Site pictogram Ilumen

“Wie geen zonnepanelen heeft, betaalt gemiddeld 560 euro meer door slimme meter”

Op 1 juli 2019 start de verplichte uitrol van de slimme meter in alle Vlaamse woningen. Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) is er geen voorstander van om de plaatsing van dit toestel aan iedereen te verplichten.

“Uit berekeningen van Vlaams Energieregulator VREG is gebloken dat een gemiddeld gezin zonder zonnepanelen ongeveer 27€ per jaar extra moet betalen”, zegt Beenders bij TV Limburg. “Na 15 à 20 jaar moet je deze meter vervangen. In het totaal kost deze dus een kleine 600€.”

Weigeren kan niet

Vlaams Energieminister Tommelein gaf eerder aan dat wie de plaatsing van de slimme meter weigert, mogelijk zal worden afgesloten van stroom. “Graag zou ik in Vlaanderen het voorbeeld van Wallonië en Brussel volgen, waar je vrij bent om te kiezen”, reageert Beenders. “De slimme meter is immers niet interessant voor alle mensen. Je doet er enkel een voordeel mee als je bijvoorbeeld een slim wastoestel of een slimme droogkast hebt. Veel mensen hebben dit niet en dus is de investering voor hen niet interessant.”

Beenders zou de Vlaming dan ook liefst gewoon zelf laten beslissen om al dan niet een slimme meter te laten plaatsen. “Wij hopen dan ook dat het decreet dat nu op tafel ligt nog gewijzigd zal worden”, besluit het Vlaams Parlementslid.

Bron: TV Limburg, 2 november 2018

Reactie VREG

Inmiddels reageerde energieregulator VREG bij monde van communicatieverantwoordelijke Sofie Lauwert op bovenstaand artikel.

“De kost van de digitale meter wordt gesolidariseerd over alle gebruikers van het distributienet en verrekend via de distributienettarieven. Dat betekent dat ook zonnepaneleneigenaars mee zullen betalen”, klinkt het.

“Verder heeft de digitale meter uiteraard tal van potentiële voordelen. Op de website www.digitalemeter.be vindt u meer info. Verder is het momenteel nog niet duidelijk of de uitrol van de digitale meter van start gaat op 1 juli 2019. De Vlaamse regering moet nog een beslissing nemen over de datum van de uitrol. Er is hier nog veel onduidelijkheid over.”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten