Zonnepanelen in Cuba
Heeft het zin in zonnepanelen te investeren als er binnenkort misschien betere panelen op de markt zijn ?

Door technologische ontwikkeling hebben de zonnepanelen van vandaag een hoger vermogen dan de panelen van enkele jaren geleden. Loopt u dan geen risico snel met ‘verouderde’ panelen te zitten wanneer u vandaag voor een zonnepanelenproject kiest?

Onderstaande grafiek toont de evolutie van het vermogen van zonnepanelen in functie van de tijd. Gemiddeld neemt het vermogen van de panelen met ongeveer 10 Wp per jaar toe.


Theoretisch rendement bijna bereikt

Als deze trend zich blijft voorzetten zullen er in 2020 zonnepanelen met een vermogen van 330 Wp op de markt worden gebracht.

Het is echter uitgesloten dat het vermogen van zonnepanelen met 10 Wp per jaar zal blijven toenemen, aangezien het theoretisch maximum rendement van Silicium ongeveer 29% bedraagt (nog nooit gehaald in labo!) en er vandaag reeds panelen op de markt zijn met een rendement van meer dan 20%.

Het is met andere woorden niet zinvol om uw investering in zonnepanelen uit te stellen omwille van de mogelijke ‘veroudering’ van uw panelen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

 1. Mijn installatie met 24 x 240 Wp panelen werd opgestart in 2010 en ik kom dus nog in aanmerking voor GSC. Heeft het zin om in 2020 de panelen te vervangen door nieuwe – meer performante – panelen, of toch maar de 20 jaar termijn van GSC uitdoen en alles vervangen in 2030 ? Ik ben benieuwd naar jullie advies.

  1. Geachte heer Huyers,

   Bedankt voor uw bericht.

   Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 20 à 25 jaar. Het lijkt me dus niet opportuun om deze te vervangen, zeker indien u nog groenestroomcertificaten ontvangt.

   Verder heb ik begrepen dat er bij u een PIDbox werd geplaatst, waardoor u er zeker mag zijn dat uw installatie tijdens de volledige levensduur het hoogst mogelijke rendement zal bepalen. Dit is een reden te meer om de aankoop van een nieuwe installatie uit te stellen tot het einde van de levensduur van de huidige panelen.

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

 2. De technologie staat inderdaad niet stil, maar waarom zou dat je ervan weerhouden om de investering aan te gaan en nu al te genieten van je eigen groene stroom?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS