dak zonnepanelen
‘Zonnepanelen op groene daken leveren meer stroom’

Een zonnepaneel op een groen dak levert meer energie dan een zonnepaneel op een ‘kaal’ dak, blijkt uit onderzoek van de University of Technology in Sydney. Hoewel dat voor de hand ligt, is de studie een van de weinige die het hogere rendement van groene daken op zonnepanelen aantoont.

Onderzoekers van de University of Technology Sydney hebben hard bewijs geleverd: zonnepanelen op groene daken leveren meer op dan zonnepanelen op kale daken. Op daken van twee kantoorgebouwen in de wijk Barangaroo in Sydney werden dezelfde soort zonnepanelen geplaatst. De onderzoekers bestudeerden de opbrengst van de panelen acht maanden lang. Wat blijkt? De panelen op het kale dak leverden 59,5 megawattuur op aan groene stroom, terwijl de panelen op het groene dak 69 megawattuur produceerden.

Dat zonnepanelen op groene daken meer stroom opwekken komt volgens de onderzoekers doordat het groene dak overdag een stuk koeler blijft dan een kaal dak. Dat zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet oververhit raken en minder stroom kunnen leveren. Op sommige momenten was het groene dak zelfs 20 graden koeler dan het kale dak.

Planten brengen namelijk waterdamp in de lucht en voorzien de zonnecellen van extra koeling. Daardoor worden zonnepanelen – vooral bij hoge temperaturen, efficiënter. Daarnaast zorgt de schaduw van de zonnepanelen én de planten op het dak voor een koelere binnen-omgeving van het gebouw, waardoor je in warme gebieden minder vaak de airco aan hoeft te zetten.

Biodiversiteit en luchtverontreiniging

Zonnepanelen op groene daken leveren dus meer duurzame energie op. Toch is dat niet het enige voordeel, zagen de onderzoekers. Het groene dak bleek een negenvoudige toename van biodiversiteit van insectensoorten te hebben, en een viervoudige toename van vogelsoorten. Bovendien zorgt een groen dak voor minder lucht-verontreinigde stoffen, verbetert het regenwaterbeheer en de isolatie van gebouwen.

“Gezien de omvang van de positieve effecten die worden gegenereerd in verhouding tot de kosten, is groene infrastructuur misschien wel het gemakkelijkste en meest efficiënte initiatief dat we kunnen nemen om onze steden te helpen verduurzamen”, schrijven de onderzoekers in de studie.

Bron: change.inc, 24 augustus 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Hoe meer men dit sprookje volgt hoe minder men overhoudt, dat is de voorbije jaren al meer dan duidelijk.
    Men krijgt finaal toch het dure en asociale VREG capaciteitstarief op zijn bord voor de lage zuinig verbruiker .
    Men pakt ons achteraf altijd op een ander vlak .Beter van OCMW gaan lkeven met een groen subsidie bovenop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS