dak zonnepanelen
Zonnepanelen binnenkort eenvoudiger op appartementen?

Kunnen ook de inwoners van appartementsgebouwen in Vlaanderen binnenkort eenvoudiger profiteren van zonnepanelen op hun gemeenschappelijk dak? Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) heeft een conceptnota klaar om de juridische drempels weg te werken.

Vandaag zijn zonnepanelen op appartementen juridisch erg ingewikkeld. Zo is het niet mogelijk de geproduceerde stroom van zonnepanelen op een appartementsgebouw te verdelen onder de bewoners van dat gebouw. Het is een van de redenen waarom in verstedelijkte gebieden minder zonne-energie wordt geproduceerd dan in de rest van Vlaanderen.

Technische materie

“Door de laatste drempels weg te werken, wordt het juridsch mogelijk en motiveren we Vlamingen meer om energie te delen binnen een bouweenheid”, legt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy uit. “Dat maakt de investering in zonnepanelen aantrekkelijker, zeker in verstedelijkte gebieden.”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert in De Tijd dat hij al werkt aan een aanpassing van de regelgeving. “Maar dat is heel technische materie en dat lukt niet van vandaag op morgen.”

Bron: De Morgen, 6 december 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

 1. Frijns Robert
  Vlaamse politieker , zijn jullie nog voor de mensen.
  In Nederland behoort de digitale meter tot de privacy….Jullie kunnen mij niet dwingen een digitale meter te nemen.
  Vlaamse politieker doe normaal met de mensen. Het is heel erg jullie kunnen niet eens normaal doen met eigen mensen , laat zwijgen….
  Graag wil ik jullie er op wijzen dat ik 21000 euro voor mijn zonnepanelen betaald heb. Dit is gunstig voor het milieu , een van jullie problemen. Jawel ik mag meer dan 500 euro prosumententarief betalen. Dit was niet afgesproken en staat ook niet op de rekening , niettegenstaande dat ik bereid ben dit te betalen want ik gebruik de draad (goederen) van een ander.
  Zonnepaneelgezitters, als dit zo blijft doorgaan dan kunnen best allemaal de zonnepanelen van het dak verwijderen.
  VLAMING IK BEGRIJP JULLIE NIET. En niet alleen op dit vlak. Geen enkele instelling doet normaal, Vlaming zo komen wij er nooit !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Het zou aangenaam zijn moet men als eigenaar van een appartement de mogelijkheid hebben in met een stemming ( 50+1 stem) panelen te mogen leggen op het algemeen dak.
  Wat extra is, is dat iemand niet wenst gebruik te maken van zijn oppervlak hij/zij dit kan afstaan aan een gebruiker die wel wenst te investeren en dat die persoon de extra bijdraagt voor de brandverzekering bijbetaald.

 3. Is zoiets niet makkelijker zonder de extra taksen?
  Dan is de terugverdientijd correcter en bijna gehalveerd en dan kunnen mensen zuiver kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS