Terugdraaiende teller zonnepanelen
Welke procedures lopen vandaag bij Grondwettelijk Hof tegen terugdraaiende teller?

Zonnepaneleneninstallatie die nog in 2020 worden gerealiseerd en conform AREI-gekeurd, kunnen gedurende 15 jaar genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Toch schuilen er nog enkele addertjes onder het gras.

Er werden namelijk verschillende bezwaren aangetekend tegen het decreet dat de terugdraaiende teller tot 15 jaar na AREI-keuring zou garanderen. Een overzicht:

 • VREG tekent bezwaar aan tegen artikel 4.1.30/1, dat wettelijk vastlegt dat het forfaitaire prosumententarief gebruikt wordt om de nettarieven door te rekenen. Hierdoor draaien de nettarieven terug (in plaats van nettarieven op basis van de werkelijke afname).
 • CREG en de Federale overheid vechten artikel 15.3.5/12 aan. Dit artikel zorgt ervoor dat de leveranciersprijs, taksen en heffingen terugdraaien. Enerzijds omdat dit tot lagere BTW-inkomsten zou leiden, anderzijds omdat een deel van de heffingen federale bevoegdheid zijn en de Vlaamse Regering dus niet hierover kan beslissen.
 • Febeg tekent bezwaar aan tegen een verplichte minimumvergoeding voor injectie.

Volgens sectorfederatie PV Vlaanderen – Techlink mag er nog in 2020 een uitspraak verwacht worden. Op dit moment is het dus nog koffiedik kijken of de virtueel terugdraaiende teller zal blijven bestaan, gedeeltelijk zal verdwijnen of zelfs volledig verdwijnen. Ook is er geen zekerheid of de uitspraak van het Hof voor alle prosumenten zal gelden en/of retroactief zal worden toegepast.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

Bron: Nieuwsflits PV Vlaanderen – Techlink, 2020/19

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

34 reacties

 1. Beste,
  De nieuwe minister voor energie Minister ‘Tinne Van der Straeten’ heeft gezegd dat de prijs voor energie NIET mag stijgen. Op mijn vraag hoe dat te combineren valt met de potentiële nieuwe tarifering van de elektriciteit kreeg ik het volgende antwoord:
  “Beste Ivan,
  Bedankt voor je bericht. We hebben het goed ontvangen. We zijn volop bezig met de opstart van het kabinet en proberen je zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien. Wat ik je al wel kan vertellen is dat de minister een stijging in de energiefactuur ten alle tijden zal trachten te voorkomen.
  Bedankt voor je geduld.”

  De Vlaamse minister ven Energie Zuhal Demir heeft na 3 mails nog altijd NIET gereageerd

  De vertegenwoordiger van het volk “johan.danen@groen.be” heeft na 3 e-mails nog altijd NIET gereageerd

  Mijn vraag voor een simulatie aan Vreg is na 3 e-mails nog niet beantwoord, een escalatie naar de Algemene Directeur Pieterjan Renier heeft nog niets opgebracht…

  En daar gaan we….

 2. Beste Jean D,
  Ik ben altijd gelukkig je berichten te lezen.
  Ze zijn duidelijk en goed geschreven. Ik merk dat veel zonnepaneel eigenaars nooit gelezen hebben bij de installatie hoe de vork aan de steel zit. De terug draaiende teller voor altijd staat nergens geschreven. Waarschijnlijk praat van de verkoper. Wat wel erg is dat men de regels verandert met de jaren en dat zonder enige inspraak van de zonnepaneel bezitters. Ik heb mijn huis dat van 1988 dateert volledig op elektriciteit dus accumulatie. In de straat liggen geen gasleidingen en op dat moment was de elektriek de propere energie.
  Nu dertig jaar later zijn wij dus vervuilers en dat stoort mij enorm. Vooral dat de elektriek rijden ineens proper zou zijn

  1. Het is inderdaad zo dat je met accumulatie ingezet hebt op voordelige aankoop enerzijds en voordelig elektriciteitsverbruik door de hoge korting op exclusief nachttarief anderzijds. Een tarief die vooral mogelijk gemaakt werd door de kernenergiecentrales. Vandaag ziet het ernaar uit dat die hoge korting geleidelijk gaat verdwijnen mede met het wegvallen van de kerncentrales. Als je de accumulatie wil behouden zal je ongetwijfeld aanpassingen moeten uitvoeren aan de werking ervan om in de toekomst toch niet meer te betalen dan nu. Een groot voordeel ligt voor het rapen : nl het feit dat uw distributiekost van uw groot verbruik niet meer op dat volledig gebruik berekend wordt. Het komt er dan natuurlijk op aan om die accumulatietoestellen niet allemaal tegelijk te laten opwarmen zodat het kwartierpiekvermogen laag blijft. In welke mate dat technisch mogelijk is kan ik niet zeggen omdat ik hiermee geen ervaring heb. Maar het principe is : Elke dag 100 kWh verbruiken tussen 21u en 07u zal meer kosten dan diezelfde 100 kWh verbruiken verspreid over een volledige dag van 24u. Het eerste zou meer dan dubbel zoveel kosten als het laatste wat het kwartierpiekvermogen betreft. Als je die spreiding realiseert door gebruik te maken van 100% groene energie (zelfgeproduceerd of niet) betekent dit voor jou minder vervuilen als vroeger.

  2. Er is met betrekking tot elektrisch verwarmen ook nog geen definitieve beslissing. Voor elektrisch verwarmen voorziet men waarschijnlijk ook nog een compensatie.

  3. Nergens wordt toch gezegd dat er een verschil is tussen elektrisch rijden en elektrisch verwarmen?
   Ik verwarm en rij zowel elekktrisch. Er ligt wel gas in de straat maar ik heb bewust geen aansluiting.
   De kWh-prijs voor elektrisch rijden (als ik thuis laad) is volledig gelijk aan deze voor elektrisch verwarmen. Op dat vlak heeft elektrisch rijden dus geen enkel voordeel.
   Als je een PV-installatie hebt geeplaatst voor 31/12/2020 (wat dus ook voor jou opgaat) blijf je de elektriciteitscomponent ook gewoon salderen (voor de hoeveelheid die je tussen 2 meteropames op het net zet). Daar wijzigt er dus voor jou ook niets.
   Wat je zelf opwekt en op dat ogenblik verbruikt wijzigt voor niemand. Ook niet na 31/12/2020.
   Het enige dat er wijzigt is de wijze waarop het netgebruik wordt aangerekend. Voorheen was dat forfaitair. Gewoon omdat dit met een analoge meter niet gemeten kon worden. Nu wordt het netgebruik afgerekend volgens je werkelijke afname. In sommige gevallen is dat voordeliger. In andere iets nadeliger.
   Ontwikkelingen staan niet stil. Je kan moeilijk verwachten dat alles voor eens en altijd onveranderlijk blijft.

 3. Als ik de reacties hier lees krijg ik de indruk dat er posts van mij worden achtergehouden of zelfs niet gepubliceerd worden. Ik kan daar niets aan doen en ik zie dat ook niet als ik de blog open. Bvb Op de vraag van PV eigenaar heb ik al 3 keer praktisch onmiddellijk geantwoord. Ik zie mijn antwoorden onmiddelijk verschijnen maar blijkbaar ziet PV eigenaar deze niet. Als dat werkelijk zo is zal ik ook niet meer reageren op deze site want dan ligt het aan ilumen.

 4. Ik zal voor de derde keer antwoorden op de vraag van PV eigenaar en stopt het.
  Ik ben ook PVeigenaar van het eerste uur en heb al meer dan een jaar een dm en meer dan 6 maand het nieuwe tarief. Ik krijg nog steeds GSC tot 20 jaar na installatie. En voor mijn verbruik draait mijn teller (de dm) nog steeds terug. (afname – injectie is hetzelfde als terugdraaien.

 5. Klopt, jean D is een bedrieger, na herhaalde vraagstelling wacht ik nog steeds op de antwoorden op volgende vragen : ik ben pv-eigenaar van het eerste uur – panelen zijn inmiddels 12 jaar oud waarbij we destijds : lees nu goed hé Jean d :
  – levenslang terugdraaiende teller werd beloofd en onderschreven
  – en 20 ! jaar groene stroom certificaten moeten ontvangen
  Hoe vaak moet ik de vraag nog stellen ?

  1. – 20 jaar GSC werden hier eveneens beloofd en schriftelijk onderschreven (contract). Ze staan dan ook NERGENS ter discussie en hebben al helemaal niets met een digitale meter noch met een capaciteitstarief noch met enig lopende procedure te maken. Ze worden gewoon geregistreerd door je eigen MID gekeurde GSC-teller waarvan je telkens zelf de stand op het Fluvius-portaal moet ingeven. De procedure is al jaren ongewijzigd gebleven. Binnen de drie weken staat normaal het geld op je rekening. Als jij dus een probleem ondervindt met de uitbetaling van je GSC ligt dat aan jou en niet aan een procedure die werd afgevoerd of ter discussie staat.
   – Een onderschreven contract met betrekking tot de terugdraaiende teller? Heb ik niet en ik denk niemand. Als jij dat wel hebt haal je het toch gewoon boven en trekt er mee naar de rechtbank.
   Je hebt nu meer voordeel dan wettelijk voorzien is. Juist omdat er nog geen digitale meter in Vlaanderen was (en bijna in ieder ander EU land wel) werd er tijdelijk een forfaitair tarief ingevoerd voor het deel van het net dat je gebruikt. Nu is er de mogelijkheid van een digitale meter die je WERKELIJK netgebruik kan meten en waarop je afgerekend kan worden en is het weer niet goed. Misschien is het werkelijk gebruik van het net voor jou wel goedkoper dan het forfaitair bedrag waarop je nu afgerekend wordt? Heb je dat al uitgerekend? Je hebt momenteel nog de keuze tussen verschillende opties. Kies de optie die voor jou het voordeligste is. Maar dan moet je wel de moeite nemen dat na te gaan.
   – Als je niets meer wenst te betalen voor het gebruik van het net kan je je nog altijd laten afsluiten van dat net en verder doen met alleen je zonnepanelen. Niets of niemand gaat je dat verbieden.

   Als PV-gebruiker van het eerste uur moet je wel je heel verhaal vertellen. Je ‘investering’ heb je bijna (toch als je alle aangeboden mogelijkheden hebt gebruikt) volledig op kosten van de andere belastingbetalers kunnen doen (bijna gratis groene lening, tot 40% onmiddellijk belastingsvoordeel). Het gebruik van het net (waar je je eigen geproduceerde energie een jaar lang gratis kan opslaan) was de eerste jaren volledig gratis (voor jou, niet voor de andere gebruikers die jouw stuk van de gemiste bijdragen dienden te betalen). Nadien moest je er een forfaitaire bijdrage voor betalen (waar je nu zelfs de bijkomende keuze hebt alleen je werkelijk gebruik van het net te betalen).
   De GSC bedragen die je gedurende 20 jaar zal ontvangen zijn van een veel grotere orde dan enige kost die je in dezelfde tijdspanne ooit zal moeten betalen. Je hebt dus van de overheid en andere netgebruikers niet alleen je investering volledig terugbetaald gekregen maar er bovendien een veilig rendement op gehaald dat je nergens anders zou kunnen vinden.
   Maar voor sommigen zal het inderdaad nooit genoeg zijn.

   1. beste, ik heb uw commentaar gelezen, maar ik zie dat u er ook niet veel van weet, bij het plaatsen van mijn zonnepanelen, was ik op pensioen, en daardoor heb in 0,0€ kunnen inbrengen, de belasting aftrek gelde alleen op gewerkte inkomsten, miss vergeten?

    1. Ten eerste had ik het al niet tegen jou (voor jou kan het toch nooit goed genoeg zijn en is de fles altijd half leeg ipv half vol).

     En blijkbaar weet je het zelf niet zo goed want een pensioen is fiscaal eveneens een inkomen waar je belastingen op betaalt. Er is dus geen verschil (wat betreft fiscale voordelen) tussen inkomen uit arbeid en inkomen uit een pensioen.
     Alleen de hoogte van het belastbare inkomen telt om van sommige fiscale voordelen te kunnen genieten. Ongeacht de herkomst.

     Veel vergeet ik dus niet. Maar ik ga niet iedereen individueel zijn rekening maken. Gezien jij bij het plaatsen van je zonnepanelen al op pensioen was (en de hoogte van je pensioen ken jij alleen) was jij het best geplaatst om op basis van jouw cijfers de rekening te maken.

     Ongeacht daarvan blijven voor iedereen die toen GSC gerechtigd was deze GSC gewoon doorlopen zoals contractueel bepaald.
     Levenslange terugdraaiende teller daarentegen werd nergens onderschreven. Dat zijn alleen voorwaarden die in het hoofd bestaan van kopers die elke verkoper op zijn woord geloven (geen enkele verkoper zal dat op papier hebben durven zetten) of zich zelf onvoldoende geïnformeerd hebben.

     1. beste ivo B, ik heb uw reactie gelezen, en ik zie dat u er niets van weet, bij het plaatsen (toen) van zonnepanelen kreeg je een belasting verminderen op uw gewerkte inkomsten en pensioen valt daar buiten, miss toch alles terug lezen, ik ben overal geweest toen en kreeg altijd het zelfde antwoord, inkomsten die voortkomen van gewerkte arbeid, en anders eens naar de belastingen bellen he, ik lees ook dat ge commentaar hebt op mij, dat mag, ik heb daar niets tegen, maar ik zeg alleen de waarheid en u zegt wat op papier staat, maar dit word altijd verandert, zeg gewoon de waarheid das al

 6. De maatschappijen draaien deels met steun van de overheid
  Binnen de maatschappijen hebben politici zitting in de beheerraden. ( Brengt natuurlijk geld op )
  Het geld komt van de belastingen en die zij er in België ten over ….
  Het geld komt dus van de mensen, gaat naar de elite die onder algemene en onvoorwaardelijke vrijgeleide
  ons geld wegschenkt, oa aan maatschappijen en diensten waaronder electriciteitsmaatschappijen, die zeker niet zoveel belastingen betalen dan u en ik. De winsten van die maatschappijen zijn nooit genoeg en de dienstverlening laat vaak te wensen over. Door arglistige systemen duwt men ons naar plaatsen van zonnepanelen, dan gaat men (de overheid) daar geld uit halen oa prosumenten taks en vervolgens heeft de ene of andere een deal gesloten mety een bedrijf die een nieuwe teller aanbiedt die gunstig is voor de overheid want met moet een halt toeroepen aan de ontrechtmatige verrijking van het volk die over zonnepanelen beschikt. Weet u …. ik vraag me af wanneer Politiek zal ten dienste staan van de mensen …. in België.

 7. Rechtspraak is volstrekt willekeurig. Je stopt er iets in maar niemand weet wat er vervolgens uit gaat komen. Kan vanalles zijn. Dus hou de analoge meter in ieder geval totdat dit verhaal afgelopen is.

 8. Waar zit onze vriend van Oostende (VLD ) met zijn valse beloften ?? we zijn dik gezie met die verkoopstechnieken

  De VREG werkt altijd zoals een terugdraaiende teller ,na de feiten,
  Voor mij geen digitale teller ,extra kosten

 9. beste Jean D.,
  Ik lees regelmatig uw posts met belangstelling.
  Hoe komt het dat wij (zie ook de andere comments) dit nu pas in onze mailbox krijgen terwijl U al een comment schreef op 25 sept.??
  Mag ik vragen waar U voor werkt of wiens belang U dient?

  1. Ge kunt het draaien en keren hoe men wil zij trekken aan het langste eind en wij zijn de pineut. Onze nieuwe minister van energie is al in hetzelfde bedje ziek. Men wil aan de klimaat doelstellingen voldoen maar doet niets anders als de investeerders bestraffen ipv belonen.

  2. Heel de u8trol van de digitale meter is een discriminatie voor de vroegen zonnepaneel eigenaars doordat men met terugwerkende kracht werkt naar de eerste installatie datum en dat heeft niets te maken met winst of (verlies ) op deze installaties binnen twee jaar vervalt mijn terugdraaiende teller met deze digitale meter . in 2015 heb ik uitgebreid om van mijn woning een ben woning te maken ;toen was er totaal geen sprake van nog 15 jaar terugdraaiende teller, integendeel. Later voert men de turteltax in daarna het prosumenten tarief en verhoging van de btw van 6% naar 21%. Ik heb toen mijn installatie zo aangepast dat alles zoveel mogelijk op mijn pv installatie draait . Er is een zaak spijtig dat men de zon niet kan bestellen althans zo laat de vreg dat uitschijnen, leven als de zon schijnt en slapen wanneer ze weg is. Wanneer men een gelijkvormige regeling had getroffen bij uitrol van de digitale meter dan was er totaal geen discusie maar niet zoals het nu is. Dit is zuiver discriminatie. Met het nieuwe tarief dat de vreg wil invoeren worden we nog meer gestraft. Zoveel mogelijk spreiden om hoge pieken te vermijden??? Hoe moet men dat voor mekaar krijgen, men spreekt van een wasmachine en een droogkast apart telaten draaien dat is heel goed te doen maar men vergeet rekening te houden met de vaste t9estellendie te pas en te onpas opslaan zoals keukenboilers ,frigos Diepvries en zo voort, dan laat ik mijn accumulatie verwarming er nog tussen uit. Men meet elk kwartie het piekverbruik en neemt het hoogste piek als basis van de maand en dit elke maand en dan het gemiddelde van deze twaalf hoge pieken en dat zal als bijdrage voor de netvergoeding gerekend worden; dus steeds een hoge bijdrage ( in een maand van dertig dagen zijn er 2880 kwartieren) ongeacht piekuren of daluren . Ik zal mijn pensioentje aan jullie afgeven en als er nog iets overschiet geef het dan aub asap terug dat ik nog een boterham kan kopen.

 10. beste jean D, stop er toch mee, om de mensen wat wijs te maken, nu ziet ge heel goed dat ge voor een vereniging werkt, als het gerecht alles goedkeurt is het gedaan met de terug draaiende teller, daarom een gewone analoge meter houden, en die digitale gewoon weigeren, das de beste oplossing, en wie nu nog zonnepanelen plaats is gezien

 11. ik vraag mij steeds af hoe ik de terugdraaiende meter kan controleren waarschijnlijk zal ik moeten geloven wat men zegt bij eandis

  1. Zelf een analoge meter plaatsen dan kun je perfect volgen wat er gebeurd. en als je er nog een digitale teller achter zet kun je perfect volgen wat je zuiver van het net afneemt.
   De Analoge ferarris meter draait heen en weer en de digitale meter telt alleen maar op vb tijdens donkere dagen en bij hoge afnames zie je dit perfect.

 12. De Vreg tekent absoluut geen bezwaar in tegen artikel 4.1.30/1 want dit artikel bepaalt dat enkel de Vreg
  kan bepalen welke tariefmethodologie bij welke klantengroepen kan ingevoerd worden.
  Ze tekenen bezwaar in tegen de wijziging van dit artikel. Artikel 31 van de wijziging van het decreet van 8/5/2009
  stelt dat er een nieuw artikel wordt bijgevoegd die zegt dat er vanaf 1 juli 2019 bepaalde klanten kunnen kiezen tussen 2 tariefmethoden (nl ofwel prosumententarief ofwel distributiekost op werkelijke afname)
  Vanaf dat er nog een 3de mogelijke tariefmethode op de proppen komt kunnen sommige klanten ook daar nog voor kiezen. Die keuzes zijn onverminderd welke keuze je al gemaakt hebt en gelijk wanneer in de 15 jaar na goedkeuren van de eerste installatie maar wel onherroepelijk (je mag niet terug naar een vorige keuze) Die toevoeging is slechts geldig voor klanten die voor 1 jan 2021 zonnepanelen hebben liggen en een digitale meter hebben.
  De Creg en de ministerraad vragen de vernietiging van artikel 42 die een wijziging toebrengt aan artikel 15.3.5/12. De wijziging die toegebracht wordt laat de verkoop van geïnjecteerde stroom toe.
  En de regering moet de modaliteiten voor die verkoop vastleggen.
  De toevoeging verwijst naar een bijkomend nieuw artikel (nr43) met nl 15.3.5/13 die zegt dat die stroom verplicht moet opgekocht worden.
  En dat de regering zal bepalen wie en tegen welke minimumprijs die stroom moet opgekocht worden.
  De Febeg vraagt de vernietiging van dit laatste artikel die enkel de verplichting schrapt maar niet de verkoop zelf.

  Ook de Creg en de Vlaamse ministerraad vechten artikel 42 aan die een wijziging van artikel 15.3.5/12 van het decreet van 22 dec 2017 inhoudt. De wijziging betreft een toevoeging van artikel 15.3.5/13 die bepaalt dat geïnjecteerde stroom moet opgekocht worden vanaf 1 jan 2021 en dat voor die datum je nog 15 jaar de keuze hebt om dat niet te doen. . Hierbij moet de regering de modaliteiten vastleggen voor die verkoop.
  Het gaat dus niet om federale heffingen en andere taksen maar alleen over de leveranciersprijs.
  Febeg tekent bezwaar in tegen artikel 43 die zegt dat het opkopen van geïnjecteerde stroom verplicht is.
  Dat is bij mijn weten niet hetzelfde als een bezwaar tegen een minimumprijs.
  De instelling van een minimumprijs wordt niet geregeld door dit decreet. Het is de regering die daar de modaliteiten voor moet bepalen. Er is enkel sprake van een verplichting die opgelegd kan worden door de regering om stroom op te kopen. Het is wel normaal dat de regering daar een minimumprijs op plakt net zoals ze nu een max prijs plakt op de verkoop van stroom ddoor leveranciers.

  1. beste Jean D.,
   Ik lees regelmatig uw posts met belangstelling.
   Hoe komt het dat wij (zie ook de andere comments) dit nu pas in onze mailbox krijgen terwijl U al een comment schreef op 25 sept.??
   Mag ik vragen waar U voor werkt of in wiens belang U dient?

   1. beste Rik, dit heb ik al vele malen gevraagd , maar daar antwoord hij niet op, maar laat u niet int slaap sussen door deze man, hij werkt gewoon voor de overheid, en probeert zoveel mogelijk mensen nog zonnepanelen te laten leggen, das al, het is echt een bedrieger

    1. @Frans Verpoorten,
     ik dacht gewoon …ik vraag het, en als hij niet wil antwoorden is dat zijn goed echt, maar het tekent wel de man.
     Ik vond het opmerkelijk dat hij al een post schreef 5 dagen vóór wij het artikel in onze mailbox kregen….

   2. Ik werk nergens want ik ben al 7 jaar op pensioen en ik weet ook niet hoe komt dat sommige van mijn post worden achtergehouden want als ik de blog open dan zie ik toch steeds mijn antwoord onmiddellijk verschijnen. Ik heb altijd al onmiddellijk een reactie gegeven een bijna iedereeen.

    1. Jean D,
     Dat was mijn vraag niet. Ik vond het bijzonder dat jouw post al 5 dagen eerder hier stond, dan dat wij het bericht in onze mailbox kregen. Uw post is van 25 september en mijn eerste onmiddellijke antwoord was van 30 september. U gaat in detail in op het artikel van 30 september. How Come?
     Waar zijn al die artikels te vinden die U noemt?
     Dank voor uw antwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS