Slimme meter
Wat gebeurt er met mijn productieoverschot bij plaatsing digitale meter?

Op 1 juli ging netbeheerder Fluvius van start met de plaatsing van digitale meters in de Vlaamse huishoudens. Deze meters vervangen de bestaande klassieke energiemeters.

Hierbij is het best mogelijk dat u als zonnepaneleneigenaar met productieoverschotten zit wanneer de digitale meter wordt geplaatst. Gaan deze overschotten verloren of blijven deze behouden?

“We bewaren het ‘eindsaldo’ van de klassieke meter en verrekenen dit met het ‘saldo’ op de digitale meter bij de eerstvolgende jaarafrekening”, stelt netbeheerder Fluvius gerust.

De netbeheerder blijft met andere worden dus dezelfde werkwijze toepassen als wanneer in het verleden een metervervanging werd uitgevoerd op initiatief van Fluvius zelf. Productieoverschotten zullen bij plaatsing van de digitale meter dus worden overgedragen.

Bron: website Fluvius

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

42 reacties

 1. Wanneer wordt daar tegen opgetreden ? Dit is pure diefstal. Kan er geen groep opgericht worden welke deze klachten bundelt
  Waar zit test aankoop?
  Ik denk dat , als je daarmee naar de rechtbank gaat dat de maatschappij wordt veroordeeld voor diefstal

  1. In het artikel staat juist het tegenovergestelde nl dat ze het overschot zullen verekenen. Dat is alles behalve diefstal, het is een correcte behandeling.

 2. ….. en ondertussen staat er ergens in het nieuwe voorstel Vlaams Regeerakkoord :
  –> Verbod op stookolieketels en aardgas bij nieuwbouw

  Dus iedereen elektrisch maar wel met DIGITALE TELLER …… “big brother is watching” …. maar WIJ moeten ervoor BETALEN !

 3. Beste van ilummen,

  Ik ben van hetzelfde princype,bij mij komt er geen digitale meter,het is al genoeg dat wij als particulier al btw op onze installatie betaald hebben en een prosumenten taks betalen die altijd maar stijgd, biuten de KMOS en zelfstandigen die met duizenden KW produceren betalen gewoon niks van btw en prosumententaks,dit zijn op den duur banken die alles inkasseren wat ze maar kunnen,zelfs hebben zij in het verleden al heel wat opgeraapt met de certificaten,dus dat was dan niet genoeg,de kleine hardwerkende vlaming zal wel alles betalen.Er was toch sprake dat ze de prosumententaks gingen afschaffen nietwaar? Graag een antwoord daarop?
  MVRG Ronny M

 4. Benzine en diesel zijn niet dood. Electrische wagens wegen te zwaar en maken de wegen stuk…. Het is altijd wel iets om de kleine man te treffen. Waarop wachten we eigenlijk om ons te verenigen, en samen op te komen voor onze rechten. De boeren hebben de Boerenbond, en bij iedere mogelijkheid bellen ze aan bij het rampenfonds, en worden daarbij ook ^politiek gesteund. Het enige wat wij mogen is zwijgen, zolang we ons niet verenigen…;
  WAAR WACHTEN WE OP!!!!!!!!

  1. Roger,
   Indien bij de opname, uw teller 1000 kWh lager staat dan bij de vorige opname, betaalt u enkel de procumententarief en dus geen elektriciteit + nettarieven.
   De nieuwe meterstand bij de opname (dus 1000 kWh lager dan vorig jaar), wordt de nieuwe 0,00 voor de elektriciteitsmaatschappij en de 1000 kWh dat u op het net gezet hebt, heeft diezelfde elektriciteitsmaatschappij aan de buren verkocht : de buren betalen elektriciteit + nettarieven.
   U krijgt dus niets en de elektriciteitsmaatschappij krijgt dus 2x de nettarieven (procumententarief + nettarief van de buur) en 1x de elektriciteit dat U opgewekt heeft en op het net gezet heeft.

 5. Het is hoog tijd om een klachtendienst op te richten samen sterk .
  Enkel op deze manier is er een mogelijk Heid op succes !

 6. ik vraag me af waarom er nog geen gerechtelijke procedure is ingesteld tegen deze onheuse praktijken. Is er dan geen enkel platvorm waar de belangen van pv-eigenaars behartigd worden ? Ilumen, eigenlijk zouden jullie hier wel het initiatief in kunnen nemen …. Ik ben benieuwd naar jullie antwoord.
  Ik heb voor mezelf besloten de slimme meter te weigeren om diverse redenen.
  De terugdraaiende teller was niet voor20 jaar maar levenslang (er staat niets in mijn overeenkomst van destijds over termijnen) Het zijn echter wel de gsc die 20 jaar geldig zijn.
  Als iemand hier aan raakt stap ik gegarandeerd naar de rechtbank. Het mag me veel geld kosten maar ik zal NIET plooien. En stiekem gezegd, insiders geven nu al aan dat pv-eigenaars staalharde bewijzen EN argumenten hebben om hun gelijk te halen.

 7. Luc
  Heb in begin van de zonnepanelen nog heel veel betaald om deze te plaatsen. Mocht er maar 24 leggen !!! Ok trek een beetje terug per jaar maar betaal deze ook nog af (bank)
  Momenteel heb ik nog niets aan overgehouden.
  Dat zal zijn als ze zijn afbetaald. Ok mijn meter draait ook geregeld terug. Alle geluk !! Bij mij zal het blijven zoals het nu is. Laat zeker de mensen niet binnen met een digitale meter. Zolang mijn meter niets mankeert zal ik deze blijven gebruiken. Ben al die zever beu. Ben 59 jaar en als ik zie wat er de laatste jaren allemaal verandert is, niet normaal.
  ‘t Is altijd de kleine man die ze moeten hebben.
  Betaal nog wel 215€ / maand aan elektriciteit en gas. Vindt dat zelf meer dan genoeg voor een beetje comfort. En het beetje dat er over blijft gaat dan nog naar de belastingen. Schande.
  LAAT ONS GERUST !!!! Grtz Luc

  1. Beste Luc, ben je zeker dat je nog niets gewonnen hebt? In mijn geval waren de panelen reeds na 4 jaar volledig rendabel.
   Ik tel het bedrag dat ik NIET betaalde aan elektriciteitsverbruik mee in die berekening omdat uitgespaard geld is dat ik zonder panelen ook moet ophoesten. Omdat ik reeds enkele jaren een digitale meter heb (proefproject) en dus exact weet hoeveel ik van de opbrengst van de panelen zelf verbruik.

 8. Luc
  Heb in begin van de zonnepanelen nog heel veel betaald om deze te plaatsen. Mocht er maar 24 leggen !!! Ok trek een beetje terug per jaar maar betaal deze ook nog af (bank)
  Momenteel heb ik nog niets aan overgehouden.
  Dat zal zijn als ze zijn afbetaald. Ok mijn meter draait ook geregeld terug. Alle geluk !! Bij mij zal het blijven zoals het nu is. Laat zeker de mensen niet binnen met een digitale meter. Zolang mijn meter niets mankeert zal ik deze blijven gebruiken. Ben al die zever beu. Ben 59 jaar en als ik zie wat er de laatste jaren allemaal verandert is, niet normaal.
  ‘t Is altijd de kleine man die ze moeten hebben.
  Betaal nog wel 215€ / maand aan elektriciteit en gas. Vindt dat zelf meer dan genoeg voor een beetje comfort. En het beetje dat er over blijft gaat dan nog naar de belastingen. Schande.
  LAAT ONS GERUST !!!! Grtz Luc

 9. Aan iLumen,

  Graag duidelijk antwoord aub wanneer ik niet zou kiezen voor het huidige systeem (van terugdraaiende teller) bij plaatsing van de digitale meter (voor 15 jaar na keuring kunnen we kiezen, na 15 jaar is verplicht).
  Is volgende juist aub (ik heb daar artikels over !) ?:
  – 1. Geen prosumententarief meer
  – 2. Steeds distributietarief (richting +/- 16 cent/kWh als voorbeeld) voor elke kWh afname van het net, ook van de eigen productie die we op het net geplaatst hebben
  – 3. Geen elektriciteitstarief (richting +/- 5 à 6 cent/kWh als voorbeeld) voor elke afname van het net die we er zelf hebben op geplaatst
  – 4. Uiteraard elektriciteitstarief voor afname elke kWh van het net die we zelf niet hebben geproduceerd.
  – 5. Quid teveel opgewekte energie, geplaatst uiteraard op het net ? Ik dacht dat producent zonnepanelen hiervoor een elektriciteitstarief zou krijgen (tarief nog te bepalen)
  – 6. Alle zelf opgewekte energie die onmiddellijk (maar dan ook onmiddellijk !) wordt opgebruikt en dus niet op het net wordt geplaatst: worden geen nettarieven of elektriciteitstarief aangerekend (dus geen kosten).

  Is bovenstaande juist aub ?

  Zoja, is er nog een addertje onder het gras ? Quid wanneer de zelf opgewekte energie (vb in de zomermaanden) later op het jaar zou gebeuren dan de afname van het net (in de wintermaanden). Bijvoorbeeld bij een jaarlijkse meteropnamestand in het najaar, juist voor de winter !

  1. Bovenstaande is juist en je kan er nog aan toevoegen voor diegenen die GSC krijgen dat die gedurende 20 jaar blijven uitbetaald worden.
   Je moet er wel enkel voor kiezen als je zekere bent dat uw zelfconsumptie hoog genoeg is want pas dan betaal je minder dan met prosumententarief.

 10. De VLD is VERDACHT HEEL stil met hun prutsministers .We gaan beter ook naar Oostende wonen en garnalen vissen .

  JP Van Rossem die heeft wel in de gevangenis gezeten voor fraude ??.

  Waar zijn de KW’s die we al die voorbije jaren en nog gratis geleverd hebben ?? waar was de VREG ?????????????

  Het is altijd een ander die de hete aardappel krijgt en dan vlug wegwezen zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel of schaamte .Zo,n job wil iedereen wel en goed betaald

 11. @roger tielemans
  Beste,als de 15 jaar voorbij zijn ,zijn de overschotten zwz verloren en betalen we elke
  kw die we van het net halen.We betalen dan wel geen prosumententarief meer.
  Trouwens moeten we nog afwachten op de klacht van de VREG want die willen vanaf 1/01/2021
  HELEMAAL GEEN TERUGDRAAIENDE TELLER MEER,omwille van discriminatie tov burgers met geen zonnepanelen.
  Dus na de uitspraken vd politek dat we met digitale meter GEEN SCHADE zullen hebben( tot 2maal toe)
  en de regels tijdens het spel niet moeten veranderd worden,verschuilen ze zich nu achter de VREG.
  Dus staan wij alleen sterk als we met zijn allen de installatie vd digitale meter WEIGEREN EN BLIJVEN WEIGEREN.
  De mensen die electrisch verwarmen in de winter zijn de grootste slachtoffers,eandere ook natuurlijk.
  Na de prosumentendiefstal ,turteltax, en het terugbrengen van 20 naar 15 jaar (en misschien maar tot 1/01/2021) kan de MAFFIA hier nog iets komen leren.

  1. Nu je vergeet iets : als de 15 jaar voorbij zijn betalen we elke Kw die we van het net halen. We betalen geen prosumententarief meer EN we krijgen geld voor elke Kw die we op het net steken. En vermits dit groenestroom is die op jaarbasis duurder is dan grijze stroom en in de toekomst nog meer gegeerd zal zijn dan nu omwille van de normen en het wegvallen van de kerncentrales zullen de leveranciers vechten om het van u te mogen kopen.
   Je moet het dan wel kunnen meten met een digitale meter want een oude meter kan dit niet meten.

 12. Als we nu met allen, en we zijn met velen die hier destijds zijn ingetrapt door loze beloftes en leugens zoals nu blijkt, de handen in elkaar slaan en contractbreuk voor de rechtbank claimen, zou dit niet beter zijn dan continu te jammeren.

 13. Wat gebeurd er met de dagelijkse overschotten als je volgend jaar je panelen 15 jaar hebt liggen , daar wil ik wel eens een duidelijk antwoord op hebben , ik denk dat ik de deur niet open doe voor de digitale meterplaatsers , dan maar een proces opstarten Ik heb dit nu al zodikwijls gevraagd en. nog nooit antwoord gekregen

  1. Duidelijk: na 15 jaar is overschot in pocket fluvius (geen proconsumententarief meer ) na 20 jaar geen certificaat meer – na 20 jaar + 1 dag: panelen vuilbak bij eerste panne. Zonnepanelen voor particulieren is een aflopend verhaal, tenzij huisbatterij echt lonend wordt, maar dat betwijfel ik gezien de dure en schaarse materialen die men nodig heeft.

  2. De dagelijkse overschotten worden opgeteld en jaarlijks via uw leveranciers berekend hoeveel je daarvoor krijgt.
   De terugleververgoeding in Duitsland is 2x hoger, In Frankrijk 4 x hoger dan de prijs voor grijze stroom. In Nederland momenteel 30% hoger. Dus de boodschap is na 15 jaar zonnepanelen bijleggen ipv afbreken.
   Die groene stroom zal toch meer opbrengen dan grijze stroom omdat kerncentrales verdwijnen en er een tekort gaat zijn om de normen te halen.

 14. Men kan via de omvormer toch het systeem uitschakelen. Als leek, wat gebeurt er met de opgewekte stroom als dat systeem wordt uitgeschakeld?
  Dat kan id ook via de digitale meter van op afstand en ik denk ook dat dit de hoofdreden is van de digitale meter.
  Meer zonnepanelen en groene stroom als het hun uit komt. Ik heb een vermoeden dat fluvius niet echt interesse heeft in de particuliere opgewekte groene stroom.

  1. De spanning blijft op uw omvormer maar de stroom loopt niet door. Als het een kwaliteitsomvormer is zal hij zelfs niet warm worden. Een digitale meter kan uw omvormer niet uitschakelen. Voor Fluvius maakt het niet uit waar de stroom vandaan komt. Zij leveren enkel de infrastructuur. Of dat uw omvormer nu aanstaat of niet je hebt hen al betaald met je prosumententax.

 15. Tot op het moment dat ze ons per maand gaan afrekenen wat met de digitale meter perfect kan (en een volgende stap is ???). Dit land zit vol met onbetrouwbare partners, dat is in het verleden al gebleken en zal in de toekomst van hetzelfde zijn.
  Ik ga mijn deur zo dicht mogelijk houden als ze met hun slimme (??) meter aanbellen. En ik hoop dat we dat met zijn allen gaan doen, samen staan we sterker.

 16. Bij een nieuwbouw wordt automatisch een digitale meter geplaatst. Als je zonnepanelen hebt en je zit op zonnige dagen met overproductie, hoe wordt dat verwerkt? Is dit dan verloren opbrengst? En omgekeerd bij minder zon, dan heb je meer elektriciteit nodig dan dat je zelf produceert. Moet je daar dan voor betalen?

 17. gewoon niet laten plaatsen, als we dit met zijn alle doen , zullen ze het wel begrijpen, dat er eerst een volledige uitleg moet gegeven worden, dit is onze enige kans

 18. Mijn huis is volledig ingericht op elektriciteit, verlichting verwarming enz.; Met de digitale meter moet ik dus in de zomer mijn verwarming op volle toeren laten draaien en in de winter alles afzetten. Kwestie van zo veel mogelijk rendement uit mijn zonnepanelen te halen. en nu ????

 19. Afsluiten via digitale meter is NIET MOGELIJK !!! Dit kan alleen via de omvormers, en dan ook nog maar vanaf bepaalde types. Met omvormers van meer dan 7 jaar oud dacht ik, gaat het ook zeker niet. ( Ilumen kan dit weten. )

  1. Luc,
   Je verwart een en ander: bij het plaatsen van de digitale meter door Fluvius, wordt uw bestaande analoge electriciteitsmeter afgesloten (natuurlijk..) en verwijderd. De meterstand van deze weggenomen meter wordt genoteerd en als startwaarde in de nieuwe digitale meter ingebracht. Dus de registratie van het verbruik gaat verder zonder verlies.

 20. fluvius stelt gerust………………
  nu wordt het gevaarlijk,opletten mannekes,en alles op papier laten zetten,geen digitaal geknoei!
  of gewoon voor de deur laten staan.

   1. Is het niet zo dat de verbruiker betaald voor zowel zijn verbruikte eletriciteit maar de producent betaald geen nettarief. Daarin kan ik nog volgen. Nu ben ik met mijn overschot van eigen geproduceerde electriciteit ook een producent en hoef ik dus ook geen nettarief te betalen dacht ik zo. Gelukkig krijg ik nog een certificaat maar hoe lang nog. Bedankt.

 21. Waar staan we als prosument indien eenmaal de digimeter heeft en men een hele straat bij stralend zonnig weer van op afstand afsluit want dit is dan mogelijk!!

  1. Stel dat we morgen allemaal met een elektrische auto rondreiden, wat denken jullie dat de taksen gaan zijn en de kostprijs van de elektriciteit per km gaan worden.
   A ja ze dan hebben hun heilige koe de diesel en benzine auto doodgedaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS