Wat verandert er in 2016 aan uw elektriciteitsfactuur?

Hoogspanningskabels

Wat verandert er in 2016 aan uw elektriciteitsfactuur?

Onlangs berekende de Vlaamse energieregulator VREG dat de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin met drie personen in januari 2016 zo’n 35% hoger zal liggen dan een jaar geleden. Een aantal maatregelen die deze prijsstijging tot gevolg hebben, gingen in bij de start van het nieuwe jaar.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Stijging distributienettarieven
Een gemiddeld gezin met een doorsnee verbruik van 3.500 kWh ziet zijn elektriciteitsfactuur met 12 euro toenemen omwille van een stijging van de distributienettarieven. Dit zijn de tarieven die u betaalt voor het vervoer van energie tot bij u thuis of uw onderneming en voor de geleverde diensten. Zij worden via de factuur van de energieleverancier aan u doorgerekend.

Invoering maatregel: 1 januari 2016
Gevolg op uw energiefactuur (op jaarbasis): + 12 euro

Stijging energiekost door quotumverhoging
Ook de energiekost gaat omhoog. Deze stijgt voor een gemiddeld gezin met 20 euro omwille van de quotumverhoging die stroomleveranciers verplicht om groenestroomcertificaten op te kopen. De consument betaalt de eindfactuur.

Invoering maatregel: 1 januari 2016
Gevolg op uw energiefactuur (op jaarbasis): + 20 euro

Afschaffing gratis volume stroom
Tot voor kort kreeg elk gezin per elektriciteitsmeter en per gezinslid 100 kWh stroom gratis. Sinds 1 januari 2016 is deze maatregel niet meer van kracht, hetgeen een gemiddeld gezin op jaarbasis zo’n 80 tot 90 euro zal kosten.

Invoering maatregel: 1 januari 2016
Gevolg op uw energiefactuur (op jaarbasis): + 80 à 90 euro

Turteltaks
Vanaf maart 2016 mag de eindgebruiker zich tenslotte nog verwachten aan de invoering van de Turteltaks, genoemd naar Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Met de invoering van deze taks hoopt de regering de historische schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken. Een gemiddeld Vlaams gezien zou door de invoering van de Turteltaks per jaar zo’n 100 euro extra moeten ophoesten.

Invoering maatregel: 1 maart 2016
Gevolg op uw energiefactuur (op jaarbasis): + 100 euro

Bovenstaande maatregelen zijn er samen mede voor verantwoordelijk dat de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld Vlaams gezin in maart 2016 maar liefst 49 procent zal gestegen zijn ten opzichte van januari 2015.

 

 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Share this post

Comment (1)

  • Peeters H Reply

    Schandalig deze prijsstijgingen, wij verwarmen met elektriciteit .ZIJN GEPENSIONEERD hoelang houden wij dit nog vol om dit te kunnen betalen ,altijd de kleine man is de dupe?

    12 december 2016 at 17:08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *