Site pictogram Ilumen

Welke onderdelen energiefactuur draaien terug in mogelijke vergoedingssystemen?

digitale meter

De uitrol van de digitale meter is gestart en bestaande prosumenten kunnen kiezen tussen het huidige vergoedingssysteem met het terugdraaiende teller principe of het alternatieve vergoedingssysteem van de VREG. Maar welke onderdelen van de energiefactuur draaien terug in de verschillende vergoedingssystemen?

Bij het huidige vergoedingssysteem kunnen prosumenten gedurende 15 jaar (vanaf AREI-keuring) genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Hiernaast betalen ze een prosumententarief op basis van de capaciteit van hun omvormer.

Het alternatieve vergoedingssysteem is gebaseerd op bruto afname van het net. Hiernaast geldt het principe van de terugdraaiende teller voor de energiekost, bijdrage groene stroom, bijdrage WKK, federale heffingen en de BTW op deze onderdelen (op de federale heffingen is geen BTW verschuldigd).

Onderstaande tabel geeft een gedetailleerd overzicht weer van de onderdelen van de energiefactuur in de verschillende vergoedingssystemen

Toelichting:

Onomkeerbaar

Als u er als prosument voor kiest om over te stappen naar het alternatief vergoedingssysteem van de VREG, dan is dit onomkeerbaar. Bij de keuze voor een overstap, start het nieuwe nettarief pas effectief na de eerstvolgende jaarafrekening van de energieleverancier. Dat gebeurt ook na een wissel van dag-nachttarief naar dagtarief (of omgekeerd), of als u kiest voor een nieuwe energieleverancier. Tot dan blijft u nog het prosumententarief betalen.

Simulator digitale meter

De VREG publiceerde een nieuwe versie van de simulator digitale meter. U kan nu ook de impact van een warmtepomp, thuisbatterij en elektrische warmwaterboiler simuleren. Bovendien voegde
de VREG toe vanaf welk zelfverbruik het voor u voordelig is over te stappen naar de brutoafrekening van de distributienettarieven in plaats van het forfaitaire prosumententarief.

Bron: PV Vlaanderen – Techlink Nieuwsflits 2019/17

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten