Terugdraaiende teller zonnepanelen
Wat zijn gevolgen schrappen terugdraaiende teller voor Vlaamse zonnepaneleneigenaar?

De vernietiging van het overgangsregime van de terugdraaiende teller voor eigenaren van zonnepanelen heeft volgens energieminister Zuhal Demir directe én vergaande gevolgen voor 101.000 Vlaamse gezinnen.

Het gaat om gezinnen bij wie er reeds een digitale meter werd geplaatst. Volgens de minister worden nog eens 470.000 andere gezinnen indirect getroffen. “Een overheid moet betrouwbaar zijn. Mensen hebben deze investeringen gedaan op basis van de geldende regels. De politiek mag hier niet licht over gaan”, aldus Demir tegenover VRT.

Uitspraak Hof

In Vlaanderen werd in maart 2019 een akkoord bereikt over de invoering van de digitale meter bij eigenaren van zonnepanelen. Uitgangsprincipe is dat zonnepaneeleigenaren die hun PV-systeem voor eind 2020 plaatsten 15 jaar lang het rendement mogen behouden van de terugdraaiende teller. De Vlaamse energieregulator VREG stapte vervolgens echter naar het Grondwettelijk Hof om bezwaar te maken tegen dit voordeel voor zonnepaneeleigenaren.

Het Grondwettelijk Hof heeft nu in een uitspraak het recht voor eigenaren van zonnepanelen vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Demir stelde eerder al rekening te houden met deze ontwikkeling en riep afgelopen najaar installatiebedrijven in Vlaanderen op te stoppen met misleidende campagnes over zonnepanelen waarbij het verdwijnen van de terugdraaiende teller als verkoopargument werd gebruikt.

Demir: “We zien dat in de tweede helft van vorig jaar heel veel mensen geïnvesteerd hebben in zonnepanelen op basis van de toen geldende wetten en regels. Er is daarbij door energieleveranciers enorm veel promotie gemaakt voor zonnepanelen met de garantie dat mensen 15 jaar recht hebben op de terugdraaiende teller. Ik heb consumenten echter altijd duidelijk gemaakt dat er een procedure liep bij het Grondwettelijk Hof en dat er een zwaard van Damocles boven ons hing. In die zin komt het arrest voor mij niet geheel onverwacht.”

Betrouwbare overheid

“Een overheid moet betrouwbaar zijn, dat is een basisbeginsel in de samenleving”, vervolgt Demir. “We gaan binnen de Vlaamse regering kijken wat we kunnen doen voor alle gezinnen die getroffen zijn. Vanaf dit kalenderjaar hebben mensen die zonnepanelen kopen recht op een eenmalige subsidie, een eenvoudig systeem met maximaal 1.500 euro premie. Die subsidie stimuleert eigen gebruik en biedt de mogelijkheid om een injectiecontract af te sluiten met een energieleverancier voor de stroom die gezinnen te veel produceren. De regel die ik heb gemaakt, is doelbewust eenvoudig. We hebben in het verleden al te veel meegemaakt en er zijn valse beloften gedaan. Voor alle gezinnen die nu getroffen zijn, moeten we dan ook gaan bekijken wat de opties zijn.”

Geen juridische procedures, snel duidelijkheid

Nieuwe juridische stappen ziet minister Demir daarbij niet zitten: “Gezinnen die nu getroffen zijn, hebben geen baat bij allerlei juridische procedures. Het heeft ook geen zin om op de zaken vooruit te lopen, ik ga nog geen beloftes doen. Binnen de regering gaan we op basis van cijfers en het arrest kijken wat de opties zijn. Ik wil nu nog geen beloftes doen over eventueel compensatie. Maar dat er snel duidelijkheid moet komen, spreekt voor zich.”

Bron: Solarmagazine.nl, 15 januari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

29 reacties

 1. De NVA heeft meegewerkt in het grondwettelijk hof voor de afschaffing van de terugdraaiende teller!
  Danny Pieters – functie: Magistraat – NVA lidkaart
  Riet Leysen – functie: Magistraat – voorgedragen door de N-VA
  Totaal: 2 van de 12 rechters

  De Open VLD heeft meegewerkt in het grondwettelijk hof voor de afschaffing van de terugdraaiende teller!
  Fientje Moerman – politicus – Open VLD lidkaart
  Totaal: 1 van de 12 rechters

  De CD&V heeft meegewerkt in het grondwettelijk hof voor de afschaffing van de terugdraaiende teller!
  Trees Merckx – Van Goey – politicus – CD&V lidkaart
  Totaal: 1 van de 12 rechters

  4 van de 12 rechters welke mede invloed hebben gehad hierin zitten met hun partij in de huidige Vlaamse regering. Moet men zich niet beginnen vragen te stellen hierover?

 2. Men heeft het alleen over de digitale meter, maar wat met de analoge meter? Compensaties ook hier? Ik hoor berichten als “het prosumententarief wordt afgeschaft”. Hoe verenigt men dat met een analoge meter?

 3. het is toch altijd de kleine man die de dupe is hier in ons apenland heb vorig jaar 25.000€ betaald voor zonnepanelen en lucht lucht warmtepomp nu beslissen de witteboord criminelen zo maar om alles af te schaffen zouden beter eens aan de vreemdelingen kwestie iets doen en daar wat minder geld en tijd insteken want daar kunnen ze wel voor zorgen k’heb spijt dat ik hier geboren ben

 4. Groot gelijk Patrick, en inderdaad BLOK VORMEN. Ik vraag alvast advies aan de Juridische Dienst van Test Aankoop.
  Mijn reactie:
  Vreg-idioten halen hun slag thuis:
  Eerst massaal laten investeren in zonenergie en milieuvriendelijke (dure) warmtepompen, dan de beloofde compensatieregeling terugschroeven van 20 j. naar 15, invoeren van prosumetentaks, dan turteltaks eerst wel en weer niet, en u deze opdoffer. En dan maar laten uitschijnen dat wíj de dwazen zijn die dit allemaal slikken.
  De oplossing? Eenvoudig: terug naar de (gelukkig nog bestaande) mazoutketel, de warmtepompen in de zomer op volle toeren airco laten draaien, en de elektrische ( E-plug-in hybride) auto enkel op benzine laten rijden in de winter en andere sombere dagen (hoe dwaas van zich weer eens te laten vangen door deze peperdure investering, gebaseerd op loze beloften van een onbetrouwbare overheid!)
  Goed bezig! En dan maar verwonderd zijn dat we de milieudoelstellingen niet halen.

  1. WAT IS DE VREG Wie zijn we? Wat doen we?
   VREG staat voor Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt.
   De VREG werd opgericht in december 2001 als Vlaamse Openbare Instelling in het kader van de vrijmaking van de Vlaamse elektriciteits- en gasmarkt. In het kader van de oefening “beter bestuurlijk beleid” werden we in 2006 omgevormd tot een publiekrechtelijk extern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid (EVA), onder toezicht van de Vlaamse minister bevoegd voor het energiebeleid.
   Sinds februari 2017 zijn we een autonome dienst met rechtspersoonlijkheid, die onder toezicht staat van het Vlaams Parlement. Dit toezicht van het Vlaams Parlement bestaat eruit dat het Vlaams Parlement de werking en organisatie van de VREG regelt in het Energiedecreet, de leden van de Raad van Bestuur aanstelt, er hoorzittingen zullen gehouden worden in het Vlaams Parlement over het ontwerp van ondernemingsplan en de begroting van de VREG en dat het Vlaams Parlement de Vlaamse begroting goedkeurt, waaronder dus ook onze begroting. Daarbij mag de VREG, noch zijn bestuurders, noch zijn personeelsleden, bij de uitoefening van zijn taken en bevoegdheden als regulator, instructies van het Vlaams Parlement vragen of ontvangen, noch van iedere andere publieke of particuliere entiteit, en dit overeenkomstig artikel 3.1.1 van het Energiedecreet.
   DUS DE VREG STAAT ONDER TOZICHT VAN HET VLAAMS PARLEMENT, WAAROM STELLEN ZIJ DAN EEN PROCES IN TEGEN EEN BESLIISSING VAN HET VLAAMS PARLEMENT?
   EEN HANDIG TRUCKJE OM EEN BESLISSING VAN DE VORIGE VLAAMSE REGERING TE NIET TE DOEN VIA EEN OMWEG?
   1 DAG NA DE UITSPRAAK IS ER AL EEN PLAN VAN DE VLAAMSE REGERING DAT DOOR ALLE PARTIJEN GOEDKEURD WORDT ZONDER VRAGEN TE STELLEN, TOCH WEL HEEL VREEMD … WAAR ZIJN GROENEN, WAAR IS DE OPOSITIE?

  2. Beste ML, zo halen we de milieudoelstellingen zeker en vast wel, want uiteindelijk gaan we na verloop van tijd toch allemaal produceren (470.000 gezinnen) voor niks, en hierdoor kan de regering haar doelstellingen halen en nog geld verdienen ook, dus hun kost om de doelstellingen te halen wordt veel lager?

 5. Ik denk dat de Vlaamse regering denkt dat wij Vlamingen analfabeten zijn die niet kunnen rekenen.
  Ik maak 5000-6000 Kwatt per jaar (jullie waarschijnlijk ook) dat heeft een waarde van (alleen stroom geen BTW, geen andere kosten) van ca 750 € per jaar. Als ik wat ik betaal per jaar (alles inbegrepen, distributie, gemeente, taksen, BTW, etc. en dit deel door de effectief gebruikte Kwatt dan kom ik op een kost van 0,46 € per Kwatt en dus op een besparing van ca 2400€/jaar (Ik kon theoretisch nog 6 jaar gebruik maken van de terugdraaiende teller (periode 15 jaar) wat dus neerkomt na aftrek prosumenten tarief op een totaal bedrag van ca 14.000€ wat dit mij gaat kosten.
  De eenmalige premie zou maximaal 1500€ zijn dus dit is gewoon belachelijk. EN NERGENS WORDT GESPROKEN OVER AFSCHAFFING PROSUMENTEN TARIEF.
  Wat is “sommige”, zolang ik dat ben is dit OK, maar dat is natuurkijk egoistisch en wie zegt niet dat ze eigenaars met zonnepanelen die certificaten krijgen EERST gaan nemen, om de pijn van de andere zonder certificaten te verlichten.

  COVID-19: Trouwens momenteel mag je wettelijk enkel en alleen 1 knuffelcontact binnenlaten, dit is zeker niet de man van FLUVIUS, dus we hebben gegronde wettelijke reden om te weigeren of niet thuis te zijn.
  Nadien kan je zelf toch beslissen (ik ben 65 plussers met enkele ouderdomskwaaltjes) dat het NIET verantwoord is om iemand binnen te laten die dagelijks meerdere huisgezinnen bezoekt met het gevaar van kruisbesmetting.
  Men gaat natuurlijk zeggen dat iedereen nu thuis is, maar ik werk van thuis ( jullie ook) en mijn werkgever is niet gelukkig als ik enkele uren zonder stroom, WiFi en VPN zit tijdens de werkuren.
  PS. Trouwens ook tijdens de zomermaanden, PRODUCEERT iemand die werkt (na Covid) STROOM overdag op het moment dat hij niet thuis is (geen verbruik) en VERBRUIKT hij ’s avonds wat hij overdag opgewekt heeft (koken, verwarmen, wassen, drogen, strijken, etc.) maar deze stroom is dan al weg indien de teller niet terugdraait
  Ik kan ook mijn HYBRIDE niet overdag opladen (8-10 Kwatt/beurt) wanneer ik onderweg ben, dat is dus alleen mogelijk ‘s nachts
  MIJN CONCLUSIE: Blok vormen en niet toelaten en als COLLECTIEVE ACTIE op een afgesproken zonnige werkdag in de week (industrie is grote verbruiker) allemaal SAMEN (470.000 gezinnen) onze panelen gewoon om 12:00 h uitzetten tot zonsondergang. (liefst na covid en in de lente)

  1. Jij geeft uw stroom van 5000 kkWh veel meer waarde dan ze werkelijk is. 5000 kWh was gisteren op de markt 53.66€ /MW waard of voor 5000 kWh = 268€ en geen 750€. Van deze stroom die je produceert gebruik je ook een deel onmiddelijk. Dat is voor jou gratis maar wel gebruikt en dus waardeloos geworden voor anderen. Neem dat dit 30% is dan is uw 5000 kWh maar 187€ waard omdat je alleen nog het overschot hebt. Ook uw kWh prijs is niet juist. Deze zal max 0.28€ /kWh zijn. Het gemiddelde is 0.25€/kWh Voor 5000kWh betaal je dus 1250€ . Alleen heb je zoveel niet moeten betalen omdat je een deel gratis gekregen hebt van uw panelen. (30%) en je hebt dus maar 875€ moeten betalen. Door de verkoop van uw overschot van 187€ is uw factuur uiteindelijk 688€ geworden. Vroeger betaalde je 555€ met de terugdraaiende teller (prosumententarief + abonnement) Je gaat dus 133€ per jaar meer betalen tenzij je uw gedrag aanpast en zoveel mogelijk van uw zonnepanelen onmiddellijk gebruikt waardoor je met het nieuwe tarief minder gaat betalen dan vroeger.

   1. Als ik mijn energie factuur (totaal bedrag dat ik betaal aan ENGI, alles inclusief) deel door mijn effectief verbruikte Kw dan kom ik op 0,46 EURO per Kw. Ik maak 5000 Kw met mijn panelen, dus ik maak 5000 x O,46= 2300€ stroom min het prosumenten tarief stroom die ik anders toch zou moeten kopen tegen 0,46 €. Ter info In heb een Plug-in die ik elke dag oplaad en heb een totaal verbruik van ca 8000 Kw, na de productie met mijn panelen moet ik dus nog 3000 Kw effectief afnemen en kopen bij ENGI. PS. Ik kan mijn plug-in alleen ’s nachts opladen wanneer ik thuis ben, niet overdag.

 6. ‘Door het arrest van het Grondwettelijk Hof en omdat er nog geen bekabelde in plaats van een draadloze digitale meter bestaat tot begin 2023, kan iedereen tot dan weigeren om een digitale meter te plaatsen. Vanaf 2023 kan men dus in principe de digitale meter niet meer weigeren.’
  Bron: Nieuwsblad.be

  Ik krijg normaal binnen 2 weken mijn digitale meter, maar kan blijkbaar nog weigeren. Ik ben dat ook van plan.
  Iemand ervaring mee?

  1. Staat misschien wel in het nieuwsblad maar niet in het arrest. In het arrest staat dat je vanaf 1 jan 2023 kosteloos mag kiezen tss en bekabelde en een draadloze meter. Ook diegenen die dan al een digitale meter hebben zouden dan voor een bekabelde kunnen kiezen. Tot die datum kan je niet kiezen want er zijn er geen.

   1. De overheid m9et betrouwbaar zijn lees ik hier bovenaan dit artikel door onze energieminister en ze begint direct met compensatie regelingen uit te werken voor een kleine minderheid van installaties die benadeelt zijn en wij de vroege investeerders zijn dus niet benadeeld.????? Proficiat hier wordt steeds met twee maten en gewichten gewogen . Een betrouwbare regering werkt een eenvormige regeling uit ,gelijk voor iedereen amen en uit!!!!!!!!!!!!

 7. Het voordeel van een slimme meter is dat je je verbruik perfect kan afstellen aan de produktie door uw zonnepanelen. Een slimme vlaamse minister (Dommelijn denk ik) is dan ook op het lumineuze gedacht gekomen om die meter verplicht in te voeren. Helaas zijn ze uit het oog verloren dat er niet enkel een slimme meter nodig is maar dat het eigenlijk start met het gebuik van slimme toestellen. De volledige lijst met slimme toestellen (wasmachienes, CV ketels, warmtepompen, boilers, diepvriezers, aico’s en vele andere) kan je telefonisch aanvragen bij de VREG

 8. Deze situatie had kunnen vermeden worden indien de regering de digitale meter niet verplicht had uitgerold. Dan hadden eigenaren van zonnepanelen die namelijk kunnen weigeren en blijven gebruik maken van de oude regeling, met terugdraaiende teller. Minister Demir zegt dat het arrest voor haar niet totaal onverwacht komt. Ze heeft tijd genoeg gehad om hierop te anticiperen door deze verplichting te schrappen. De regering kan het rechtzetten door de deze verplichting te schrappen en de eigenaren van zonnepanelen de mogelijkheid te geven om bij hun analoge meter te blijven met terugdraaiende teller. Degenen die reeds een digitale meter verplicht hebben moeten laten installeren, en die het wensen, moeten dan de mogelijkheid krijgen om deze terug te vervangen door een analoge.

  1. Dat zal niet gaan want als je de reden bekijkt waarom artikel 42 vernietigd is dan gaat het vooral om het feit dat je met de keuze om een terugdraaiende teller te nemen de grondwet niet volgt. In de grondwet staat nl dat je geen federale heffingen en BTW zomaar mag kwijtschelden voor bewezen diensten. Met een terugdraaiende teller worden de federale heffingen en BTW wel kwijtgescholden omdat je toch stroom van het net neemt en de bijdrage niet moet betalen. In feite is de federale tariefberekening met de klassieke terugdraaiende teller ongrondwettelijk.

   1. Met die BTW is er zwz een probleem. Op de zonnepanelen op gewone huizen is er BTW betaald zonder dat deze gerecupereerd kan worden, Als elke eigenaar van pannelen no ongeveer 80% van zijn elektriciteit zal moeten verkopen dan zal men de BTW regeling binnenkort nog wel eens aanpassen (ja, weer betalen lieve gelukige eigenaars, de VREG en de vlaamse ministers denken aan u … en voorlopig nog geen verkiezingen in zicht)

   2. Als de grondreden tot afschaffing is dat er geen ‘federale heffingen en BTW’ mag weggeschonken worden, dan kan men toch gewoon de boekhouding aanpassen en de BTW en de heffingen op de geinjecteerde stroom innen en doorstorten naar de federale overheid?? Kous af niet ?

 9. Kan een “ingewijde” ons vertellen hoe het nu precies zit als, in “worst case”, de 15 jaar recht op terugdraaiende teller, definitief AFGESCHAFT en dus nietig verklaard wordt?
  Zal dit dan gewoonweg voor ALLE zonnepaneel-eigenaren in Belgie van toepassing worden, vanaf de plaatsing van de digitale meter??
  Dus ongeacht de installatie datum van de zonnepanelen?

  1. Zoals ik het nu lees verliest iedereen het recht op de terugdraaiende teller vanaf het moment dat de digitale meter geïnstalleerd is. Vermits de VREG, die enkel bevoegd is voor de Vlaamse energiemarkt, naar de RvS gestapt is tegen een decreet van de Vlaamse regering is dit enkel van toepassing in Vlaanderen. Hoe het in Wallonië is weet ik niet. Kan iemand dit corrigeren mocht in het niet goed hebben.

   1. Het grondwettelijk hof maakt geen onderscheid. Ze beoordelen of het decreet voldoet aan de grondwet. Hier voldeed artikel 42 niet aan de grondwet. Omdat artikel 31 onlosmakelijk verbonden was met artikel 42 zijn beide artikels vernietigd.

  2. Als je een digitale meter hebt betaal je vanaf 1 jan 2021 00:00 u geen prosumententarief meer maar wel alle aankoopkosten voor stroom op je werkelijke afname in kWh. Daarnaast krijg je voor de verkoop van je geïnjecteerde stroom een bedrag per kWh. Als je nog geen dm hebt wordt die regeling pas toegepast vanaf de datum dat de dm wordt geïnstalleerd.
   bvb 5000 kWh verbruik die gedekt wordt door 5000 kWh productie met zonnepanelen.
   Vroeger betaalde je voor 0 kWh verbruik en een prosumententarief voor uw omvormer van 5 kVa = 500€
   De klassieke meter was evenveel teruggedraaid ls vooruit gedraaid en stond op 0.
   Nu meet je 3000 kWh afname van het net en injecteer je 3000 kWh op het net. (2000 kWh heb je rechtstreeks van uw panelen gebruikt en dat is uiteraard gratis.) Uw netto verbruik is nog altijd 0 kWh maar je betaalt 0.25€/kWh op 3000 kWh afname en je krijgt 0.04€ op 3000 kWh injectie. of 750€ – 120€ = 630€
   Die berekening kan alleen gebeuren als je een digitale meter hebt maar vroeg of laat is dat inderdaad iedereen.

   1. Jean D,

    Dank U!
    Zeer duidelijk uitgelegd voorbeeld!!
    Maar ik heb gelezen dat men 32 Eurocent/kWh zal betalen voor wat je van het net afneemt en 4 Eurocent/kWh terugkrijgt voor wat je injecteerd.

    Hebt u ook al onderzocht of er veel verschillen zitten tussen de energie leveranciers?

    Dank bij voorbaat voor uw imput! 😉

     1. jean D,
      Ik durf te test niet te doen….
      Omdat ik schrik heb dat ze de dag nadien aan mijn duer bellen om een DM te plaatsen !!

   2. Mooi misleidend rekensommetje !
    Echter, maak de mensen die in de dag afwezig zijn eens duidelijk hoe ze 2000 kwh rechtstreeks kunnen afnemen? Dus een afname van 4000 kwh en direct verbruik van 1000 kwh is al heel wat optimistischer en zelfs voor velen nog niet haalbaar, zelfs met gebruik van slimme toestellen (alweer een nieuwe investering gebaseerd op losse schroeven).
    Bij het saldo moet dan nog de energie (gas,mazout) betaald worden voor verwarming in de winter, wat nu gebeurt met de opgespaarde kwh. van de zomer, + eventueel de oplaadenergie voor de elektrische auto. Het resultaat wordt dan een veelvoud van het nu te betalen prosumententarief, dat trouwens al niet volgens de afspraak opgelegd werd. En ga zomaar verder van het ene bedrog naar het ander.

    1. Dat is juist MZ : iemand die weinig kan verbruiken overdag zal meer betalen en iemand die veel overdag kan verbruiken zal minder betalen. Maar dat is alleen in 2021 zo. In 2022 komt er een ander tarief nl het capaciteitstarief en daar is het net omgekeerd; Iemand die veel verbruikt zal minder betalen en iemand die weinig verbruikt zal meer betalen (tot zelfs het dubbele) en dit onafhankelijk van het feit of je zonnepanelen hebt of niet.

     1. Jean D, is het capaciteitstarief niet iets dat per 15 min uw piekafname registreerd en waarbij je zult worden afgerekend volgends de hooste piek?
      Dus, als die brave burgers die overdag gaan werken zijn (om o.a. de staatskas te spijzen) ’s avonds thuiskomen en hun was en kook doen, hebben ze veel meer kans om hoge pieken te hebben dan bv. gepensioneerden die bewust hun verbruik kunnen spreiden…
      Verbeter mij gerust indien ik het fout geinterpreteerd heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS