Werking PIDbox op systeemniveau bewezen

PIDbox op systeemniveau

Werking PIDbox op systeemniveau bewezen

Zonnepanelen krijgen na verloop van tijd te maken met Potential Induced Degradation (PID). Het rendement van met PID aangetaste panelen neemt af, wat uiteraard de rentabiliteit van de installatie niet ten goede komt.

Eén van de manieren om PID bij zonnepanelen te detecteren is door middel van een elektroluminescentie test. Deze wordt doorgaans op paneelniveau uitgevoerd in donkere labo’s.

Elektroluminescentie op systeemniveau

De Duitse onderneming Fladung Solartechnik leverde echter het bewijs dat de elektroluminescentie test ook op systeemniveau kan worden uitgevoerd en dit op een hoogte van maar liefst 15 meter!

In figuur 1 wordt het systeem getoond waarbij verschillende zonnepanelen met PID zijn aangetast. Met name de zonnepanelen met sterke verschillen in helderheid hebben te maken met PID. Er is als het ware sprake van een ‘dambordpatroon’, voornamelijk bij de panelen rechtsonder de figuur.

Afb1
Fig. 1: EL-test vóór installatie PIDboxen 

PIDbox

Om het rendement van de met PID aangetaste zonnepanelen te verbeteren, installeerde Fladung Solartechnik verschillende PIDboxen. De positieve impact van dit toestel kan men vaststellen in figuur 2, waarin de evolutie van de zonnepanelen na de installatie van de PIDboxen wordt getoond. Zoals u kan zien blijkt dat de dambordpatronen en de verschillen in helderheid quasi verdwenen zijn.

AfbeeldingenFig. 2: evolutie EL-test ter detectie PID

De PIDbox van Ilumen verbetert niet enkel het rendement van uw zonnepanelen, maar verlengt ook de levensduur ervan.

Volledige reportage elektroluminescentie Fladung Solartechnik

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *