Elektriciteitsmeter
Welke impact heeft digitale meter op mijn energiefactuur?

Op 1 januari 2019 gaat de uitrol van de digitale meters voor energieverbruik van start in Vlaanderen. Welke impact heeft de invoering van deze meters op uw energiefactuur?

Elektriciteitsmeter

Volgens een berekening van de VREG (Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) zal een gemiddeld gezin in Vlaandereen na de introductie van de digitale meter jaarlijks ongeveer 16,39€ meer betalen voor elektriciteit en 11,59€ meer voor aardgas en dit gedurende 20 jaar. Volgens VREG is er echter sprake van een overschatting van de kostprijs. Vlaams Energieminister Tommelein vroeg de VREG alvast een nieuwe kosten-baten analyse uit te werken.

Kostprijs installatie

Naast de verrekening in de nettarieven is er ook nog de installatiekost van de slimme meter.

Bij een nieuwbouw of grondige renovatie dient men enkel, zoals ook vandaag het geval is, de standaardopstelling en de indienststelling te betalen.

Bij zonnepaneleneigenaars (nieuwe en reeds bestaande prosumenten) betaalt de distributienetbeheerder de digitale elektriciteitsmeter.

Wie niet renoveert of bouwt, maar toch zelf een digitale meter aanvraagt, zal zelf voor de plaatsing en indienststelling betalen.

Herstellingen of vervangingen van defecte meters blijft op kosten van de netbeheerder gebeuren.

[/vc_column_text]

Haal meer uit uw zonnepanelen met de PIDbox van iLumen

Vraag nu uw offerte aan!

44 reacties

 1. Vraag instalatie is 15 jaar, huis word elektrisch verwarmt. Wat is de regeling zonder terugdraaiende meter voor deze gezinnen. Als met Elektrisch verwarmt is een vermogen van ongeveer 10.000kw nodig. Met de terugdraaiende meter kon men het teveel van opbrengst tijdens de zomer, in de winter gebruiken. Dit gaat met de digitale meter niet, dus is iedereen die Elektrisch verwarmt het teveel van opbrengst gedurende zomer gewoon kwijt, dat lijkt veel om diefstal. Wanneer verklaart iemand dat probleem eens duidelijk. beste groeten

 2. Mr. Verpoorten, energie is in handen van en veranderingen worden beslist door Bart Tommelein.
  Wellicht weet je het niet maar die behoort tot de VLD.
  Dus als je wil schieten, schiet dan op de juiste persoon, partij.

  1. beste Mikel, Bart Tommelein doet gewoon wat n-va zegt, dus , omdat u van de n-va bent moet u deze gangsters niet beschermen, ze hebben het ook gedaan met TURTELBOOM of bent u dit al vergeten, ik heb geen probleem dat ge van de n-va bent, maar ge moet de waarheid niet verdraaien, n-va is gewoon een gangster partij, kijk gewoon in het rond, en bent even eerlijk met u zelf

   1. Mr. Verpoorten, het is niet omdat ik u op een foute conclusie wijs dat ik daarom fan ben van de door u gehate partij.

 3. Wat een zever…de fout van de N-VA. Maakt niet uit met wie er in de regering zit, ook zonder N-VA kwamen deze kosten op je af. Degene die dromen van de alles is gratis politiek…dromen zijn bedrog. Uiteindelijk moet iemand de rekening betalen. Juist, u zal die ook mogen betalen…

  1. Toch vooral de mensen met een gewoon inkomen. Zeker niet de kapitaalkrachtigen. Als u dat niet opmerkt, is het meer dan tijd voor een bezoek aan de opticien.

 4. Hello,
  Ik roep iedereen massaal op U ongenoegen te uiten aan het kabinet van mr. Tommelein,dat hij overstelpt wordt met massa’s mailen van mensen die hun ongenoegen uiten, want mr. Tommelein denkt echt dat hij goed bezig is,hij zou beter zijn vorige job( kantoor houder terug opnemen,VLD de partij die iedereen in zak zet,zie maar naar mr. De Gucht,Verhofstad enz.

 5. Aan Verpoorten,

  Als je wil meepraten op deze webstek, probeer dan iets nuttigs te antwoorden en laat toch dat politieke gedoe er even buiten!

  1. aan uw bericht te zien bent u van n-va, gewoon buiten sluiten zoals ze met Vlaams blok gedaan hebben, kijk maar naar Antwerpen, het is een stort geworden waar ze met granaten smijten, ja dit is n-va

 6. Als er genoeg mensen batterijen hebben, voeren ze een zware taks in, zware investering en zware belastingen en we zijn terug de verliezers. Wat denken die politiekers dat wij allemaal ezels zijn?

 7. wanneer ik alles lees hier, zie ik dat niemand echt weet waarom digitale meters? IS HET EEN BESPARING VOOR ONS, NEEN, waarom dan, wel het is heel simpel de kerncentrales zullen worden gesloten, maar de overheid moet goedkope stroom hebben, wel die gaan ze GRATIS halen bij de mensen met zonnepanelen, onder de 10KW
  daar boven (v/a 250 kw vriendjes) krijgen een vergoeding voor het leveren van stroom, en daar staat geen tijd op, dus Geen slimme meters

 8. Is er een stroomvoorziening nodig voor de digitale gasmeter? Bij mij is er in de omgeving van de gasmeter geen stopcontact….

 9. Het is te hopen dat tussen nu en 10 jaar er batterijen zullen zijn die genoeg kunnen opslaan van de stroom die je zelf opwekt, zodat we ons kunnen loskoppelen van het net. Maar wees er dan maar zeker van dat de partijen die momenteel in de regering zitten en dit allles door onze strot duwen, dan wel een taks op de batterijen zullen invoeren.

  1. allen.
   ikzelf heb een offgrid installatie van 1.2kw dus niet afhankelijk van de netspanning.werk perfect op 4 gel batterijen 24 volt in serie geschakeld.
   mijn bestaande installatie van 8.9kw mag ik niet offgrid zetten want dan verlies ik mij certificaten ten belopen van 450€/1000kw het antwoord van de VREG.
   ik denk dat ze niets liever hebben dat de battery er snel komt.
   ik ga mij niet politiek uitspreken maar ben er zeker van dat sinterklaas niet bestaat, en de partijen met gratis acties en weggeef praktijken het land mogen verlaten.

 10. Waar ik mij zorgen over maak is het volgende:
  Bij de huideige meters, wordt jaarlijks een balans opgenomen van het totaal verbruike tegen het totaal opgewekte electriciteit. De nieuwe digitale meters kunnen uiteraard meer registreren dan dat. Naar wat ik heb gehoord/gelezen zal met de nieuwe meters voortdurend gekeken worden wat er van en op het net gebracht wordt. De balans zal meerdere malen opgenomen worden en hiervoor een status opgemaakt worden. Het overschot van wat wordt opgewekt in de zomer zou dan niet het verbruik in de winter compenseren. Netto overschot dat je produceert, wordt niet vergoed. Voor alle duidelijkheid, ik heb dit niet van een officiele site. Daarom is het ook een bezorgdheid.

  1. Geert Hompes, ik heb Tommelein bij zijn aankondiging van de slimme meter, enkele mails gestuurd om mijn bedenkingen en ongenoegen te uiten. In zijn antwoorden is hij duidelijk. Je zal betalen voor wat je van het net neemt. Je mag vermarkten wat je op het net zet. Recent heb ik een bericht van Engie gelezen, in het Brussels gewest zou het tarief voor vermarkten lager liggen dan de aankoop. Als dit klopt, is het dus perfect mogelijk dat iemand die op jaarbasis neutraal is , toch meer betaald.

 11. Allemaal eens goed nadenken voor je bolletjes gaat kleuren bij de verkiezingen?

  Eén ding vergeten ze. Binnen 15 jaar heb je geen enkel voordeel meer van zonnepanelen. Dus wanneer een omvormer of panelen het begeven zal geen mens herstellingen uitvoeren. Einde zonnepanelen!

  1. dat is het hem nu juist, inderdaad
   door het volledig voorbij gaan van de bedoeling van zonnepanelen en te focussen op woekerwinsten op de kap van de goedbedoelende burger die zich liet ringeloren door zonnepanelen te leggen, slaagt de regering er ook in om bij mij ervoor te zorgen dat we over enkele jaren de zonnepanelen terug zullen laten wegnemen.
   het is een grote gemiste kans van de beleidsmensen.

 12. Het contract is reeds toegewezen aan IBM voor de uitlezing en aan Sagemcom voor de productie. Toch vraagt Tommelein een nieuwe kosten-baten analyse. Dat de consument uiteindelijk de rekening (1,5 miljard gespreid over 15 jaar) gaat betalen stond van meet af aan vast. De distributiemaatschappijen willen zo de winsten voor hen en hun aandeelhouders veilig stellen. De grote winnaars zijn deze maatschappijen die kunnen besparen op bv. personeelskosten voor meteropnames. Voor vele consumenten is er geen enkele besparing, enkel een hogere rekening, tenzij zware investeringen in nieuwe toestellen die vanop afstand gestuurd kunnen worden.

 13. Hallo

  Ik heb enkele vragen.

  Kan ik, als zonnepaneeleigenaar, de plaatsing van de digitale meter weigeren?
  Indien ja, wat zijn dan de gevolgen?

  Ik gebruik nu een warmtpomp om de woning te verwarmen en de volledige pv-productie op jaarbasis op te gebruiken.

  Dien ik, indien ik weiger, de prosumententaks verder te blijven betalen?(+ zijn jaarlijkse prijsstijging)

  Door de digitale meter te laten plaatsen zou deze prosumententaks dan wegvallen?

  Deze digitale meter zou gedurende 15jaar wel nog werken als een gewone, terugdraaiende meter?

  Vanaf wanneer wordt deze 15jaar gestart? vanaf de eerste GSC of vanaf de plaatsing van de digitale meter?

  Moet ik vroeg of laat dan toch een digitale meter laten plaatsen? Dit dan op eigen kosten, terwijl dit nu voor ons gratis is?

  mvg

  1. beste, prosumententaks moet u altijd betalen, die 15 jaar gaat in v/a het plaatsen van uw zonnepanelen, dus ze stelen 5jaar, dus geen digitale meter, de gevolgen? ZE kunnen u niets maken, omdat die meters werken met straling, en dat is zeer slecht voor de gezondheid, kleine kinderen kunnen hier door afwijkingen krijgen aan de hersenen, dus GEEN digitale meters

  2. De prosumententaks is waarschijnlijk een overgangsmaatregel. De VREG werkt aan een capaciteitstarief, dit is een vast bedrag voor iedereen (met of zonder zonnepanelen) dat wordt berekend op het aansluitvermogen. Maar zonnepaneelhouders gaan in verhouding meer betalen omdat zij een hoger aansluitvermogen nodig hebben.

 14. Geachte,

  Ik ben eigenaar van zonnepanelen. Men heeft mij verteld dat bij het plaatsen van de digitale elektriciteitsmeter de opgewekte elektriciteit niet in mindering brengt (de digitale meter telt niet af)? Klopt dit?
  Graag feedback.
  Met vriendelijke groeten,
  Johan Van Gils

  1. Vanaf 2021 zou er een nieuw systeem komen waarover er nog geen volledige duidelijkheid over is maar het zou de volgende richting uitgaan. De digitale meter zou registreren hoeveel je injecteert en hoeveel je afneemt. Tot 15 jaar na de ingebruikname (ook voor de bestaande installaties) wordt dit verrekend en en heb je hetzelfde voordeel zoals met de huidige meter. Het is na deze 15 jaar dat dit voordeel wegvalt. Je krijgt dan een vergoeding voor hetgeen je injecteert (met spreekt van 6 ct/kwh) en betaal je de volle prijs voor hetgeen je afneemt. Aan de huidige prijs (ca 25 ct/kwh) betekent dit een verlies van 19 ct/kwh voor hetgeen je injecteert en later weer afneemt.

   1. Beste;
    Denk 2x na over zonnepanelen
    Ik heb net mijn factuur voor elektriciteit ontvangen. Ik had een overproductie van 1960KWh en moet voor 2017/2018 nog 870€ inclu Btw betalen. Waar zijn ze hier in Belgie mee bezig. en Bart maar roepen: mensen leg zonnepanelen

  2. beste, dit klop, uw te veel energie word door de netbeheerder aan uw buren verkocht voor de volle pot
   en gij moet ook nog de prosumenten taks betalen, zonnepanelen word een dure grap, met die zakken vullers aan het roer, in 2019 zijn er verkiezingen , laat u niet meer vangen door Dewever, anders gaan we nog meer achter uit

 15. Alweer meer betalen en waarom, 99,9% van de huizen zijn niet voorzien van de mogelijkheid die de slimme meter heeft. Het sturen van apparaten op bepaalde tijdstippen gaat niet. Is niet voorzien in de huizen. Extra kosten doen, de mensen hebben geen geld meer, we betalen ons nu al blauw aan belastingen. 20 jaar extra inkomsten voor vadertje staart, extra btw inkomsten, ja dat wel.
  Wat is het volgende waarmee men onze laatste cent uit onze zak gaat kloppen, arm België, met zo een bende bekwame politiekers

  1. zeker arm belgié, maar dit komt alleen door n-va, Dewever wil maar 2 soorten mensen, zijn vriendjes(rijken) en wij(arm) dus laat u niets meer wijsmaken door n-va, ze hebben onze gratis elektriciteit afgepakt, de btw van 6% naar 21% gebracht, ons gratis drinkwater, ook afgepakt en de water prijs verhoogt, en zo kan ik nog uren doorgaan, laar alle mensen die digitale meters weigeren , er zijn nog genoeg meters die wij nu gebruiken, en worden ook nog nieuw gemaakt

   1. NVA bashers zijn ook mensen (hoop ik ) We zijn beter af met NVA dan met de afgelopen regeringen, die zijn de oorzaak dat we nu in de (financiële) shit zitten, NVA tracht ons enkel uit die shit te halen

    1. beste, ik zie dat u ook een van de n-va bent, vergeet niet dat ze er hebben voor gezorgd dat onze staats schuld is opgelopen, en niet zoals u zegt, n-va wil alleen een regime in belgié, en zij de baas natuurlijk

 16. Hallo,
  Misschien niet de gepaste plaats om een vraag te stellen; Ik heb zonnepanelen en dag-nachttarief.
  Mijn voordeel zou liggen in een enkelvoudige meter. Ik heb voor enkele jaren reeds willen overschakelen maar de kosten waren dan de baten. Wie betaald nu indien ik een enkelvoudige meter wil?

  1. Bij Eandis zijn deze kosten voor de consument. Je moet wel het goede tijdstip kiezen om dit te doen om verlies te vermijden van hetgeen je al teveel op het net geplaatst hebt. Ik heb dit gedaan kort bij de jaarlijkse meteropname.

  2. Bij Eandis zijn deze kosten voor de gebruiker. Wel een goed moment kiezen om dit te doen om te vermijden om verlies van vermogen dat je reeds op het net geplaatst hebt. Ik heb dit gedaan kort bij de jaarlijkse meteropname.

 17. Goedemorgen,
  Lees ik dat goed dat wij als consument per jaar, 20 jaar lang, bijna 28 euro per jaar (waarschijnlijk ook nog met een luxe-BTW van 21% bovenop) moeten gaan betalen voor iets waar niemand echt naar gevraagd heeft???? Bijna 600 euro kosten beslist die minister zomaar voor iedereen. En om er echt voordeel van te hebben moeten we dan ook nog nieuwe toestellen kopen die met aan te kopen apps “energiezuiniger-goedkoper” gaan werken.

  1. Ze moeten maar op die politiekers stemmen die onze kleine portemonnee goed leegmaken. Misschien wordt het tijd dat we eens goed nadenken vooraleer we naar het stemhokje gaan.

    1. over de politiekers moet ik allang niet meer nadenken tis toch ene pot nat nu is het de nva,BV is de schandaalsfeer binnen de socialisten zoveel beter?
     WAT DIE BROLMETERS BETREFT
     mss moet we met zen alleen eens samenspannen en weigeren,desnoods via het gerecht.
     mensen dwingen om iets aan te kopen is dat wel wettelijk?

     1. ik ben het met u eens, gewoon samenspannen en Geen digitale meter laten plaatsen, er is niemand die daar om vraagt

  2. de minister weet niet beter, alles word opgelegd door n-va, Tommelein denkt maar aan een ding en das z……..pen op onze kosten, kijk gewoon is naar zijn kop dan weet ge genoeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS