Ismael award bis ok
Zijn zonnepanelen nog interessant? De visie van onze zaakvoerder

Na de rush op zonnepanelen in 2020 kent de Vlaamse PV-sector dit jaar een terugval. Het verdwijnen van de terugdraaiende teller is hier natuurlijk niet vreemd aan. Toch is er geen enkele reden om aan het rendement van de investering in zonnepanelen te twijfelen.

“Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering”, zegt onze CEO Ismaël Ben-Al-Lal in Het Laatste Nieuws. “We zien namelijk dat mensen die vandaag in zonnepanelen investeren een terugverdientijd hebben van negen jaar, en zeven jaar als de woning ouder is dan tien jaar. Door slimme producten van iLumen toe te voegen kan je de gelijktijdigheid enorm verhogen en deze terugverdientijd flink verlagen. Dat wil dus nog altijd zeggen dat je binnen de tien jaar je investering terug verdient en dit voor een product dat minstens 30 jaar meegaat.”

Veel gezinnen lieten in 2020 zonnepanelen plaatsen om nog te kunnen genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, komen zij echter in het nieuwe tariefsysteem terecht van zodra hun digitale meter is geplaatst. Moeten deze gezinnen zich dan hun investering beklagen? “Mensen denken spijt te moeten hebben dat ze zonnepanelen hebben gezet, en uiteraard zou een overheid zijn afspraken gewoon moeten nakomen, maar als je erover nadenkt is de conclusie dat zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn.”

“Bovendien zorgt de afschaffing van de terugdraaiende teller ervoor dat we opnieuw nadenken over andere manieren om ons energieverbruik te regelen”, gaat Ben-Al-Lal verder. “Zolang die terugdraaiende teller er was, remde het de innovatie van de mens en de kans om opnieuw tot alternatieven te komen. Maar bij iLumen is dat juist een belangrijke waarde: nadenken over hoe we de dingen anders kunnen aanpakken dan we vandaag al doen. We zorgen dat ecologie en economie samengaan en dit door technologie te gebruiken.

Bron: HLN.be, 4 juli 2021

Uw zonnepaneleninstallatie optimaliseren?

Maak kennis met ons vernieuwd productaanbod !

15 reacties

 1. Ivm artikel van CEO hierboven: Volgens hem is het nog altijd een goede investering????Hij zou eens het omgekeerde moeten zeggen dan mag hij zijn boeltje sluiten! We zijn allemaal de dupe en wat ze ook mogen beweren (constructeurs, bedrijven, installateurs, overheid etc….)ze gaan je altijd bloemetjes wijsmaken als er maar geld kan verdiend worden. BTW wie zal er ook weer opdraaien voor al die corona miljoenen kado’s ,? Juist…..

 2. Vóór de komst van de digitale teller werd ons huis volledig rechtstreeks elektrisch verwarmd met ‘Lage Temperatuur Infrarood-panelen’. Dit is het goedkoopste systeem in aanschaf en in verbruik. Het vraagt geen onderhoud. Wegens ons goed geïsoleerde woning werd dit gezondste systeem voornamelijk in werking gesteld ’s avonds en ’s nachts, als de zonnepanelen geen elektrisch vermogen produceerden. Met de komst van de digitale teller is het goedkoper te verwarmen met aardgas: is dit milieuvriendelijk? Waar is de logica? Waar is het gezond verstand? Ocharme de intelligentie van de overheid.

 3. wie nu nog geloofd in de leugens en manipultie is geen ezel,maar een STEENEZEL
  en verdiend eigelijk niet beter dan opgelicht te worden .
  GELOOF NOOIT WAT DE OVERHEID U BELOOFD

 4. Hier de opbrengst van mijn installatie en een simulatie voor 2030
  2010 certificaten 6% besparing energie 3% totaal 9%
  2016 certificaten 6% besparing energie 1,5% totaal 7,5% (prosumenten-diestal 1,5%)
  2030 certificaten 0% besparing energie 1,5% totaal 1,5% (analoge meter) waarschijnlijk meer als de prijzen voor energie blijven stijgen
  2030 certificaten 0% besparing energie 0,7% totaal 0,7% (digitale meter) waarschijnlijk meer als de prijzen voor energie blijven stijgen
  een installatie kost nu 1/4 van die in 2010, dan mag je uw opbrengst maal 4 doen, dat is dan bijna 3% en bijlange geen 5%
  Ik raad het niemand aan, het is een dure grap.

 5. Zonnepanelen zouden nog 5% opbrengst (eerst zien en dan geloven) hebben, dat wil zeggen dat ge na 20 jaar uw geld terug hebt m.a.w. ge betaalt op voorhand voor uw energie.
  En dan moet ge in de zomer niet op vakantie gaan want dan heb je geen verbruik en geef je uw opbrengst bijna gratis weg.
  Ik zou nooit geen zonnepanelen meer leggen, het is regelrechte diefstal.

 6. de regering moet je nooit meer geloven
  want alles dat ze oprecht beloven
  is een verloren zaak gebleken
  wij worden behandeld als echte leken
  een belofte telt niet meer voor de wet
  de premie was voor ons te vet
  dus werd er een nieuwe tax verzonnen
  met een spinneweb alom omwonden
  de prosumententax was klaar
  voor ieder hier en daar
  met hun onbekwaam beleid
  zijn ze nu van hun schuld bevrijd
  en nu de oude teller weg
  in hun woorden : slechts een beetje pech
  maar wij weten wel beter
  het is weer een centen eter
  zij , de vreg , fluvius en meer
  bedriegen ons , voor de zoveelste keer
  geef mij maar een regering met professionelen
  dan kunnen we in de winsten delen
  dan is het stop met die domme verhalen
  en hoeven we niet iedere keer meer te betalen
  politica en ambtenaren
  veel te veel om goed te varen
  zet 50% van hen aan de dop
  hun werk was een grote flop
  maak een regering met minder man
  daar worden we zeker beter van
  luister maar naar mijn gedicht
  wij hebben nu een burger plicht
  we moeten ons verzetten
  tegen al die domme wetten
  die ons beperken in ons doen
  en hun zakken vullen met veel te veel poen
  politica , die ben ik zat
  snij ze weg ,gelijk een wrat
  mensen , er moet iets gedaan worden aan de oneerlijke onderdrukking van ons , het volk ,
  het oneindige financiele bloedzuigen moet stoppen

  1. Everard, je doet het met een fijn gedicht
   specifiek aan zonnepaneeleigenaars gericht
   Hier leg je duidelijk uit
   hoe we worden uitgebuit
   Er komt geen eind aan dit trieste verhaal
   Ook al maken wij nog zoveel kabaal
   Betalen zullen wij op de duur
   dus uitstellen die miserie, elk uur
   De verrekte D.M. die komt er toch
   maar een goede, faire en eerlijke oplossing mankeert er nog.

 7. Wij zijn al 2 – maal bedrogen en raden iedereen af nog meer te investeren in de groene leugens .
  Nu komt het asociale capaciteitstarief omdat ons net het niet zal aankunnen .
  De kleine verbruiker wordt weeral gestraft .Het stopt niet en de politiek speelt het spel goed mee van hun VREG leden

 8. Zonnepanelen in België is een verloren zaak, net als batterijen. De enigen die winst hebben zijn de installateurs en constructeurs! wat er dan mogelijks nog te verdienen valt gaat in de zakken van de energie producenten & toeleveringsbedrijven.

 9. Wij doen de investering en de roverheid plukt de vruchten. De energiefactuur wordt gewoon zodanig gemanipuleerd dat een niet rendabele investering toch nog loont. Zelfs met een een batterijsysteem ben je genaaid met het minimumbedrag van het capaciteitstarief.
  Als mijn pc installatie haar tijd gehad heeft gaat ze van het dak. Ik heb het gehad met de maffiapraktijken.

  1. Ik heb eens ooit met boerenverstand een berekening gemaakt voor een thuisbatterij en dit overgemaakt aan I lumen. Ik gaf aan dat er twee partijen aan verdienden, de installateur en de thuisbatterijproducent. Ikzelf moest 11 jaar wachten op enig voordeel. Ondertussen waren mijn spaarcenten van de bank en ik misschien al dood. Nooit geen antwoord of reactie op gezien. Dus zonnepanelen plaatsen? Denk eerst tweemaal na. De goede tijd er voor is voorbij. En dat zoveel mogelijk stroom verbruiken als de zon schijnt? Hoogstens je airco ( koelen of verwarmen) hele dag laten draaien als je er iets meer wilt uithalen. Ik hou nu al mijn hart vast voor de factuur in oktober. Trouwens heb je al iets van de politiek gehoord om de BTW van 21 naar 6 te brengen? Noteer 2024 in je agenda…………………..

   1. de mensen beliegen bedriegen manipuleren daar dient de Roverheid voor,
    met daarbovenop een sausje van 21%btw…
    2024 ,allemaal goed en wel,maar wie er ook aan het roer staat,tzijn allemaal dezelfde bedriegers.
    DUIDELIJK WIE ER BETER WORDT.

 10. ZIjn panelen rendabel? Voor 2021 en 2022 zeker echter met 2j ben je zeker niet uit de kosten, hierboven vertellen ze een verhaal zonder cijfer, haal er diverse offertes bij (te vinden op diverse fora) en dan merk je dat je zeker de 10j overschrijdt vooraleer je uit de kosten bent.
  ECHTER op voorwaarde dat de DNB-VREG-POLITICI geen wijzigingen aanbrengen aan hun tarieven, wetten, , spelregels e.a.
  Dit laatste hebben we in de laatste 11j wel veelvuldig zien gebeuren – of is men misschien de uitspraken in 2009-2012 van een 0 factuur voor elektrische energie vergeten? Dat men iets over het hoofd had gezien (foei dat hun dossierkennis beperkt was terwijl ze zich specialisten noemden) kan ik nog begrijpen en mee bijdragen maar was het enkel maar dat
  Mocht elk product of dienst maar een fractie kosten van zijn afleveringskost (transport en distributie) dan vrees ik voor ons huidig economisch model
  Doet me denken aan de reclame van Electrabel, een vrachtwagen geladen met elektriciteit. Mocht het technisch haalbaar zijn dan zou dit vermoedelijk goedkoper bij u thuis afgeleverd kunnen worden dan het verouderde kabelnet nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS