Zaakvoerder iLumen neemt deel aan boeiend tafelgesprek rond zonnesystemen

Rondetafel installatie360 iLumen

Zaakvoerder iLumen neemt deel aan boeiend tafelgesprek rond zonnesystemen

Zaakvoerder Pieter Vangeel van iLumen nam onlangs samen met een aantal andere experts uit de sector deel aan een rondetafelgesprek rond zonnesystemen, georganiseerd door Installatie360. Een terugblik.

Duurzaam energie opwekken. Uiteindelijk ontkomen we er allemaal niet aan. Een van de meest populaire duurzame opwekkers in België is toch wel het zonnepaneel. De ontwikkeling van deze zonne-energiesystemen staat niet stil. Reden voor Installatie360 om een aantal experts bijeen te brengen om de trends en ontwikkelingen te bespreken in de markt van zonnesystemen en bovenal de uitdagingen voor de installatiebedrijven te benoemen.

Volgens Michiel van Schalkwijk van Solarwatt wordt er vandaag hard gewerkt aan de integratie van zonne-energiesystemen in de normale netwerken. “Het is niet meer een buitenbeetje, zoals het ooit was. Duitsland loopt daarin nog een stukje voor op ons. Hier worden geavanceerde oplossingen gerealiseerd waarbij zonnesystemen worden gecombineerd met energiemanagers en batterijen. Daarmee krijgt de gebruiker een steeds beter systeem afgestemd op de eigen situatie. De toekomst van energievoorziening is in mijn ogen dan ook steeds meer decentraal en digitaal.” Ook Herman Nollet van EREA kan dat bevestigen en vult aan: “Hoe meer decentraal we opwekken, hoe meer we gaan spreken over koppeling met bestaande netten. In ons land liggen nog veel atypische 230 Volt 3-fasen netten in plaats van 3-fasen 400 Volt. Daar wringt het schoentje. De netbeheerder zou dus zijn netstelsel moeten aanpassen of tijdelijk een transformator moeten inschakelen. Dat laatste is misschien wel een ontgoocheling binnen het ganse pakket van bouwstenen. Elke bouwsteen die een omzetting doet, gaat gepaard met extra kosten en bijhorende energieverliezen.”

Energievormen convergeren

Pieter Vangeel van iLumen is van mening dat de energiefactuur anders opgesteld moet gaan worden in de toekomst, niet per verbruikte kWh of MWh, maar per soort verbruiker en type aansluiting. Ik ben ervan overtuigd dat de solarmarkt en de energiesector in het algemeen meer naar een service georiënteerde dienstverlening zal moeten gaan in plaats van puur een hardware product.” Ook Jan Van Laethem van SMA Benelux deelt die mening: “Wij verwachten dat een behoorlijk deel van onze inkomsten binnen afzienbare tijd zal voortvloeien uit dienstverlening. Niet alleen zonne- en elektrische energie, maar alle energievormen zijn aan het convergeren.. Als de hernieuwbare en groene energie echt wil doorbreken, zal alles met elkaar moeten kunnen praten. Anders komen we er niet.” De digitale meter is dus al een stap in de goede richting, meent Wim Boydens van Boydens Engineering. Jan Van Laethem antwoordt: “Zeker, zolang hij voldoende kan communiceren tussen producent en gebruikers. Elektrisch gezien zullen we andere oplossingen moeten ontwikkelen om nog beter af te stemmen. Vier à vijf jaar geleden zette men in België zo snel mogelijk zoveel mogelijk panelen op het dak om zo subsidies te incasseren. Een fase waar op zich niks mis mee was, het was noodzakelijk om zonnesystemen van de grond te krijgen. Nu moeten we ook daarin verduurzamen en zorgen dat wat we opwekken, we ook zo goed mogelijk gebruiken. En dat kan enkel met voldoende communicatie.”

Rondetafel installatie360 iLumen

Tarifering

Pieter Vangeel is niet zo blij met de digitale meter. “In mijn ogen zouden we andere systemen moeten gaan gebruiken dan de digitale meter en alles wat daaromheen hangt. De energiesector zou beter moeten kijken naar de telecomsector. Daar heeft een gesprek of een sms ook geen waarde meer. Opnieuw, het soort verbruiker en type aansluiting bepaalt welke prijs je betaalt. Daar gaan we naar toe. Ook met energie.” Herman Nollet maakt de vergelijking met rode en gele mazout in de auto’s. “Het is hetzelfde product, maar wel verschillend getarifeerd. Ik verwacht inderdaad dat er zoiets gaat komen, waarbij het soort verbruik(er) de rekening gaat bepalen. Er zal een hele beweging op gang komen, los van alle bouwstenen, die de tarifering bepaalt. Ook de elektrische wagen speelt daarin een rol, bijvoorbeeld door aan sharing te kunnen gaan doen.” Volgens Guust Verpaalen van Kameleon Solar is het daarom belangrijk dat een zonnesysteem ook hoger op de agenda komt bij architecten en ontwikkelaars. “De manier waarop we nu een gebouw aanvliegen, is niet meer van deze tijd. Een zonnesysteem is vaak de sluitpost. Men zal van begin af aan rekening moeten houden met bijvoorbeeld de integratie van een zonnesysteem, zodanig dat optimalisaties behaald kunnen worden in het ontwerp en uiteindelijk in de montage.”

Lees het volledige verslag van het rondetafelgesprek op de website van Installatie360

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *