Welke lening kies ik best voor de aankoop van nieuwe zonnepanelen?

Zonnepaneel blauwe luch

Welke lening kies ik best voor de aankoop van nieuwe zonnepanelen?

U wist waarschijnlijk al dat zonnepanelen u een hoop geld kunnen besparen op de lange termijn. Maar de installatie moet je natuurlijk op voorhand betalen aan de installateur, terwijl je de investering pas later terugverdient. En die installatiekost kan hoog oplopen. Naast de kosten voor het zonnepaneel zelf, moet u ook de omvormer, installatie en btw betalen. Als u geen spaarpotje heeft of dit voor iets anders wou gebruiken, kan u hier een lening voor aanvragen.

Maar welke leningen bestaan er eigenlijk en hoeveel kosten die?

Verschil tussen energie- en renovatieleningen

Er zijn veel verschillende leningen beschikbaar voor zonnepanelen. Zo zijn er leningen specifiek voor energiebesparende investeringen, ook wel energieleningen genoemd, die u kunt gebruiken voor het financieren van uw zonnepanelen. De interestvoeten op deze leningen kunnen meer dan 1% lager zijn dan bij klassieke renovatieleningen.

Vergelijkingen energieleningen

Maar er zijn meer dan 10 energieleningen op de markt, dus welke lening neemt u nu best?

We nemen als voorbeeld een Belgisch gezin met vader, moeder en hun zoontje. Zij willen graag zonnepanelen laten installeren, wetende dat het rendement in Vlaanderen kan oplopen tot 4,1% en in Brussel tot 6,8% per jaar. Ze weten dat een gemiddeld gezin, zoals dat van hen, ongeveer 3500 kWh per jaar verbruikt. Er zijn in dit geval zonnepanelen met een vermogen van 4.100 Wp nodig om dit te dekken. De prijs van zo’n zonnepaneelinstallatie, inclusief omvormer, installatie en btw ligt gemiddeld rond €8.800. Zij zullen een lening aanvragen voor dit bedrag en willen dit afbetalen in een tijdsbestek van 3 jaar.

Hieronder vindt u een tabel met de leningen die zij kunnen afsluiten, met de totale financieringskost:

tabel-leningen2

Welke lening past het beste bij mij?

Zoals u kunt zien zijn er veel verschillende energieleningen, vaak met een andere rente. Maar er is meer dan de rente waar u moet naar kijken:

  • Bedrag: sommige banken zijn flexibeler over het bedrag dat u kunt lenen. Zo kan u bij sommige banken reeds vanaf €1.250 lenen, bij andere pas vanaf €2.500.
  • Looptijd: Wil en kan u binnen het jaar uw lening terugbetalen, dan kunt u het best bij Belfius, CPH of Recordbank terecht.
  • Aanvraag: Bij de meeste banken, zoals Beobank, kan u makkelijk een lening online aanvragen, bij andere moet u echter via het bankkantoor passeren. Sommige banken zijn ook sneller in het verwerken van uw aanvraag en het storten van het geld dan andere.

U kunt hier alle renovatieleningen vergelijken om uit te zoeken welk het beste bij u past.

Dit artikel is geschreven door Topcompare.be in samenwerking met Ilumen

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *