Zonnepanelen opnieuw even populair als tijdens gouden subsidiejaren

Installatiefoto Weets

Zonnepanelen opnieuw even populair als tijdens gouden subsidiejaren

In 2019 werden in Vlaanderen de helft meer zonnepanelen geplaatst dan in 2018. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) op basis van cijfers van netbeheerders.

Er kwamen in 2019 minstens 53.000 installaties met zonnepanelen bij, samen goed voor een bijkomend vermogen van 361 megawatt. Dat is de helft meer dan het bijgeplaatste vermogen van 2018. Zo kwam eind december 2019 de teller op minstens 3.165 MW, verdeeld over bijna 430.000 installaties.
Het kabinet van minister Demir legt de nadruk op ‘minstens’, want de cijfers voor 2019 zijn nog onvolledig en kunnen pas tegen april 2020 als definitief beschouwd worden. Zonnepanelen moeten na plaatsing bij de netbeheerders aangemeld worden, in vele gevallen duurt dat enkele weken of maanden.

‘Mooi rendement’

Volgens De Tijd, die de cijfers opvroeg bij de minister, bereikte de verkoop van zonnepanelen vorig jaar weer het niveau van voor het einde van de riante subsidies in 2012, omdat ze almaar goedkoper worden, en het dus ook zonder subsidies interessant is geworden erin te investeren.

‘Wie er voor eind 2020 legt, kan bovendien nog vijftien jaar gebruikmaken van de terugdraaiende teller. Ook zonder certificaten kan je zo een mooi rendement halen’, aldus Bram Claeys, de topman van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), in de krant.

Gezinnen nemen voortouw

Het zijn nog steeds gezinnen die het voortouw nemen, maar ook bedrijven tekenden een fors hogere groei op. Ze bouwden vorig jaar meer dan 500 zonneparken. Met een gezamenlijk vermogen van 160 megawatt gaat het om een verviervoudiging tegenover het jaar voordien.

‘Dit is een belangrijke doorbraak voor Vlaanderen. Een sneeuwbaleffect bij ondernemingen is onmisbaar om onze ambities waar te maken’, aldus Demir.

Bron: De Standaard, 30 januari 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (9)

 • verpoorten frans Reply

  beste jean D ik heb het gelezen, maar u blijkbaar niet, of anders begrijpt ge er niets van, en Benny heeft gelijk, als ge gaat voor het nieuwe systeem (met digitale meter) en zonder prosumententaks kost het u altijd meer, of Jean kunt ge misschien niet rekenen

  13 februari 2020 at 09:54
  • Jean D Reply

   Als jij beter kunt rekenen dan mag je dit voor mij gerust doen. Ik geef je mijn gegevens
   Ik heb 249 dagen gebruik gemaakt van de digitale meter
   ik heb 1429 Kwh afname overdag
   ik heb 2397 Kwh afname ’s nachts + weekends
   ik heb 965 Kwh injectie overdag
   ik heb 339 Kwh injectie nacht (+weekend)
   en ik heb 3111 Kwh geproduceerd met mijn zonnepanelen op die 249 dagen
   Mijn omvormers hebben een capaciteit van 5.9 Kva
   En de Netbeheerder is Iverlek. Leverancier Engie.
   Je mag ook uw eigen netbeheerder gebruiken en of leverancier.
   Graag het oude en het nieuwe tarief naast mekaar aub.
   Ik zou graag weten welke foute berekening ik maak.

   22 februari 2020 at 16:35
 • Jean D Reply

  Beste Benny . Heb je dan een digitale meter en een groene meter waaruit jij kan afleiden dat je met het nieuwe systeem meer zou moeten betalen als je altijd thuis bent?
  De simulaties geven aan dat als je boven een bepaald percentage zelfconsumptie zit dat je dan minder moet betalen met het nieuwe systeem. Akkoord dat percentage is voor iedereen verschillend en hangt af van het rendement van uw zonnepanelen. (orientatie, helling, aantal enz) en begrijp me niet verkeerd want in dit geval is hoger rendement = minder zelfconsumptie. Ik vraag me dus af waarop uw stelling dat als je altijd thuis bent overdag dat je dan nog duurder af zal zijn met het nieuwe systeem gebaseerd is. MVG

  13 februari 2020 at 09:37
 • verpoorten frans Reply

  beste jean D, stop eens met de mensen wat wijs te maken, u lijkt wel op Dewever

  13 februari 2020 at 09:25
  • Jean D Reply

   Beste Frans doe eens de moeite om het decreet te lezen. Je kan het downloaden als pdf file en zoek artikel 80. Het staat op blz 275 .

   13 februari 2020 at 09:42
 • Jean D Reply

  In art 80 van het decreet staat dat de huidige regeling nog 15 jaar geldt na installatie. Na die 15 jaar wordt de injectie niet meer afgetrokken van de afname en na 1 jan 2021 dus ook niet meer voor nieuwe installaties.
  In hetzelfde art staat ook dat de regering bepaalt welk minimumtarief de leveranciers gaan moeten verplicht betalen aan de prosument voor alle stroom dat hij op het net zet na die 15 jaar of voor nieuwe installaties vanaf 2021
  In het decreet staat dat deze regeling niet van toepassing is op distributietarieven.
  In het decreet staat ook dat de netgebruiker de keuze heeft tussen de 2 tarieven. (de 15 jaar geldende of de nieuwe)
  Het is dit artikel dat aangevochten wordt omdat de Vreg niet akkoord is dat netgebruikers kunnen kiezen tss 2 systemen die bovendien 15 jaar naast elkaar kunnen toegepast worden. Dat vinden ze discriminatie.

  De huidige regeling is : de regering bepaalt het maximum tarief van het verbruik die leveranciers kunnen aanrekenen en alles wat op het net gezet wordt krijg je eigenlijk aan dezelfde prijs terug zodanig dat uw zelfgeproduceerde stroom gratis is. Het in mindering brengen is voor de distributiekosten wel van toepassing maar er wordt extra prosumententax gerekend. Dus volledige saldering maar met prosumententax.

  Als de Vreg gelijk krijgt en art 80 moet geschrapt worden dan blijft de saldering behouden, blijft de prosumententax zoals ze is enz. maw we zitten terug zoals het nu is en verandert er niets (ook niet als je een digitale meter hebt.)
  Dat betekent dat je ipv 15 jaar kunt gebruik maken van de terugdraaiende teller dat je opnieuw oneindig lang kan gebruik maken van de terugdraaiende teller.

  Beste Frans : Als de Vreg gelijk krijgt dan gebeurt net het omgekeerde van wat jij denkt dat zal gebeuren.

  Beste Bennie, ik ben ook benieuwd wat er zal gebeuren pakweg deze zomer want de leveranciers moeten de tijd hebben om hun administratie tegen 1 jan 2021 aangepast te krijgen. Als er tegen dan geen uitspraak is
  zullen ze moeten weten hoeveel ze verplicht minimum zullen moeten betalen voor geïnjecteerde stroom en dat is een mes die aan 2 kanten snijdt. Een hoge vergoeding stimuleert het plaatsen van zonnepanelen maar staat in de weg van zelfconsumptie omdat men eerder zal proberen zoveel mogelijk te injecteren ipv zo weinig mogelijk. Een lage vergoeding is een anti groene maatregel en staat in de weg van het behalen van de groene norm.
  Het echte nieuwe systeem begint pas na die 15 jaar of voor nieuwe installaties vanaf 2021.
  Het nieuwe tarief van nu die je ook kan kiezen is gebaseerd op het decreet met dat verschil dat de verplichte aankoop van geïnjecteerde stroom gebaseerd is op de saldering nl zelfde prijs voor afname als voor injectie en dus 0 operatie voor verbruik.
  Ik hoop hiermee enige klaarheid in de mogelijke ontwikkelingen die zich kunnen voordoen in de nabije toekomst. Ik vrees dat door dit kluwen voor velen het prijsvoordeel waarvan gesproken wordt pas zal beseft worden binnen 2 jaar als de tarieven al terug veranderd zullen zijn en dat de meest voorkomende zin gaat worden : had ik het geweten dan had ik ook dit of dat tarief gekozen.

  13 februari 2020 at 00:47
 • verpoorten frans Reply

  ik begrijp dat de mensen nog zonnepanelen leggen, de prijs is flink gedaald en ze “”zeggen”” recht op 15 jaar een terugdraaiende teller, maar de klacht van vreg zal in 2021 worden behandelt, en dan? als vreg gelijk krijgt, zijn alle mensen hun centen kwijt, en geen terugdraaiende teller meer, ik vind het spijtig dat ze de mensen zo bedriegen,maar als vreg gelijk krijgt( en das bijna zeker) hebben ze veel stroom gratis, dit zijn onze ministers, liegen en bedriegen, de huidige is juist gelijk die twee vorige

  12 februari 2020 at 15:33
 • Roland Reply

  Volgend jaar zal de markt voor particulieren instorten als de regelgeving blijft zoals het nu is.
  Was er nog op tijd bij, zonder terugdraaiende teller zou ik het zeker niet meer doen.

  12 februari 2020 at 12:49
 • Benny Reply

  ‘Wie er voor eind 2020 legt, kan bovendien nog vijftien jaar gebruikmaken van de terugdraaiende teller’
  Is dat wel zo?? Is daar dan al een definitieve uitspraak over gedaan? Bij mijn weten toch niet?

  Indien dat effectief zo is begrijp ik de piek in de plaatsing van de zonnepanelen maar al te goed. Moest het voor mensen met een bestaande installatie mogelijk zijn om er op dit moment nog bij te leggen om dan nog 15 jaar te kunnen genieten van een terugdraaiende meter zou ik het zelf nog doen ook, maar dat kan dan weer niet want de eerste datum van plaatsing van zonnepanelen wordt aangehouden.

  Ik ben wel beniewd wat dat gaat geven in 2021, want die hoop op de terugdraaiende meter voor 15 jaar is de enige motivatie voor 99% van de mensen die er dit jaar nog gaan leggen. Met het nieuwe systeem ben je zowiezo genaaid. Bekijk de simulaties maar eens die kunt doen. Ook al zouden wij ALTIJD thuis zijn overdag, dan nóg zijn we duurder af met het nieuwe systeem!

  12 februari 2020 at 12:31

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *