Slimme meter
Welke impact heeft uitbreiding PV-installatie op termijn voordeel terugdraaiende teller ?

Na plaatsing van de digitale meter kunnen eigenaars van zonnepanelen met een omvormervermogen < 10 kVA kiezen om al dan niet het huidige compensatiesysteem met terugdraaiende teller te behouden voor 15 jaar (vanaf AREI-keuringsdatum).

Een veelgestelde vraag is echter wat er gebeurt bij een uitbreiding van een bestaande installatie of bij het plaatsen van een tweede installatie op eenzelfde adres.

In dat geval is de datum van indienstname, zijnde de AREI-keuringsdatum, van de eerste installatie het startpunt voor de 15 jaar waarin de zonnepaneleneigenaar kan genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller.

De reden hiervoor is dat het in de praktijk onmogelijk is onderscheid te maken van waar de geproduceerde energie afkomstig is, namelijk van de eerste zonnepaneleninstallatie of van de uitbreiding of tweede installatie.

Fictief voorbeeld 1

AREI-keuringsdatum zonnepaneleninstallatie: 1 juni 2010
AREI-keuringsdatum uitbreiding zonnepaneleninstallatie 1 juni 2019

==> Startpunt 15 jaar terugdraaiende teller: 1 juni 2010

Fictief voorbeeld 2

AREI-keuringsdatum eerste zonnepaneleninstallatie: 1 juni 2010
AREI-keuringsdatum tweede zonnepaneleninstallatie: 1 juni 2019

==> Startpunt 15 jaar terugdraaiende teller: 1 juni 2010

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

46 reacties

 1. Terug naar grootmoeders tijd met kaars of petrollamp de kachel en het strijkijzer erop voorverwarmen om te strijken. Wij moeten ons aanpassen aan de maatschappij, ik dacht dat het andersom was.

 2. Wel wat late reactie, maar ben al ruim 10 jaar bezitter van een “slimme” meter ! Dat “slimme” slaat nergens op, behalve op de loonbriefjes van VREG en ministers ! Kan nog wel heel wat meer duidelijkeid brengen alhier, maar heb gelukkig 3 fasen installatie en zonnepanelen met µ-omvormers verdeeld over de drie fasen ! Maar wat ik wel weet is, dat van zodra mijn “terugdraaiend” principe stopt, ik in de zomer 2 van de drie fasen zal UITSCHAKELEN en in de tussenseizoenen 1 fase UITSCHAKELEN ! … vooral als de zon goed schijnt !

 3. Na het lezen van de vele reacties stel ik vast dat nagenoeg alle eigenaars van zonnepanelen eenzelfde mening hebben. Hopelijk komt er snel ergens een platform waar eigenaars van zonnepanelen zich in verenigingen om in te gaan tegen de stupide en oorlog verklarende initiatieven van de VREG. Men kan mij niet wijsmaken dat het opheffen van de zogezegde discriminatie de echte drijfveer is van de VREG. Daar schuilt wat anders achter!!!
  Ik heb vorig jaar halverwege de maand juni zonnepanelen laten plaatsen op basis van een jaarverbruik van zowat 6.000 Kwh. Ondertussen heb ik kunnen vaststellen dat mijn meter lustig terugdraait en dat ik tijdens de deze periode van één jaar 8.500 Kwh aan elektriciteit heb geproduceerd.
  Tenslotte nog deze opmerking. Waarom zijn de nieuwe meters niet uitgerust met twee tellers. Eén die de stroom registreert die van het net genomen wordt en een tweede die die stroom registreert die op het net gezet wordt. Zuiver elektronisch gezien is dat perfect mogelijk en dat schept tenminste duidelijkheid.
  Als het Grondwettelijk Hof deze klacht van de VREG niet naast zich neerlegt, dan is het hoogtijd om de handen in elkaar te slaan en alle verantwoordelijke politici ter orde te roepen! Maar ja, ondertussen zijn de parlementsverkiezingen voorbij en zitten ze er andermaal warmpjes in voor vijf jaar. Ik houd mijn hart vast wat er ons nog allemaal te wachten staat.

 4. Beste zonnepaneel eigenaars
  Wij hebben geïnvesteerd in ecologische energie en wensen geen inmenging hoe en wanneer we onze elektriciteit gebruiken en of verbruiken !!!

  We stellen voor om op 1 juli onze panelen van 13 h 00 tot 14 h 00 even uit te schakelen
  als dit niet helpt doen we dit elke maand .

 5. Nu wil de mens eens denken aan het milieu . ik ben volledig elektrische overgeschakeld . normaal is verwarm ik mijn woning op mazout en warm water ook op mazout . eerst de mensen belonen en dat alles afnemen . Ik ben aan het denken om te gaan werken met een budget meter . ze kunnen je toch niet zonder elektriciteit zetten . stoppen met werken : super idee de staat gaat mij betalen en ik kan overdag mijn stroom opgebruiken . Of moeten we de wereld om zeep laten gaan en kijken wat financieel de beste oplossing is . Wat er ook gebeurd een terugtellend meter komt er niet in zolang er geen regeling is getroffen .

 6. Veel snappen weinig over een meter die alles registreert dan eentje die op en aftelt.
  Maar wat met mijn 3 fases? Mijn zonnepanelen staan op 1fase. Hoe kan ik telkens die 30 percent enkel op deze fase verbruiken?
  Ik neem af op 3 fase en steek bij op 1.

 7. Maandag 24 juni 2019: “Vreg vecht terugdraaiende teller bij digitale meter aan bij Grondwettelijk Hof”

  Dit weer inspireert ons de zelfconsumptie te optimaliseren: er zal airco komen zodra de slimme meter geïnstalleerd is.

 8. REPLY op Chriske Reply
  jullie zien dat inderdaad verkeerd je betaald meer voor de stroom die je afneemt dan voor de stroom die je levert, daarom zoveel mogelijk te verbruiken als je zelf opwekt (overdag dus) en als je daarbij nog wat aanpassingen doet in je consumptiepatroon en andere aanpassingen, zou het zelfs zo kunnen zijn dat je minder betaald als voorheen, maar dit moet iedereen voor zichzelf eens goed bekijken en berekenen,
  +++++++ opmerking en vraag ++++++++++++
  …. dit is exact de uitleg van VREG … Werkt Criske misschien voor VREG ?
  KAN Criske AUB EENS UITLEGGEN HOE …. dat gaat voor medeburgers die ELEKTRISCH VERWARMEN ?!
  Alle gekheid op een stokje –> De verwarming aanzetten als er in de zomer veel zon is ?!

 9. van mij krijgen ze in elke geval geen enkele kw cadeau.
  al moet ik de ganse zomer airco opzetten 0p 10 gr en bijverwarmen met electrische vuurkes.
  voila,netprobleem opgelost!
  dat ze hun digitale opgedrongen brol steken waar de zon niet schijnt.

 10. een politicus , een sodomiet : hij denkt dat hij het weet : maar hij weet het niet : een belofte maken is niets meer waard : dat is de politicus zijn ware aard : een belofte kan hij geven : de waarheid niet : een maal verkozen : lopen zijn beloften , als water door zijn sluwe politiek vergiet : eerst beloven en vergoeding dan bedrogen en de bloeding voor een politicus is niets zo leuk als het plegen van contractenbreuk : de kleine man is minder waard dan herman de croo zijn ruige baard : we pakken wat we pakken kunnen : het volk hoeven we niets te gunnen ; eerst investeren in panelen , dan met ons de winsten delen : beloften gelden niet voor ons : een relatie niet zeker , wel de bons :” een woord , een woord , een man , een man” betekend voor de politicie :” pakken wat je pakken kan” !!!

 11. @ mijnheer Bulckaert, ik ben het volledig met u eens, deze waanzin kan enkel nog gestopt worden via gerechtelijke weg ! Ik ben zeker vragende partij, wie neemt initiatief, er moet toch ergens een organisatie bestaan die de belangen van pv-eigenaars behartigd. Dit is zo’n grote groep dat ik mij moeilijk kan inbeelden dat hier totaal geen initiatief in genomen word.

 12. Beste,
  Welke PV-installaties komen bij de uitrol het eerste aan de beurt?
  Dit kan belangrijk zijn in het kader van die 15 jaar.
  Wij zouden graag zo laat mogelijk aan de beurt komen daar onze installatie reeds 12 jaar oud is.
  Is dit een relevante vraag?
  Alvast bedankt voor een reactie.
  Groeten

 13. Beste,
  De uitrol van de slimme meter zal nog een decennia in beslag nemen.
  In het kader van die 15 jaar is het handig om te weten welke PV installaties het eerst aan de beurt komen bij deze uitrol. Is er een bepaalde volgorde afgesproken. Wij zouden graag zo laat mogelijk aan de beurt komen daar wij reeds 12 jaar PV-panelen liggen hebben.
  Albast bedankt voor een reactie
  Groeten

 14. TESTAANKOOP zou het initiatief kunnen nemen tegen de contractbreuk.
  Zoals ze dat deden i.v.m. de sjoemel diesels

 15. Ik plaatste zonnepanelen en had daarbij ook een contract met de Overheid waarin beschreven staat dat ik 20 jaar lang een vergoeding (certificaten) zal krijgen voor elke 1000 kWh die worden geproduceerd. Verder staat ook vermeld dat er jaarlijks opname is van de tellers en dat de teller ook kan terugdraaien. Nu pleegt de Overheid contractbreuk en legt een prosumententarief op om zogezegd de “put” te vullen die door het overmatig gebruik van die vergoedingen is gekomen. MAAR DE GROTE EIGENAARS zoals KATOENNATIE, ING en andere grote eigenaars BETALEN NIET MEE terwijl zij de grootste opnemers zijn van certificaten! UITLEG VAN DE VREG: zij hebben met de overheid een vast contract en daaraan kunnen we niet sleutelen. VRAAG: had ik dan geen vast contract? Alle eigenaars van zonnepanelen moesten samen de zaak voor de rechtbank brengen. Wie neemt hier het initiatief?

 16. Ja je ziet het verkeerd , uw certificaten verkrijg je op basis van je digitale teller van je installatie voor een periode van 20 jaar na ingebruikname , daar veranderd niks .
  Wat wel veranderd is dat je de stroom die je op het net steekt ( overschot in zomer ) aan bijvoorbeeld 0.05 eurocent zal vergoed worden, en wat je in winter meer verbruikt dan je zelf produceert en dus van het net haalt zal worden aangerekend aan 0.1 eurocent. dat is nu niet het geval , nu wordt op eind jaarafrekening gemaakt van je gebruikte – geproduceerde stroom en daar betaal je 0.07 eurocent voor , als je jaar productie je jaarverbruik dekt dan betaal je dus niks extra nu , in de toekomst wel aangezien je verbruikprijs hoger ligt dan je restproductieprijs

 17. Dat hetgeen nu gebeurt schandalig is, daar is iedereen het over eens.
  Met het uitschakelen van uw installatie als je zelf geen verbruik hebt, snij je in je eigen vingers omdat de teller voor de groenestroomcerticaten dan ook stil staat.
  Ik vraag me af wat er zal gebeuren wanneer over een paar jaar de groenestroomcerticaten af lopen.
  Ik zal mijn PV installatie in ieder geval uitschakelen wanneer er weinig of geen verbruik is, en hoop dat iedere bezitter dat zal doen. Dan komt loontje om zijn boontje.

 18. Voor mij is het net andersom: de impact van het uitdoven van de terugdraaiende meter is dat mijn PV-installatie eerder zal afgebroken dat uitgebreid worden.

 19. Al wie een bedrijf heeft of een handelsactiviteit, kan blijvend genieten van de groenestroomcertificaten. Zij produceren hun eigen stroom, ontvangen certificaten en schrijven alle investering en kosten af bij hun belastingsaangifte: maw 3 x kassa. En de brave burger verliest niet alleen hun beloftes, maar kan de rekening ook nog eens hiervoor blijvend betalen! Digitale meter zal de stroomprijs bepalen wanneer er veel groenestroom geproduceerd wordt (laag) en wanneer je s’nachts of in donkere periodes zelf stroom afneemt zal je de volle pot betalen. Zee windmolenparken brengen een veelvoud op aan certificaten dan de waarde van de stroom die zij produceren ! Ergste is dat zij er mee wegkomen!

 20. 20 jaar geen 15 jaar dus naar de rechtbank en er zal toch wel ene rechter zijn met gezond boere verstand dat dit een grote oplichting is .En stop met de mensen wijs te maken dat die slimme meter niet zou kunnen terugdraaien pas jullie softwer aan.

 21. jullie zien dat inderdaad verkeerd 🙂 je betaald meer voor de stroom die je afneemt dan voor de stroom die je levert, daarom zoveel mogelijk te verbruiken als je zelf opwekt (overdag dus) en als je daarbij nog wat aanpassingen doet in je consumptiepatroon en andere aanpassingen, zou het zelfs zo kunnen zijn dat je minder betaald als voorheen, maar dit moet iedereen voor zichzelf eens goed bekijken en berekenen, de 15jaar prosumententarief -keuze of niet heeft niets te maken met de 20jaar groene stroomcertificaten

 22. Kom een digitale meter plaatsen na 15 jaar in gebruikname,eenvoudiger kan niet,stop met mensen op te lichten vuile politiek,U bent nu al afgestraft, rendez-vous vous binnen 5 jaar

 23. met al het bedrog dat er ondertussen al gepleegd werd door die bende geldgraaiers en het schaamteloos aankondigen van nog meer eenzijdige contractbreuken , zou je nu toch wel toppezot moeten zijn om zelfs nog maar te overwegen om nog meer zonnepanelen te plaatsen en de graaiers nog luider te laten jubelen en al slapend stinkend rijker te laten worden.
  één ding is ondertussen heel duidelijk geworden , als het van de kant van die graaiers komt, kun je het best niet ingaan op hun voorstellen of hun aankondigingen;
  eenmaal de brave, wel werkende burger, ingaat op hun voorstel, bedisselen de graaiers achter onze rug hoe ze de spelregels in hun financieel voordeel kunnen veranderen . eerst nog een beetje de werkmens sussen, voorliegen en dan schaamteloos bedriegen tot het uiterste.
  de (vermoedelijk ook gemanipuleerde) cijfers van nieuwe ijstallaties zullen wel hun terugval krijgen binnenkort.
  met de invoering van het spionagenet, de slimme meter, heeft het geen nut meer om zonnepanelen te leggen of ze te behouden.
  zelf zal ik me tot het uiterste blijven verzetten tegen het installeren van die spionagemeter. zelf heb ik getekend voor levenslang terug draaien van de meter en 20 jaar gsc. bij mij blijven enkel die voorwaarden gelden.
  zoals het een dictatuur betaamt , zullen de graaiers wel pionnen uitzetten die de bedrogen mens nog meer zal in het nauw drijven met geldboetes ( nog meer gejubel en gedans als gevolg) en dreigementen.
  het enige dat wij kunnen doen, als ze hun dictatoraal bewind blijven verder zetten en de spionage apparatuur verplicht komen installeren, is MASSAAL de zonnepanelen afleggen op de momenten dat we niet thuis zijn.
  zo kunnen we een groot deel vermijden dat de graaiers hun buitenlandse rekeneningen nog meer doen uitpuilen , gewoonweg op de kap van onze investeringen.

 24. Nu vraag ik mij af of het nog wel interessant is om een tweede installatie bij te leggen? Momenteel omvormer 1,7kwp en zou eventueel nog eens willen uitbreiden met 1,7kwp. Maar als ik het zo zie is dit dus niet meer interessant.

 25. Volgens mijn bescheiden mening staat er in je zekeringenkast nog altijd een digitale meter die de opbrengst van je zonnepanelen registreert. Dus voor hen die nog genieten van de groenestroom certificaten is het de stand van deze meter die bepaalt wanneer je een volgende certificaat kunt verkrijgen onafhankelijk of je teller nu terugdraait of niet.

 26. Volgens mij worden hier 2 zaken door elkaar gehaald.
  De certificaten blijven 20 jaar verschuldigd. De 15 jaar gaat enkel over de terugdraaiende meter.

 27. Wij leven jammer genoeg in een land waar je geen enkele zekerheid meer hebt.
  Verbruik je 3600kwh/jaar, dan werd aangeraden om een installatie van 4250Kwp te plaatsen (factor 0.85) (3.600 / 0.85 = +- 4250). Hierdoor zou jouw teller in de wintermaanden gewoon vooruit draaien, en in de zomer terugdraaien. Resultaat na een jaar, de teller zou op dezelfde meterstand staan als een jaar geleden.
  Vreg, regering, Fluvius, iedereen wist 10 jaar geleden al dat het net gebruikt zou worden als een batterij.
  Het invoeren van de prosumententaks op zich is al diefstal. Inderdaad het net wordt gebruikt.
  Maar dat wist men in 2010 ook al. Waarom werd dan geen prosumenten taks ingevoerd ?
  En nu verdwijnt dan ook nog eens het voordeel van de terugdraaiende teller of compenserende digitale meter.
  Het teveel geproduceerde in de zomer, ben je kwijt, dat gaat gratis het net op.
  Het te weinig geproduceerde in de winter moet je bijkopen aan volle prijs.
  Wat een schande.
  Ter info : Batterijen zijn geen oplossing, tenzij je een 80 tal Tesla batterijen van 8Kwh installeert.
  Wat je natuurlijk ook kunt doen, is alle vuile vaat en vuile was in de winter opspaart, en dus jouw vaatwasser, wasmachine, droogkast, strijkijzer in de winter niet gebruikt.
  En dan deze vuile vaat, was, enz… reinigt in de zomer.
  Het antwoord van de VREG op de vraag wie de “genieter” is van deze gratis stroom op het net in de zomermaanden. “ELIA” om zo de verliezen op het net te compenseren.
  Pure schande.

 28. Wij leven jammer genoeg in een land waar je geen enkele zekerheid meer hebt.
  Verbruik je 3600kwh/jaar, dan werd aangeraden om een installatie van 4250Kwp te plaatsen (factor 0.85) (3.600 / 0.85 = +- 4250). Hierdoor zou jouw teller in de wintermaanden gewoon vooruit draaien, en in de zomer terugdraaien. Resultaat na een jaar, de teller zou op dezelfde meterstand staan als een jaar geleden.
  Vreg, regering, Fluvius, iedereen wist 10 jaar geleden al dat het net gebruikt zou worden als een batterij.
  Het invoeren van de prosumententaks op zich is al diefstal. Inderdaad het net wordt gebruikt.
  Maar dat wist men in 2010 ook al. Waarom werd dan geen prosumenten taks ingevoerd ?
  En nu verdwijnt dan ook nog eens het voordeel van de terugdraaiende teller of compenserende digitale meter.
  Het teveel geproduceerde in de zomer, ben je kwijt, dat gaat gratis het net op.
  Het te weinig geproduceerde in de winter moet je bijkopen aan volle prijs.
  Wat een schande.
  Ter info : Batterijen zijn geen oplossing, tenzij je een 80 tal Tesla batterijen van 8Kwh installeert.
  Wat je natuurlijk ook kunt doen, is alle vuile vaat en vuile was in de winter opspaart, en dus jouw vaatwasser, wasmachine, droogkast, strijkijzer in de winter niet gebruikt.
  En dan deze vuile vaat, was, enz… reinigt in de zomer.
  Het antwoord van de VREG op de vraag wie de “genieter” is van deze gratis stroom op het net in de zomermaanden. “ELIA” om zo de verliezen op het net te compenseren.
  Pure schande.

 29. Het is altijd hetzelfde de gewone man draait er voor op. De kleine man betaald weer en de multinationals profiteren er van. Wij produceren groene stroom en we worden er voor gestraft. Waar is de partij van de groenen nu! Je hoort er niks van in “ de kamer” om de mensen die zonnepanelen gelegd hebben te belonen. En hier bedoel ik de gewone werkende mens en niet de bedrijven die grote installaties leggen en met het grote deel van de certificaten gaan lopen!

 30. Dat is inderdaad diefstal, contraktbreuk en oplichting. Waarom de digitale tellers eerst bij de zonnepaneelbezitters plaatsen? Omdat daar geld te rapen is. Mijn warmtepomp verbruikt in de winter de stroom die ik in de zomer geproduceerd heb. Binnenkort zal ik de energie die ze mij eerst gestolen hebben in de zomer, tegen de volle pot in de winter moeten terugkopen. Het gaat hier wel om zo’n 4000 kWh. Rinkel, rinkel hun zwart-groene kassa. Schaamteloos bedrog.

 31. Dat is inderdaad diefstal, contraktbreuk en oplichting. Waarom de digitale tellers eerst bij de zonnepaneelbezitters plaatsen? Omdat daar geld te rapen is. Mijn warmtepomp verbruikt in de winter de stroom die ik in de zomer geproduceerd heb. Binnenkort zal ik de energie die ze mij eerst gestolen hebben in de zomer, tegen de volle pot in de winter moeten terugkopen. Het gaat hier wel om zo’n 4000 kWh. Rinkel, rinkel hun zwart-groene kassa. Schaamteloos bedrog.

 32. Ze vragen zich af waarom de burger het vertrouwen in de politiek verliest , is toch eenvoudig iemand die niets anders doet dan graaien en de bevolking bedrieg kun je die vertrouwen ???????

 33. Hawel,
  Komt er geen antwoord op de twee voorgaande kritieken of opmerkingen?
  Dus ze hebben 100% gelijk, of zie ik dat verkeerd?

 34. Hawel,
  Komt er geen antwoord op de twee voorgaande kritieken of opmerkingen?
  Dus ze hebben 100% gelijk, of zie ik dat verkeerd?

 35. Ja zo gaat dat …. misschien zullen onze “mini-sterren” zich volgende keer nog meer moeten afvragen …. waarom vele burgers zich AFKEREN van hun “poli-tiek” GEKNOEI !?!?

 36. Neen ik denk ook zo, we zouden ons moeten verenigen op bv Facebook, data afspreken wanneer we de stekker uittrekken, allen te samen, dan krijgen we het net wel plat, dit een paar keren herhalen, dan zullen ze misschien naar ons luisteren, doen jongens.

 37. Dat is toch grote lulkoek. Men weet toch zowel de datum ingebruikname van zowel de eerste als de tweede inrichting. Men weet via de teller wat de eerste (gemiddeld) heeft opgebracht; In het eerste studiejaar leert men al twee getallen van elkaar aftrekken. Als men dus de nieuwe opbrengst aftrekt van de vroegere weet men toch wat die nieuwe aan meeropbrengst heeft. Of niet soms?? Misschien is dat toch iets te eenvoudig voor die gasten die achter die wetgeving – reglementering zitten.

  En a propos. Wil dat nu ook zeggen dat zij die 20 jaar groenestroomcertificaten gingen worden uitbetaald hun voordeel na 15 jaar zullen zien eindigen.? Eerst met veel tralala en smeken en bidden om toch maar zonnepanelen te leggen en dan die volgzame (milieuberwuste) burgers het kleine voordeel afromen met eerst prosumentenbijdrage en nu die “slimme” meter- Als dat geen boerenbedrog in ’t kwadraat is weet ik het ook niet meer.

 38. Als je dat zo bekijkt en je meter draait niet meer terug en geen certificaten, dan kan je in de zomer best je installatie af zetten.
  Dan verdien je er niets aan, maar de gieren ook niet.
  Ben ik maar alleen die zo denkt?
  Je betaald prosumententarief en na 15 jaar krijgt je niets voor de geleverde stroom ( meter draait niet terug ).
  Hoe kan dat nu, is dat geen gelegitimeerde diefstal?
  Of zie ik dat verkeerd?

 39. Als je dat zo bekijkt en je meter draait niet meer terug en geen certificaten, dan kan je in de zomer best je installatie af zetten.
  Dan verdien je er niets aan, maar de gieren ook niet.
  Ben ik maar alleen die zo denkt?
  Je betaald prosumenten tarief en na 15 jaar krijgt je niets voor de geleverde stroom ( meter draait niet terug ).
  Hoe kan dat nu, is dat geen gelegitimeerde diefstal?
  Of zie ik dat verkeerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS