Met zonnepanelen op 120.000 huizen halen we klimaatdoelstelling wél

Humasol

Met zonnepanelen op 120.000 huizen halen we klimaatdoelstelling wél

Als we 120.000 huizen extra voorzien van zonnepanelen en 55.000 warmtepompen installeren, dan halen we de klimaatdoelstelling van 2020 wél. Dat blijkt uit berekeningen van ODE, de Vlaamse organisatie voor duurzame energie. Tegen 2020 moet in Vlaanderen iets meer dan 10 procent van onze energievoorziening uit hernieuwbare bronnen komen.

Om de klimaatdoelstellingen van 2020 te halen, hebben we nog 1.400 GWu nodig, zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bij de start van het politieke jaar. Maar aangezien we nog maar drie jaar hebben, kan het alleen met snelle oplossingen. “Voor windturbines heb je langer nodig”, zegt Bram Claeys, directeur van ODE in Het Belang Van Limburg. “Maar zonnepanelen kan je wel snel installeren. Daarvan heb je – naast de verwachte groei – ook nog eens 120.000 installaties extra nodig op gewone huizen. Plus nog eens 55.000 warmtepompen voor verwarming en sanitair warm water.”In Vlaanderen zijn er vandaag 300.000 installaties van zonnepanelen en 22.000 van warmtepompen.

Overheidsgebouwen

“We gaan die klimaatdoelstellingen tegen 2020 niet halen ”, voorspelt Ronnie Belmans, ceo van onderzoeksinstelling EnergyVille. “Als het paar jaar later wel lukt, is dat ook nog goed. Maar we moeten dan wel snel in gang schieten. Want om projecten op te starten heb je meer dan drie jaar nodig.”

Er is nog plaats genoeg voor zonnepanelen”, gaat Belmans verder. “De overheid zou bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen zetten op hun eigen gebouwen. Want die zie ik amper. Ook op daken van industriehallen zie je nog niet veel zonnepanelen. Dat kan dus ook beter.”

 

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comment (1)

  • Cuvelier Luc Reply

    Waarom denk je dat er geen zonnepanelen te vinden zijn op overheidsgebouwen en fabrieken (buiten de installaties met GSC)?
    De overheid en de industrie kunnen ook een rendementsberekening maken en weten ook dat de terugverdientijd momenteel veel te lang is.
    Deze tijd zal verbeteren wanneer het prosumententarief wegvalt; dan zullen terug veel installaties komen.(vanaf 2019)

    28 september 2017 at 14:31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *