Ismaël HLN
Zaakvoerder iLumen geeft visie over rol zonne-energie in debat kernuitstap (video)

Grote paniek begin oktober: het VN-klimaatrapport schetst een heel sombere toekomst als we niet snel iets doen aan onze uitstoot van CO2. De productie van elektriciteit is daar een grote schuldige van. Hoe zit dat nu bij ons?

Ismaël HLN
We horen de hele tijd berichtgeving over scheurtjes in de kerncentrales, mogelijke black-outs in de winter en ‘stroomboten’ als oplossing. Is België wel klaar voor die klimaatstrijd, en hoe zit het nu met die kerncentrales in Doel in Tihange?

In deze explainer bekijken we op een snelle en heldere manier wat dat rapport nu precies zegt, wat de gevolgen kunnen zijn en wat onze opties hier in België zijn.

Je hoort ook van twee experts terzake op het vlak van nucleaire en duurzame energie, waaronder zaakvoerder Ismaël Ben-Al-Lal van iLumen.

Rol zonne-energie

“Ik denk dat de ambitie nog wel wat hoger mag zijn dan waar we vandaag staan. Hernieuwbare energie heeft toch wel meer mogelijkheden dan wat er vandaag toegepast wordt”, legt Ismaël Ben-Al-Lal uit

“Voor Zonne-energie zijn we gebonden aan gebouwen. In België plaatsen we voornamelijk zonnepanelen op daken. Het enige werkpunt dat er nog is, is dat we energie willen wanneer we het nodig hebben. Bij zonne-energie is er energie wanneer er licht is. En daarvoor is er batterijopslag of zijn andere opslag technologieën noodzakelijk. En dat is de volgende stap waarin gigantisch geïnvesteerd moet worden.”Bron: HLN.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

5 reacties

 1. Voor een bewust lange termijn energiebeleid moet men NIET rekenen op de overheid, deze zijn met ander zaken bezig buiten het algemeen belang. 1 : Voor de transitie naar elektrische auto’s : waar blijven de plannen om de benodigde elektriciteit te produceren ???? 0 visie. 2 : waar blijft het beleid om het stroomnet aan te passen aan dit energiebeleid voor elektrische auto’s en warmtepompen ? en nog bijkomende prive PV installaties, wie gaat dit allemaal betalen? het zal meerdere 10tallen miljarden euro kosten. Aangezien dit niet betaalbaar is en men NIET op de overheid moet rekenen, buiten dat ze steeds hun afspraken NIET nakomen, zal de toekomst liggen in DECENTRALE energieproductie!. Dit betekent prive voldoende PV met batterijopslag en een kleine gasgenerator om in de winter de batterij ZELF op te laden en tevens de warmte te gebruiken voor verwarming. Aangezien de prijzen van de batterijen ieder jaar met 20 procent dalen, buiten een nieuwe revolutionaire doorbraak gerekend, zal binnen 5 jaar dit zeer betaalbaar zijn. Dan zijn de alternatieven om zelf zijn energievoorziening te verzorgen goedkoper dan deze van het net, ook al zou de stroom GRATIS zijn, aangezien niet de stroomprijs het probleem is, maar alle taksen bijzondere bijdrage en BTW. Men gaat OFF grid. Bij deze is de vraag wie het net nog gaat rechthouden ?, het is te zeggen wie men nog kan gaan pluimen aangezien er goedkoper alternatieven zijn voor bedrijven en prive, mij in ieder geval NIET. Momenteel kost 1kwh opslag rond de 100$ en gaat deze batterij 13 jaar (5000 x IEDERE dag leeg en dan volladen ) mee waarna deze dan nog altijd 80 procent van zijn capaciteit heeft. Een batterij van 100 kwh kost over 5 jaar dan nog 3300$, dit is voldoende energie voor een ganse week voor een gezin.

 2. Voor de batterijopslag raad ik u aan om samen te werken Lifepowr omdat de Lifepowr IQ rechtstreeks gelijkstroom zal kunnen opslaan zodat de batterijen van een elektrische auto rechtstreeks – off grid – zullen kunnen opgeladen worden via de zonnepanelen (http://www.standaard.be/cnt/dmf20181011_03828922). Bij periodes van overproductie door de PV-zonnepanelen zouden de autobatterijen dan volledig kunnen worden opgeladen om ze bij zonloze periodes gedeeltelijk aan te spreken. Door de koppeling van de ILubat met de Lifepowr wordt de iLubat pas interessant omdat het net niet moet aangesproken wanneer er geen of onvoldoende productie is via de PV-zonnepanelen.
  In Duitsland mag de Nissan Leaf vanaf volgend jaar aan het openbare stroomnet gekoppeld worden (http://www.standaard.be/cnt/dmf20181024_03869249) zodat deze 22 kWh aan het net zou kunnen terugleveren bij periodes van veel elektriciteitsverbruik.

 3. Beste
  November en December zijn zeer donkere maanden, Oktober en Januari kunnen dat ook zijn, ik wil de capaciteit van de batterijen zien om dit te overbruggen, want men wil tegen 2050 CO2 neutraal zijn, verwarmen, koken, auto rijden, enz. iedereen op elektriciteit , laat me niet lachen, de aanpassing van het Net is dan enorm en de donkere maanden blijven en de wind is ook geen constante, en kernenergie is uit den boze, aardgas centrales stoten geen CO2 uit, nog eens om te lachen.
  Mvg

 4. Allemaal goed en wel ik ben eigenaar van zonnepanelen en heb zelfs een overschot van minstens 1000 kw per jaar
  hierop word ik nog belast via het prosumenten tarief
  Ik zit dan ook te denken om enkele panelen af te sluiten.
  In batterij opslag geloof ik niet meer ; nog veel te duur
  En heeft dit wel nut

 5. De enige weg die ons zal helpen is zo ecologisch mogelijk te werk gaan. Het eerste gegeven is minder mensen op de wereld zetten, overbevolking is een van de grootste knelpunten op aarde. Alle milieuvriendelijk initiatieven zijn welkom om energie op te wekken. Ook energie besparen is iets waar we nog stevig kunnen aan werken, als je ziet hoe Vlaanderen verlicht is dan kan men daar zeker nog een tandje bijsteken. Ik lees ook dat de meeste zonnepanelen op daken worden gelegd. Eigenlijk is dat zonde. Ik ken iemand die zonnepanelen op zijn dak heeft liggen en die hetzelfde aantal zonnepanelen op een paal heeft staan die met de zon meedraait. Het meedraaiende systeem levert meer dan 50% meer op dan de vastliggende panelen. Stel je voor dat men op de middenbermen van de autostrades of langs de zijkant van deze autostrades om de 50 meter meedraaiden zonnepanelen zou plaatsen dan zou ik eens willen weten wat dat zou opleveren aangezien Belgie vol ligt met zulke autowegen. Opslag van elektriciteit is zeker een probleem en daar moet zeker nog aan gewerkt worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS