeem er nu zal uit zien, komt die digitale meter er niet in. Fluvius aanvaardde mijn bezwaar en heeft de oude meter laten staan.

  NB handleiding digitale teller staat op https://www.fluvius.be/sites/fluvius/files/2019-04/Technische-info-Displays-digitale-elektriciteitsmeter.pdf

  4 juli 2019 at 14:44
  • jean D Reply

   Beste Guy? Je gaat nooit van Fluvius de garantie krijgen dat de facturatie op 15 jaar niet zal veranderen. Zij maken de facturen niet. Het zijn de leveranciers die de facturen maken en iedereen wordt op mijnenergie.be aangemoedigd om regelmatig te veranderen van leverancier om zo de laagste facturen te verkrijgen. Het enige dat Fluvius doet is meterstanden doorgeven aan de leverancier zodat die hun factuur kunnen opmaken. Zij maken ook de regels niet over de saldering (zeg maar terugdraaien) Dat heeft de regering gedaan met een decreet die 15 jaar garandeert dat de saldering 1 op 1 blijt gelden. Dit terugdraaien is enkel voor het verbruik die dus ook op de digitale meter kan afgelezen worden. De distibutietarieven veranderen ook elk jaar en dat is de bevoegdheid van de vreg. Ze zijn van plan om het in 2022 te veranderen naar capaciteitstarief. Dus ook daar heeft Fluvius niets aan te zeggen. Ik heb een digitale meter en ik ben overgeschakeld naar het nieuw tarief omdat dit voor mij voordeliger uitkomt. Ik betaal geen prosumententarief meer en mijn distributiekost is daardoor 200€ lager op een jaar. Dank zij de digitale meter betaal ik voor hetzelfde 200€ minder.

   18 november 2019 at 20:08
 • fernand Reply

  Beste strijdmakker,

  Misschien deze problematiek nog eens overmaken aan ONZE INSPECTEUR SVEN van Radio 2.
  Heb ik al eens gedaan maar zonder veel ‘syndicale’ gevolgen… het bleef beperkt tot een uitleg zonder veel ‘emoties’.

  Misschien toch nog eens proberen bij ‘deinspecteur@radio2.be’ als openbare verdediger van consumenten.

  Er moet toch iemand zijn die onze belangen wat kan verdedigen of moeten eens aankloppen bij onze Anuna van ’t milieu.

  4 juli 2019 at 14:11
 • Walter Reply

  hééééééél grote besparing mogelijk door OPDOEKEN van de VREG
  + nutteloos vehikel dat veel geld kost aan de Vlaamse burgers
  + http://www.vreg geeft vaak onvolledige of foute “informatie” (ook hun vgl. leveranciers = NIET ok)
  + berekeningen kloppen niet
  –> houden geen of véééél te weinig rekening met diverse BELANGRIJKE gegevens (vb. woningen met elektrische verwarming …. aanzetten als de zon schijnt …. ?!)
  –> ook vroeger ondervonden bij berekeningen ivm. zonneboiler ( … meer besparing dan werkelijk verbruik ??!! )
  + enz….. +++

  4 juli 2019 at 12:22
 • fernand Reply

  Ja, beste Ilumen,

  Doen jullie eigenlijk iets met onze frustraties… of is dit terug ‘folklore’?
  Indien jullie daar niets mee doen, waar kunnen we terecht… dus verwijs ons door of neem jullie verantwoordelijkheid op als betrokkene in de sector.
  Respect voor ons de kans te geven te reageren maar daarom kopen wij nog geen batterij van jullie…
  Wordt voor ons een soort ‘test-aankoop’ het zal jullie geen windeieren leggen…

  4 juli 2019 at 11:38
  • Ilumen Reply

   Beste Fernand,

   Bedankt voor uw bericht.

   Dankzij jullie reacties leren wij uiteraard zeer veel bij over wat de zonnepaneleneigenaar in Vlaanderen over actuele gebeurtenissen in het PV-landschap denkt.

   Gezien het rendabiliteit van de investering in zonnepanelen in ons aller belang is, bezorgen wij op regelmatige basis een samenvatting van de berichten die onze nieuwsbrieflezers op onze blog achter laten aan het Kabinet van minister Peeters. Zij hebben ons al te kennen gegeven deze input erg waardevol te vinden.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   4 juli 2019 at 13:19
 • Verschueren philip Reply

  Ze mogen hun digitaal meterke in hun gat steken na het prosumenten door onze strot te hebben geduwd

  4 juli 2019 at 11:22
 • marnix De Grie Reply

  Aan Alex Gybels,

  Ik doe alvast mee.
  Marnix

  4 juli 2019 at 11:02
 • Pol Vandenberge Reply

  Fluvius heeft steeds minder inkomsten door de zonnepanelen en daar moet iets aan gedaan worden via de vreg

  4 juli 2019 at 06:54
 • Huybrechts piet Reply

  Bij mij komen ze niet binnen
  Het mag voor mij ook 20 jaar duren vooraleer ze mijn meter vervangen, waarom eerst de zonnepanelen bezitters, daar alt geld te rapen natuurlijk
  Oproep aan alle zonnepaneelbezitters , LAAT DIE MAN NIET BINNEN

  3 juli 2019 at 22:53
 • Marceltheman Reply

  Waarom kan deze kwestie niet uitvoerig (via een tv programma) aan de mensen getoond worden. Niet een berichtje van 30 seconden en dan is het er geweest. Alle kwestie van alles eens duidelijk te overlopen. Er is zoveel zever op onze TV. Zijn er niet genoeg gedupeerde ? Komaan mensen laat jullie brains eens werken hoe we dit samen kunnen aanpakken.

  3 juli 2019 at 22:23
 • marie Reply

  Welke zonnepaneeleigenaars komen het eerst aan de beurt?

  Komen de pioniers van de hernieuwbare energie het eerst aan bod bij de uitrol… dan komen wij liever aan ’t einde aan de beurt want dan zijn onze zonnepanelen wellicht versleten of aan vervanging toe en is het probleem opgelost of liever ‘eerlijker’ uitgewerkt?

  Indien er geen volgorde voorzien werd door de wetgever dan moeten wij niet weigeren om deze te laten installeren, wat wettelijk gezien niet kan maar enkel laten uitstellen, wat niet meer illegaal is.

  Zouden de juristen dit over het hoofd hebben gezien bij het opmaken van dit decreet?

  3 juli 2019 at 21:23
 • Marcel Jansen Reply

  Wij zullen de digitale meters moeten slikken , willen of niet , in Nederland is men al volop bezig met geplaatste digitale meters weer te vervangen door gewone meters wegens de vele nadelen .
  Digitale meters zijn zeer brandgevoelig , het verbruik van de meters is veel hoger (tot 15 keer) dan een gewone meter, dan is er nog het hoge straling gevaar, wat zeer slecht is voor onze gezondheid
  Wat met onze privacy , iedereen kan met een klein trucje al de gegevens opslaan en gebruiken .
  Mijn zus uit Genk heeft geen zonnepanelen , maar is ingestapt met een project rond de het gebruik van de digitale meter , de elektriciteit maatschappij wil nl. onderzoeken bij een aantal huisgezinnen wat de voor en nadelen zijn , en vooral welk is de besparing .
  Resultaat is dat zij met een gunstig tarief dat zij verworven heeft helemaal geen voordeel heeft en gevoelig meer zal moeten betalen , wat nog erger is zij heeft het elektriciteit gebruik helemaal niet meer zelf in de hand , de maatschappij levert de stroom als het volgens hun het voordeligste is .
  Gevolg hiervan is dat zij niet meer kan douchen , afwassen , wassen , de verwarming gebruiken, enz. , wanneer zij daar zin in heeft ,enkel op de uren bepaald door de maatschappij .
  Bij de vraag om onmiddellijk te stoppen met dit project krijgt zij als antwoord dat dit alleen kan als het hele project is afgelopen .
  Dus dat staat ons ook allemaal te wachten

  3 juli 2019 at 21:21
 • Etienne V Reply

  Wat gebeurt er met al deze reacties? Door hier te reageren is er tot nu toe niets veranderd.
  ILumen, wat doen jullie hiermee? Of beschouwen jullie dit forum als klantenbinding….??? Jullie hebben regelmatige contacten met de verantwoordelijke minister(s). Jullie kunnen ons vertegenwoordigen.
  Graag een reactie hierop beste Thomas van Ilumen…

  3 juli 2019 at 21:09
  • Ilumen Reply

   Beste Etienne,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wij onderhouden inderdaad goede contacten met het kabinet van Vlaams energieminister Peeters.

   Op regelmatige basis bezorgen wij inderdaad een bundeling van de verschillende reacties op de items in onze nieuwsbrief aan het Kabinet. Zij hebben reeds meermaals aangegeven deze info zeer waardevol te vinden en in beschouwing te nemen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   4 juli 2019 at 07:48
 • fernand Reply

  Als goede huisvader kan ik het verlies door het installeren van een slimme meter ons gezin niet aandoen en
  zal dus ook zolang mogelijk tegenpruttelen, tenzij men mij kan bewijzen dat er GEEN verlies is bij het in gebruik houden van zonnepanelen.

  Onlangs verminderde onze koopkracht nog door de VRT die het DVB-T antenne netwerk afkoppelde zodat wij 9,95 Euro per maand aan een privé zender moesten betalen om naar een openbare omroep te kijken waarvoor we reeds belastingen betalen…

  enz.

  Zo doet iedere overheid maar zijn ding zonder te overleggen wat al deze ‘kapriolen’ ons uiteindelijk in globaliteit maandelijks kosten.

  En dan maar zeggen dat de taks-schift onze koopkracht drastisch verhoogd heeft, begrijpen wie kan…

  3 juli 2019 at 21:06
  • jean D Reply

   Als je mij uw verbruikgegevens bezorgt kan ik met cijfers bewijzen dat je geen verlies zult maken met een digitale meter. ALs je een energiebewuste zonnepaneeleigenaar bent kan ik zelfs bewijzen dat je koopkracht dank zij de digitale meter gaat stijgen.

   18 november 2019 at 22:34
 • Fons Reply

  En hoeveel plaats hebben ze nodig om die ‘slimme’ meter te plaatsen? In de plaats van de huidige ‘wel slimme terug draaiende’ kan dat bij mij. Indien niet laat ze dan maar laat ze maar zorgen voor een oplossing. Waar ik mee akkoord ga !!

  3 juli 2019 at 21:06
  • Zonnepaneel Reply

   Jean, ik lees uw talrijke reacties…. van welke planeet kom jij eigenlijk??
   Of werk jij bij de zakkenvullers (dan nog maar net waarschijnlijk.., en wil je je toekomst veilig stellen!?)

   Gr

   11 februari 2020 at 23:05
 • Etienne Reply

  Alle mensen die hier reageren zijn boos…. Maar wat gebeurt er met al deze reacties?
  Er verandert niets door hier onze gal te spuwen. Wie bundelt deze reacties en bezorgt ze aan de verantwoordelijke minister(s)??
  Wat doet ILumen hiermee of zien zij dit forum ook als een soort klantenbinding. Zij willen toch ook PID’s verkopen, batterijen verkopen, enz. Maar doen ze als bedrijf ook iets met al onze klachten?
  Graag hierop een bedrijfsantwoord.

  3 juli 2019 at 21:05
  • Ilumen Reply

   Beste Etienne,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wij onderhouden inderdaad goede contacten met het kabinet van Vlaams energieminister Peeters.

   Op regelmatige basis bezorgen wij inderdaad een bundeling van de verschillende reacties op de items in onze nieuwsbrief aan het Kabinet. Zij hebben reeds meermaals aangegeven deze info zeer waardevol te vinden en in beschouwing te nemen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   4 juli 2019 at 07:48
 • fernand Reply

  Als goede huisvader ben ik aan mijn gezin verplicht om de slimme niet te laten installeren.

  Onlangs werden wij door VRT het gratis TV-kijken via het DVB-T signaal afgenomen, een verlies van 9,95 Euro/maand van onze koopkracht… en nu dit verlies nog eens er bovenop omdat we investeerden in een klimaatmaatregel…

  Iedere overheid neemt en neemt en neemt… zonder te overwegen als het nog draagbaar is voor ons.
  Misschien deze meter eerst installeren in overheidsgebouwen, de overheid moet het voorbeeld geven van hun
  eigen regelgeving of niet want wij zullen dat ook moeten betalen weliswaar zonder het te voelen.

  Men beweert dan dat onze koopkracht via de taks-shift verhoogd… was dat maar waar.

  3 juli 2019 at 20:55
 • Alex Gijbels Reply

  Dit is gewoon je reinste diefstal en contractbreuk, eerst worden ze gepromoot en gesponsord dat je wel bijna gek bent als je het niet doet. Hoewel het een dikke tien jaar geleden voor mij nog een serieuze investering was, toen waren de panelen nog een stuk duurder dan nu. Er wordt je bij aankoop een terugverdieneffect berekend van een kleine 10 jaar, een beetje variabel afhankelijk van de oriëntatie van je dak tov de zon.
  Dan enkele jaren later mag je een ‘prosumenten tarief’ gaan betalen omdat je zonnepanelen hebt liggen?!! Hierdoor betaal ik nu al evenveel aan elektriciteit als mijn buurman met dezelfde gezinssituatie maar zonder zonnepanelen. Voorlopig wordt dit nog goed gemaakt met de certificaten en de terugdraaiende teller maar de beloofde return op 10 jaar tijd kan ik nu al op mijn buik schrijven.
  Dan dat prosumententarief op zich, dat wordt dan berekend op het vermogen van mijn omvormer. Indertijd was de uitleg, ‘neem die maar een beetje zwaarder dan zet je alles zeker om in groene stroom en dat levert sneller een certificaat op’. Mooie uitleg, maar dat is in feite hetzelfde als een eigenaar van een sportwagen beboeten omdat zijn auto te snel kan rijden en niet omdat hij te snel rijd. Als nu het voordeel van de terugdraaiende teller straks wegvalt, de looptijd van de certificaten verstreken is, waarom heb ik dan in godsnaam ooit die zonnepanelen gelegd?? Ik word er voor gestraft omdat ik destijds de visie van diverse energieministers volgde in hun ijver om zonnepanelen te promoten. Dit is je ordinaire diefstal!!
  Ondertussen is hier enkele kilometer verder in Lommel het grootste zonnepanelen park van de benelux aangelegd, 110 hectare!! alsjeblieft! En wij maar betalen omdat je als particulier ocharme ook enkel paneeltjes op je dak hebt liggen om je eigen verbruik op te wekken..

  Bij mij gaan ze de deurwaarder en de politie nodig hebben, want ze komen er niet in met hun meter. Ik haal nog liever die klotepanelen terug van mijn dak af. Dat ze dan maar steken waar de zon niet schijnt.

  Ik vind dat we trouwens iets van een actie op poten moeten zetten, als we als particuliere opwekker op een mooie zonnige windstille werkdag eens allemaal die zwarte blok onder aan de omvormer uittrekken en één dag geen stroom opwekken. Ik weet niet wat het effect ervan zal zijn op de stroomvoorziening in België maar het zou zomaar kunnen dat we een deel van het land lam leggen. Eens laten voelen dat wij hen ook pijn kunnen doen. Iemand goed bedreven in social media om een en ander in gang te stoken? ik doe al mee,

  Alex

  3 juli 2019 at 20:35
  • jean D Reply

   Beste Alex, je mag het voordeel dat je met je zonnepanelen hebt niet uit het oog verliezen.
   Uw gebuur die 4000 Kwh verbruik heeft betaalt voor zijn stroom 1000€.
   Jij hebt ook 4000Kwh verbruik maar je hebt voor 4000Kwh zonnepanelen gelegd. Jij betaalt geen verbruik. Je betaalt enkel prosumententarief van 4x 92= 368 €
   Daarenboven krijg jij 450 x 4 GSC = 1800 €. Met andere woorden als de elektriciteitsprijs niet stijgt in de komend 10 jaar zal jij 1432 €/jaar ontvangen en moet je buur 1000€/jaar betalen. Zeg dus nooit tegen uw buur dat jij met je zonnepanelen evenveel betaalt als hem. Als je geen GSC meer krijgt betaal je nog altijd 632€ minder.
   Als de saldering verdwijnt en je een terugleververgoeding gaat krijgen voor je opgewekte stroom kan je misschien uw zonnepanelen uitbreiden zodat je (bij verdubbeling) 4000 Kwh groene stroom kunt verkopen aan de leverancier.
   Dan maak je opnieuw winst.

   18 november 2019 at 20:29
 • rene biebuyck Reply

  zoals er op de medaille van mijn grootvader Pierre Lauryssen staat geschreven, die vocht aan den ijzer ” ici on ne passe pas – hier passert men niet”
  bende smout zakken.

  3 juli 2019 at 19:37
 • Van schuylenbergh jp Reply

  Bij mij komen ze niet binnen,en de Vreg is juist een middel om enkele dik betaalde heren te betalen,die niets nuttig doen ?

  3 juli 2019 at 19:07
 • Jacques NESKENS Reply

  Geen paniek,
  Pas vernomen dat onze eeeeeeeeeeeerste minister Michelle nu de groooooooote baas in Euuuuuuuuuuuropa wordt.
  Vanaf nu zullen ALLLLLLLLLLLLLE Belgen op de 111111111111111e plaats komen.
  Dank u Vaaaaaderje Staaaaaaaaaaaat !
  Vroeger hadden wij toch ook rovers, heeft altijd bestaan, maar eerder vergaderden ze ergens in een bos, nu in BRUSSEL!
  De eerste gast die zich hier aanmeld met een meter voer ik dronken en stuur hem zo terug naar de V.R?.E.G.

  3 juli 2019 at 18:18
 • Gilbert Reply

  In maart komen ze de meterstand opnemen , op dit moment is de meterstand meer als 2000 kw lager
  als men mij verplicht om nu een nieuwe meter te plaatsen dan ben ik meer als 2000 kw kwijt
  Als de nieuwe meter er komt alleen als de jaarlijkse afrekening er is , dus voor mij in maart

  3 juli 2019 at 18:09
 • Gilbert Reply

  In maart komen ze de meterstand opnemen , op dit moment is de meterstand een 2000 KW lager
  Als men morgen een nieuwe meter komt plaatsen ben ik deze kwijt.
  Indien men U verplicht om een nieuwe meter te plaatsen dan alleen wanneer de jaarlijkse eindafrekening komt

  3 juli 2019 at 18:03
 • bart Reply

  dan moet je nog gemotiveerd zijn om zonnepanelen te plaatsen. Gangster praktijken!!!

  3 juli 2019 at 17:34
 • Riekken Reply

  Wat mij betreft komt er geen digi meter binnen graag een petitie lijst aub

  3 juli 2019 at 17:05
 • Edouard Reply

  Het word erger en erger geen enkel mens weet nog wat ,wat is en geen enkel gemeentelijke dienst kan een zindelijk antwoord geven ( of durft niet )
  Ik zal ze zeker niet binnen laten ,ik blijf bij mijn terugdraaiende teller .

  3 juli 2019 at 17:03
 • Marc Reply

  Gaan ze voor die digitale meters te installeren huis per huis af of gaan ze op voorhand een dag en uur afspreken ?

  3 juli 2019 at 16:09
 • Peter Gielen Reply

  En dan beweren ze dat in 2020 er te weinig stroom zal zijn en dat er dan afgeschakeld wordt, dan hebben wij ook niets aan onze zonnepanelen want die vallen dan uit. Ja wij zijn boos, was het daarom dat Tommelijn burgemeester moest worden ?

  3 juli 2019 at 15:29
 • Van Lierop Reply

  Van Lierop

  Wij hebben zonnepanelen van 2012 en toen betaalden we € 72 per jaar zogezegd vaste kosten de laatste jaren is dat meer dan € 700. Wij hebben bijna 1000 kw overschot dat ze gratis krijgen en toch nog zo een rekening te betalen en nog is het niet genoeg. Ik kan daar niet bij dat dit kan. Wie kan ons helpen om dat op een eerlijke manier uit te leggen.
  Nee ik laat ze niet binnen.

  3 juli 2019 at 15:18
  • jean D Reply

   Vraag een digitale meter en hoop dat ze de saldering voor 15 jaar afschaffen dan kan je uw 1000 Kwh overschot verkopen aan de leverancier. Dat zal zowat 100 € waard zijn. zal dus een besparing van 100 € /jaar opleveren.

   18 november 2019 at 20:33
 • johan Reply

  Sluit me aan wat een boeven zijn het,ik heb ook 10 jaar geleden laten leggen ,en eerst komen ze met prosumententarief ook diefstal,en nu dat weer de meter,NIETS WORD HIER VERVANGEN DAN STEEK IK HET NOG LIEVER IN BRAND.

  3 juli 2019 at 14:30
 • vhegem Reply

  Ik lees veel verantwoorde reacties en ik kan alleen maar beamen ! bedrog is hier het juiste woord. En dan nog wat dreigementen dat de weigering van de installatie geld kan kosten …. Dat ze zoals iemand schreef de installatie bij de eigenaars van zonnepanelen laatst inplannen , Waarom moet dit bij hen absoluut eerst ? Het antwoord ligt voor de hand …. Ze kunnen in ieder geval al in hun planning opnemen dat ze bij heel wat eigenaars van zonnepanelen niet binnen komen, dat is dan een goede reden om eerst de anderen te doen . Hier komen ze in ieder geval ook niet binnen . En ten slotte , alle partijen zijn verwonderd van de verkiezingsuitslag en zoeken de redenen . Zijn ze blind ? Dit hier is maar een van de voorbeelden van wat de burger vandaag op zijn boterham krijgt …. Nogal wietes dat velen een proteststem uitbrengen . Doe zo voort mannen en vrouwen politici , de volgende keer zal je het misschien wel begrijpen ….!?

  3 juli 2019 at 13:39
 • Paul Reply

  Wat een arrogantie …
  Natuurlijk wordt die opgeblazen “uitrol” een fiasco !!

  Steun de rechtszaak tegen de verplichte “slimme” meters van “Beperk de straling”.
  Crowdfunding: stort je bijdrage op BE46 9733 6272 2036

  3 juli 2019 at 13:38
 • Paul Reply

  Wat een arrogantie …
  Natuurlijk wordt die opgeblazen “uitrol” een fiasco !!
  Tijd voor aktie: steun de rechtszaak van” Beperk de straling” tegen de verplichte “slimme” meters.
  Oproep tot crowdfunding: stort je bijdrage op BE46 9733 6272 2036

  3 juli 2019 at 13:30
  • jean D Reply

   Straling van 4G ligt 1 miljoen keer lager dan de norm die toegelaten wordt door de WGO.

   18 november 2019 at 22:28
 • Verbruggen Stef Reply

  Ik heb ook serieus geïnvesteerd in groene energie. In 2009 zonnepanelen gelegd om het eigen verbruik op te vangen (3.6 kW) om dan in de nieuw gebouwde woning uit te breiden tot 6 kW. Deze wordt verwarmd met een warmtepomp en een zonneboiler zorgt voor sanitair water in de zomer. Ik heb zo nu nog altijd een betalend verbruik van ongeveer 3000 kW. Mijn hoofdverbruik ligt dus in de wintermaanden en mijn hoofopbrengst in de zomermaanden. Ik KAN dus niet kiezen wanneer ik het best het verbruik op de zon kan afstemmen zoals geopperd wordt. Ik ben dus in het geval van Wilfried en GertS. De digitale meter komt er niet in zonder garantie op een verrekening of terugdraaien. Doe dan al eens iets voor het milieu!

  3 juli 2019 at 13:25
  • jean D Reply

   Laat ons aannemen dat je 5800 Kwh produceert met je zonnepanelen. Samen met het te betalen verbruik van 3000Kwh is dit 8800 Kwh. Uw digitale meter zal ieder jaar 7060 Kwh afname optekenen en 4060 Kwh injectie. Ik neem een zelfconsumptie van 30% (gemiddelde van huishouden) Als je de wamtepomp in de zomer gebruikt om uw huis af te koelen dan zal de zelfconsumptie uiteraard stijgen. Je gebruikt dan meer stroom direct van je zonnepanelen. Tot 2024 zal je dus met de digitale meter evenveel verbruik hebben (7060 – 4060 = 3000Kwh) die je moet betalen en de prosumenten taks van 552 € . Dat zal dus identiek hetzelfde bedrag zijn als met je oude meter.
   Als uw zelfconsumptie 50% is dan zal uw digitale meter 5900 Kwh afname meten en 2900 Kwh injectie.
   Als je dan kiest voor het nieuwe tarief dan betaal je geen prosumententax meer maar wel een extra distributiekost op die extra 2900 Kwh . De huidige prijs is ongeveer 0.16 € per Kwh = 464 € . Met deze formule betaal je dan een 90€ minder. Je hebt de keuze, je bent niet verplicht.
   Uw GSC blijf je ontvangen tot 2029. Wat kan er veranderen na 2024. Je moet betalen voor de stroom die je van het net haalt en je krijgt een teruglever-vergoeding voor de stroom die je met je zonnepanelen op het net steekt.
   Momenteel is die teruglever-vergoeding in het buitenland veel hoger dan de prijs van grijze stroom. Groene stroom is nog altijd meer waard dan grijze stroom. (In Frankrijk zelfs 4 x meer waard). Hoe het in Belgie er gaat uitzien kan ik uiteraard ook niet voorspellen maar ik ben er wel van overtuigd dat groene energie de toekomst is.

   18 november 2019 at 21:00
 • VerbruggenS Reply

  Ik heb ook serieus geïnvesteerd in groene energie. In 2009 zonnepanelen gelegd om het eigen verbruik op te vangen (3.6 kW) om dan in de nieuw gebouwde woning uit te breiden tot 6 kW. Deze wordt verwarmd met een warmtepomp en een zonneboiler zorgt voor sanitair water in de zomer. Ik heb zo nu nog altijd een betalend verbruik van ongeveer 3000 kW. Mijn hoofdverbruik ligt dus in de wintermaanden en mijn hoofopbrengst in de zomermaanden. Ik KAN dus niet kiezen wanneer ik het best het verbruik op de zon kan afstemmen zoals geopperd wordt. Ik ben dus in het geval van Wilfried en GertS. De digitale meter komt er niet in zonder garantie op een verrekening of terugdraaien. Doe dan al eens iets voor het milieu!

  3 juli 2019 at 13:23
 • Jurgen Reply

  De digitale meters kunnen perfect het geïnjecteerde vermogen opmeten. Wat de communicatie betreft per 10 a 15 digitale tellers wordt er een hub bij een klant geplaatst die dan via Telenet of Proximus modem de gegevens naar de netbeheerder doorzend. Die 10 a 15 digitale meters zenden hun gegevens via het laagspanningsnet naar die hub. Dus er is geen 4g of netwerk nodig voor elke digitale meter. Ik ben destijds bij Eandis zulke meters aangesloten, dat was een proefproject in Hombeek (Mechelen) Bij mij komt die meter er ook niet in.

  3 juli 2019 at 13:21
 • Jurgen Reply

  De digitale meters kunnen perfect het geïnjecteerde vermogen opmeten. Wat de communicatie betreft per 10 a 15 digitale tellers wordt er een hub bij een klant geplaatst die dan via Telenet of Proximus modem de gegevens naar de netbeheerder doorzend. Die 10 a 15 digitale meters zenden hun gegevens via het laagspanningsnet naar die hub. Dus er is geen 4g of netwerk nodig voor elke digitale meter. Ik ben destijds bij Eandis zulke meters aangesloten, dat was een proefproject in Hombeek (Mechelen)

  3 juli 2019 at 13:20
 • De Colfmaeker Lorette Reply

  De dwaasheid voorbij! Wie van de werkende medemens gaat nu nog investeren in zonnepanelen? De productie van elektriciteit door zonnepanelen gebeurt als ik mij niet vergis meestal overdag en het meest bij zonnig weer.
  Als werkende mens zou ik de aanschaf van zonnepanelen zeker niet meer als prioritair beschouwen indien dit niet gekoppeld is aan een terugdraaiende meter. Het fabeltje van elektrische toestellen vooral te gebruiken bij productie van de zonnepanelen is uitgevonden door een bureaucratische leeghoofden anders zie ik niet wie zulke dwaze praat kan uitbrengen. De winter en de avonden zal de zon waarschijnlijk enkel bij hen schijnen. Of moet iedereen zijn weekend opofferen om de was en de plas te doen.
  Ik vraag me wel af of deze actie niet georkestreerd is door de regering zelf.

  3 juli 2019 at 12:42
 • pierre Reply

  ook bij mij komen ze niet binnen ik laat de oude terug tellende meter gewoon hangen
  eerst moet iedereen zonnepanelen kopen en als ze zonnepanelen hebben komen ze met een digitale meter die niet meer terug telt
  pure oplichters van her ergste soort

  3 juli 2019 at 12:34
 • pierre Reply

  ik weiger de digitale meter ik laat de oude meter gewoon hangen en dat zou iedereen met zonnepanelen moeten doen want het is gewoon diefstal wat ze willen gaan doen ik trap er niet in

  3 juli 2019 at 12:28
 • Jos Reply

  Onze bestaande teller wordt zeker niet vervangen zolang er geen klare wijn is .Het is momenteel abnormaal radiostil . Wie kan er nu nog naar EUROPA of naar OOSTENDE of naar ???.
  Achter de VREG zit vermoedelijk een terreurorganisatie te werken ?
  De huidige meter is voor ons meer dan voldoende zonder al die kosten op korte en lange termijn .
  We hebben die onbestaande software niet nodig om te rekenen en jobs te scheppen .
  Wat is de prijs voor de teveel geleverde KW’s van de voorbije jaren .Dat heeft de VREG zomaar
  toegestaan ? In belang van WIE ?? wanneer de vergoeding ?.

  3 juli 2019 at 12:20
 • andre Reply

  als ik de vele begrijpelijk negatieve reactie’s hier lees,hoop ik maar 1 ding..
  als daar maar geen vodden van komen.
  de mensen zijn de spellekes duidelijk kotsbeu

  3 juli 2019 at 12:01
  • jean D Reply

   Beste Andre. Ik zou me geen zorgen maken. De meeste negatieve reacties zijn onterecht en op verkeerde interpretaties gebaseerd. Van de 350000 zonnepaneeleigenaars zijn er maar enkele die ofwel uit onwetendheid ofwel moedwillig negatief zijn over de digitale meter. Ze hebben anders wel allemaal digitale horloges, digitale wekkers, digitale camera’s, digitale computers, digitale gsm’s en nog zoveel meer digitale zaken. Alleen een digitale elektriciteitsmeter is voor die enkelingen een probleem. Nochtans doet die meter niet meer dan stroom meten zoals een digitale klok de tijd meet.

   18 november 2019 at 21:12
 • Dominique Reply

  Bij mij blijven ze ook buiten staan !

  3 juli 2019 at 11:55
 • Dominique Reply

  Bij mij blijven ze ook buiten staan.

  3 juli 2019 at 11:54
 • maurice Reply

  ivm. met geplaatste zonnepanelen , heb in 2009 laten plaatsen, zou voor 20 jaar groene certificaten krijgen
  en de rest zou 20 jaar zo blijven. nu na 15jaar kom ik in aanmerking voor terugdraaiende teller zou al in 2024 zijn.
  nee, fluvius beweert dat ik al in eind 2022 al een nieuwe digitale meter zou hebben.
  plaatst ik bijkomende panelen kom ik niet in aanmerking om de terugdraaiende teller te behouden 15 jaar

  3 juli 2019 at 11:23
 • Roger V. Reply

  Indertijd heb ik ervoor gekozen zonnepanelen te installeren ipv een nieuwe motorfiets te kopen, goed voor het milieu en niet meer afhankelijk vd constante prijsverhogingen van elektriciteit. Ik heb hiervoor een groene lening aangegaan, iedereen kan dat doen, ook die azijnpissers die constant op de kap van zonnepaneel eigenaars hun gal spuwen….wat de digitale meter betreft ben ik heel duidelijk, die zakkenvullers hebben een grens overschreden en hoeven niet op enige vorm van medewerking te rekenen..!!!
  HIJ KOMT ER NIET IN….!!!!

  3 juli 2019 at 11:23
 • Versmesse Reply

  Bij mij krijgen ze ook de buitenwacht die komt er niet in

  3 juli 2019 at 11:19
 • raf Reply

  wie vertrouwd de digitale meter?? meet hij wel correct??? de huidige meters werken betrouwbaar en gaan noot kapot. de digitale meter moet om de 10 jaar vervangen worden. Dus iemand maakt zich rijk en de afvalberg wordt weer groter en de brave burger kan weer betalen. Zolang de meter terug draait heeft het geen zin deze te vervangen om hem na 10 jaar weer weg te gooien wie is er nog met milieu bezog in dit land?? De digitzle meter draagt in ieder geval niet bij

  3 juli 2019 at 11:14
  • jean D Reply

   Ik zou niet durven beweren dat een terugdraaiende meter te vertrouwen is want die was oorspronkelijk niet gemaakt om terug te draaien en is daarop ook niet geijkt. Mijn vroegere terugdraaiende meter heeft men toch moeten vervangen omdat hij niet meer werkte.

   18 november 2019 at 22:09
 • Bert Reply

  Ik volg GertS volledig. Hoe kan men zonnepanelen en warmtepomp combineren als je geen terugdraaiende teller hebt. Ikzelf procudeer in de zomermaanden grootteorde 600 kWh op overschot om die in de winter op te gebruiken. Zonder terugdraaide teller zal ik die dus in de winter moeten betalen en in de zomer moeten weggeven aan mijn gebuur die er wel voor zal betalen.
  Misschien het moment om te investeren in een airco zodat ik daar zelf op warme dagen mijn huis wat koeler kan houden.

  3 juli 2019 at 11:14
 • Etie Opsteyn Reply

  @Herreman : groot gelijk, en ik vermoed stelligst dat de keuze om het nu voor het Grondwettelijk Hof de bedoeling is om bij mensen angst te zaaien ( werkt altijd) maar niet met deze jongen….het feit dat in Wallonië alles anders gaat heeft enkel te maken met de gigantische geldtransfer van Vlaanderen naar Wallonië (terzijde : ik heb helemaal niets tegen de walen hoor) maar niet voor niets wil men vanuit Vlaanderen graag het confederalisme invoeren om het debiet van die geldkraan ( voor de door de rode politici decennia lang betuttelde linkse kiezers ) te verkleinen. De grootste schrik van digitale meter is de voorziene Wifi (misschien regelmatig eens afschakelen) en het monopolistische gedachtegoed achter deze hele rimram…..België¨= bananenrepubliek bij uitstek….maar wacht tot de volgende bankencrisis die zich zal manifesteren binnen dit en max 2 jaar, daarbij zal die van 2008 een parkwandeling zijn ..niet voor niets beginnen de mensen de veilige haven van goud en zilver op te zoeken…RIP

  3 juli 2019 at 10:55
 • Feys Reply

  we blijven als consument op alle vlakken melkkoeien. En de geachte heren politici rijven maar binnen zonder enige vorm van schaamte. Schandalige praktijken die zij in stand houden omdat ze niet kunnen of willen beheren zoals een goede huisvader. Tis toch van het hunne niet. En als ze tekort komen halen ze het wel bij ons met allerlei onwettige maffiapraktijken. bij mij krijgen ze ook den buitenwacht.

  3 juli 2019 at 10:41
  • jean D Reply

   Consumenten van stroom zijn inderdaad de melkkoeien want zij hebben geen zonnepanelen die hen gratis stroom bezorgt. Zij moeten dus hun verbruik betalen. Zij krijgen ook geen GSC. Zij betalen groenstroombijdrage op hun verbruik om de GSC van de zonnepaneeleigenaars te betalen. Er zijn 16 consumenten nodig om met hun bijdrage 1 prosument een GSC te betalen.
   Ze worden wel ietwat gesust door het feit dat prosumenten nu toch ook iets moeten betalen voor het gebruik van het net. Nl de prosumententax.

   18 november 2019 at 22:05
 • Roger Reply

  Vreg stapt naar het Grondwettelijk Hof, awel ik ben bij het aanbellen naar mijne Hof!

  3 juli 2019 at 10:29
 • Patrick Reply

  Alle bezitters van zonnepanelen moeten blok vormen en de komende 15 jaar geen toegang verlenen tot hun woning zo simpel is dat
  Wie doet er mee?

  3 juli 2019 at 10:27
 • Oscar Reply

  Inderdaad steeds worden eigenaars geviseerd van zonnepanelen,steeds is het ,niet rechtvaardig tegenover zij die geen hebben,wie heeft hen tegen gehouden om er ook te PLAATSEN, ikzelf heb mijn laatste spaarcenten er voor uit getrokken, nu ook als je teveel hebt op je teller pakken ze dat u dat ook nog af, is dat dan ook eerlijk,denk het niet, ik weiger ze eveneens binnen te laten, een woord is een woord,en nu moeten ze zich niet omdraaien heren vreg, als ze geld rieken,weten ze steeds ons te vinden, ga anders eens kijken bij degenen die meer hebben dan een omvormer van 3000kwh . Bedank regering om in dit apenland te wonen, weet al terug voor wie te stemmen de volgende keer,hopelijk halen ze dan een grote meerderheid, ga allemaal maar vluchten naar het Europees parlement met jullie staart tussen de benen, zie ook met airco, jullie zakken zijn steeds gevuld.

  3 juli 2019 at 10:18
 • Wilfried Reply

  De installatie van zonnepanelen in combinatie met warmtepompen heeft tot gevolg dat de woning volledig energieneutraal is.
  Die energieneutraliteit, in combinatie met een terugdraaiende teller, laat toe de investeringskosten voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen op een redelijke termijn af te schrijven

  De installatie van de digitale teller gekoppeld aan de actie van VREG naar het Grondwettelijk Hof kan als resultante hebben dat bovenop de investeringskost er nog jaarlijks een afnamekost voor elektriciteit voor de verwarming dient betaald te worden wat leidt tot een hoog financieel verlies voor de eigenaar van de woning.
  Deze situatie kan gemakkelijk vermeden worden door de digitale meter te installeren 15 jaar na de installatie van de zonnepanelen en aldus de actuele terugdraaiende meter te behouden in die periode

  3 juli 2019 at 10:16
 • Hamer Reply

  Van mij mogen ze de kabel dan komen oprollen .

  3 juli 2019 at 10:14
 • Devoldere Johan Reply

  Heb mijn zonnepanelen geplaatst eind 2010, toen was de aankoop/installatieprijs nog 3x hoger dan nu; we waren zoals vele anderen overtuigd van het groene project en deden een serieuze financiële inspanning (lening) om dit project te verwezenlijken ! het prijsverschil met een nieuwe installatie van heden konden we gedeeltelijk doch slechts gespreid over meerdere jaren recupereren via onze groenestroomcertificaten en nu gaan die mafiosi van de VREG ons proberen te dwarsbomen met als doel: “afschaffing van de verworven rechten in het kader van het algemeen belang van de consument” Begrijpe wie begrijpen kan !
  Ik stel mij serieus de vraag wat eigenlijk nog het nut is van alle dergelijke instanties: VREG, CREG in Vlaanderen , andere gelijkaardige instanties in Wallonnië enz… ; ze kosten handenvol geld, zijn zeker nutteloos voor de energieverbruikers en bovendien betalen wij allen als consumenten hun volledige uitgavenplaatje, via ons energiefactuur ! Ik roep alle zonnepaneelbezitters op tot massaal verzet en de installatie van de digitale meters te weigeren ! Enkel nog op deze manier kunnen wij samen het behoud van de onze verworven rechten afdwingen in dit apenland !!

  3 juli 2019 at 10:07
 • Arnold Reply

  Geachte heren van fluvius,
  Wij als bezitters van zonnepanelen en zo ons steentje bijdragen aan het ons zo kostbare milieu worden terug bestolen.
  De ouderwetse meter kan gewoon terug draaien, de nieuwe moderne meter niet, leg mij dat eens uit. In de zomermaanden gebruik ik minder energie dan in de koudere maanden.
  De regeringen willen dat we allemaal energie zuiniger en groener worden maar op deze manier zal dat niet lukken. Wat met die grote zonnepaneel velden?
  Maar ik begrijp dat is terug het GROTE kapitaal en die zorgen voor hun eigen geldbeugel en zitten allemaal in één óf ander bedrijf of zijn minister dus díe zullen niet in hun eigen been zagen.
  Het is schandalig dat het op deze manier terug moet, ik hoop dat het hof de Vreg ongelijk heeft.

  3 juli 2019 at 10:04
 • Eric Rottey Reply

  Vanwaar eigenlijk dat ‘recht’ van 15 jaar? Alsof het niet terugdraaien van de teller over 15 jaar plots minder nadelig zou zijn. Bovendien ben ik van die 15 jaar al 8 jaar kwijt, mijn installatie dateert van 2011. Bij mij wordt er geen digitale meter geplaatst, tenzij mij ONBEPERKT terugdraaien wordt gegarandeert.

  3 juli 2019 at 10:00
 • robert Reply

  hahaha, mannekes toch, nu nog beetje financiële chantage toepassen met de melding dat bijkomende kosten worden verrekend aan de abonnees.
  een mens zou bijna beginnen vermoeden dat die charlatans nog steeds denken dat ze dat spionage spel gewoon zullen kunnen komen plaatsen bij mij ? niets van , dat komt hier absoluut niet binnen.
  bijkomende kosten hebben ze dan ook niet bij mij, aangezien ze nu al weten dat ze hier niet binnen gelaten worden. ze kunnen mijn adres dus nu al schrappen van de lijst der bestolen personen.

  3 juli 2019 at 09:59
  • jean D Reply

   Lees uw contract die je gekregen hebt bij de aanvraag van aansluiting aan het elektriciteitsnet.

   18 november 2019 at 21:17
 • Eddy Senesael Reply

  Hier komen ze in ieder geval niet binnen !
  Er was ons destijds 20 jaar terugdraaiende teller en groencertificaten beloofd.
  Inmiddels hebben wij het prosumententarief op ons dak gekregen, en maar 15 jaar terugdraaiende teller !
  Nu willen ze ook die 15 jaar nog afschaffen ! Dit is gewoon diefstal !

  3 juli 2019 at 09:58
 • Hubert kleynen Reply

  Het is belachelijk van in het begin een digitale meter kan makkelijker terugdraaien dan een analoge , hou op met de mensen te bedriegen en hun geld te stelen , betaal ons voor de opbrengst probleem opgelost ,

  3 juli 2019 at 09:58
 • verpoorten frans Reply

  bij het installeren van mijn zonnepanelen stond in de overeenkomst met Vreg, een terug draaiende teller, voor onbepaalde duur, geen 15 jaar maar voor altijd, en die mensen willen nu naar het gerecht stappen, zij moeten voor het gerecht verschijnen, zij plegen contract breuk, zolang heel die zaak niet is opgehelderd , geen digitale meter, voor mensen met zonnepanelen, gewoon die meter weigeren, ze hebben geen poot om op te staan

  3 juli 2019 at 09:46
  • jean D Reply

   Je hebt bij de installatie van je zonnepanelen enkel een contract getekend met de vreg aangaande uw GSC. Zij hebben het geregeld dat jij je groenstroomcertificaten kunt verkopen aan de netbeheerder gedurende 20 j.
   Dat is alles. Lees uw contract. Nergens is er sprake van terugdraaiende tellers. Tot nu toe geen contractbreuk .

   18 november 2019 at 21:46
 • Herreman Yvan Reply

  Blijkbaar gaat het in Brussel en Wallonië op een heel andere manier . Daar wordt er voorlopig nog geen enkele verplichting opgelegd. Wat zei men ook weer dat men alles Vlaanderen beter doet. Bij mij komen ze alvast niet binnen . Wie start er met een petitie via f-book ? Ik ben het beu steeds de speelbal te moeten blijven spelen van één of ander orgaan met de enige bedoeling er nog meer aan te verdienen.

  3 juli 2019 at 09:45
 • Dirk Reply

  Ik heb drie maal zonneplaten gelegd met verschillende omvormers.
  In het jaar 2008, in het jaar 2009 en in het jaar 2012.
  Ik heb nu nog de terugdraai teller.
  Vanaf welk jaar blijft het behoud van 15 jaar ??
  Of komen ze hier verschillende keer een andere teller plaatsen ?, haha

  3 juli 2019 at 09:44
  • Marnix De Grie Reply

   Dirk,
   Vanaf 2008, dus je eerste installatiedatum.
   Mvg,

   31 juli 2019 at 22:43
 • roos Reply

  Als alle eigenaars van zonnepanelen ze buiten houden is de zaak zo opgelost.
  Ik denk niet ze achterlijk zijn maar juist heel slim. Het is een goed doordachte oplossing om ons nog meer te laten betalen en op een gemakkelijke manier geld binnen te halen.
  In dit onbestuurbaar land met 7 regeringen hebben ze immers een miljardenschuld. Hoe zou dat komen?

  3 juli 2019 at 09:34
 • Fauconnier Reply

  Deze zever heeft me er toe gebracht dat ik nooit meer in iets dergelijk ga investeren ! Ga mijn centen voor mezelf uitgeven . Dacht dat ik het milieu ging bijstaan , maar ben nu een melkkoe geworden. Nog vier jaar en ik pak mijn boeltje ! Tegen dan hebben we hier toch niets meer te zeggen ! Bye kloteland !

  3 juli 2019 at 09:30
 • Peter Reply

  Het is idd. nogal ongelukkig dat de Vreg juist nu het decreet wil laten vernietigen. Het was (voor hun) beter geweest als ze daarmee gewacht hadden tot de digitale meters er stonden.

  De volledige uitrol van de meters gaat 15 jaar in beslag nemen. Zet dan de zonnepaneeleigenaars eens als laatste op de lijst ipv. als eerste. Probleem opgelost.

  Bij mij mogen ze een afspraak maken om hem te komen plaatsen … ergens in 2033 of zo. Eerder komen ze er ook niet in.

  3 juli 2019 at 09:30
  • jean D Reply

   Dat zou spijtig zijn want 60% van de zonnepaneeleigenaars zullen dank zij de nieuwe digitale meter minder distributiekosten betalen als ze voor het nieuwe tarief kiezen.

   18 november 2019 at 21:20
 • Erwin De Mulder Reply

  Het wordt stilaan duidelijk waarover het gaat:geld en veel geld. De netwerkbeheerders willen zo snel mogelijk heel veel gratis elektriciteit komende van de zonnepanelen en zoveel mogelijk terug leveren naar de klanten ….tegen betaling uiteraard! Gaan ze de groten met zonneparken en windmolens op dezelfde manier aanpakken?Aan die contracten durven ze niet roeren,dus maar wel de kleintjes aanpakken. Gangsters noem ik dat!En nu nog dreigen ook…wat een maffia.

  3 juli 2019 at 09:27
  • Lolo Reply

   Erwin De Mulder. Het is veel erger dan dreigen ik noem dit NAZI en Hitler praktijken. We keren terug naar de jaren 40 want ze duwen ons van alles door onze strot als het maar geld opbrengt voor de staat en gemeenten en natuurlijk al de politici die als GIEREN en Ravenzelf overal in de raden van bestuur zetelen en alles blindelings goedkeuren zonder er iets van te begrijpen als ze hun handen als apen / papegaaien blindelings opsteken tijdens de stemmingen. Ze flitsen in naam van de veiligheid, op het water betalen per druppel al minsten 3 a 4 keren, afvalverwerking, stroom, kabel maffia enz. daar zitten allemaal POLITICI in de raden van bestuur die er hun zakken mee vullen want nu betalen we de aandeelhouders zelfs privé (dividenden) erbij heel zeker weten. Men creëert gemeentelijk holdings met de vleet om ons beter en efficiënter te pluimen en kunnen dezelfde politici die er in de raden van bestuur zetelen zeggen op de gemeente daar kunnen we niets aan dien en moeten we bij de maffia gaan aanbellen en zij wassen hun handen in onschuld zoals Pontius Pilatus. Ja die maken de regels in al de boven vernoemde holdings en doen dan alsof hun neus bloed want ZIJ hebben alles wat van ons is / was verkocht zonder ons iets te vragen.

   28 augustus 2019 at 14:02
 • GertS Reply

  Waarom worden eigenaars van zonnepanelen zo geviseerd? Omdat ze zogezegd allemaal elektriciteit verspillen aan het opwarmen van zwembadwater en overal elektrische terrasverwarmers hebben hangen enz…
  Waarom houdt er niemand rekening met eigenaars van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp en het feit dat een terugdraaiende teller van cruciaal belang is om het verbruik van de warmtepomp tijdens de herfst- en wintermaanden te compenseren? Indien de terugdraaiende teller wordt afgeschaft ben ik genoodzaakt om fossiele brandstoffen te gebruiken ipv een warmtepomp. Net nu er inspanningen moeten geleverd worden om klimaatdoelstellingen te halen!! Waar zijn we in Godsnaam mee bezig????

  3 juli 2019 at 09:24
 • Luc Geleyns Reply

  Het “Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit in het Vlaamse Gewest” (publicatie in het Staatsblad van 5 mei 2015) vermeldt op blz 61 (Afdeling V.2.4 Artikel V.2.4.1) dat productie-installaties met een vermogen<10kVA een meetinstallatie moet kunnen hebben die de productie in rekening kan brengen van de afname. Dit komt er op neer dat er een terugdraaiende meter moet zijn. Dat kan natuurlijk ook de digitale meter zijn, als die dat kan registreren. Hier staat niets in over een eindtermijn van deze regel. Dus hierop gebaseerd, is de maximale termijn voor terugdraaiende meter van 15 jaar dus niet geldig. Tenzij dat Vlaamse decreet dit technisch reglement ‘overruled’ of dat dit reglement binnenkort aangepast zou worden. Maar misschien kan je op basis van dit reglement weigeren om de nieuwe digitale meter te plaatsen.
  In een artikel in De Standaard van het weekend stond ook een tip: als ze aanbellen om de meter te vervangen, zeg dan dat je hoog-sensitief bent en geen meter wil met draadloze verbinding. Vraag een bekabelde meter. Die hebben ze momenteel niet. Of dit klopt, weet ik niet. Toen ik het las, vond ik het ook vreemd dat die digitale meter een draadloze verbinding (4G?) zou hebben. Maar als het wel klopt, is het misschien iets om te proberen.

  3 juli 2019 at 09:22
  • jean D Reply

   Eindelijk iemand die achtergrond informatie zoekt. Dus inderdaad die digitale meter meet afname en injectie apart. Het geïnjecteerde deel is hetzelfde als het teruggedraaide deel van de oude meter. Die metingen zijn dus niet beperkt tot 15 jaar. Die meter zal dat altijd blijven doen zolang hij meegaat.
   Wat heeft het decreet dan bepaald? Het decreet heeft bepaald dat de saldering voor 15 jaar vastligt.
   Dat wil zeggen dat voor wat het verbruik betreft men evenveel ontvangt voor de stroom die eerst geïnjecteerd wordt als men betaald voor de stroom die daarna afgenomen wordt. MAW de zonnepaneeleigenaar blijft zijn eigen zelfgeproduceerde stroom gratis gebruiken. Na die 15 jaar blijft die meter nog altijd hetzelfde doen maar kan het zijn dat je meer ontvangt dan je moet betalen. Kan dat? Natuurlijk want groene stroom zal in de toekomst nog meer gegeerd zijn dan nu gezien België de normen niet zal halen.

   18 november 2019 at 21:33
 • GertS Reply

  Waarom worden eigenaars van zonnepanelen zo geviseerd? Omdat ze zogezegd allemaal elektriciteit verspillen aan het opwarmen van zwembadwater en overal elektrische terrasverwarmers hebben hangen enz…
  Waarom houdt er niemand rekening met eigenaars van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp en het feit dat een terugdraaiende teller van cruciaal belang is om het verbruik van de warmtepomp tijdens de herfst- en wintermaanden te compenseren? Indien de terugdraaiende teller wordt afgeschaft ben ik genoodzaakt om fossiele brandstoffen te gebruiken ipv een warmtepomp. Net nu er inspanningen moeten geleverd worden om klimaatdoelstellingen te halen!! Waar zijn we in Godsnaam mee bezig…????

  3 juli 2019 at 09:22
 • verpoorten frans Reply

  wel hier komen ze ook niet binnen, als alle zonnepaneel eigenaars dit doen, zullen ze misschien is wakker worden, de bevoegde minister en zeker Vreg, die organisatie moeten ze maar opdoeken, kost veeeeel geld en niemand heeft er wat aan

  3 juli 2019 at 09:10
 • willy remans Reply

  welke privé persoon of onderneming wil nog investeren in dit apenland ?

  3 juli 2019 at 09:10
 • Francis Reply

  Ik vind dat wij als eigenaars van zonnepanelen het recht hebben om het antwoord van het grondwettelijk hof af te wachten, alvorens een digitale meter te aanvaarden. Er is ons 15 jaar virtuele terugdraai beloofd. Indien men woordbreuk pleegt kunnen wij die 15 jaar enkel afdwingen met onze analoge meter.

  1 juli 2019 at 14:02
 • van gorp Reply

  gaan ze nu zo weer dreigen,de kosten verrekenen aan alle verbruikers?
  net alsof ze dat nu al niet doen.
  wat een stelleke achterlijken zijn dat daar eigelijk?
  ik laat me niet intimideren door die machtswellustelingen
  hier komen ze NIET binnen

  29 juni 2019 at 10:24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *