Afgedankte zonnepanelen
Zonnepanelen recycleren, al is het om uw buurvrouw te imponeren

Zonnepanelen hebben de voorbije jaren aan populariteit ingewonnen. Het is dan ook de ultieme kans om het milieu een handje te helpen en om te besparen op uw energierekening. Maar wat gebeurt er met deze zonnepanelen wanneer ze stuk gaan of hun levensduur ten einde is? De ecologische cirkel is helemaal rond want uw oude zonnepanelen kunnen gerecycleerd worden. Benieuwd hoe dat juist in zijn werk gaat? Blijf dan vooral lezen!

Hoe gaan zonnepanelen stuk?

Zonnepanelen gaan uiteraard niet zomaar stuk. Een zonnepaneel van goede kwaliteit kan namelijk zonder probleem meer dan 25 jaar op uw dak liggen. Een defect kan een gevolg zijn van verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld storm- of hagelschade. Over het algemeen kunnen we zeggen dat alle storingen veroorzaakt worden door temperatuurspanning of vochtinwerking. Omdat zonnepanelen geen bewegende delen hebben, zijn ze minder vatbaar voor storingen, wat een positief effect heeft op de levensduur. Deze levensduur hangt het meeste af van de stabiliteit en corrosieweerstand van de gebruikte materialen, ga dus voor kwaliteit en niet voor goedkoop!

Het recyclageproces

Vandaag wordt er steeds meer belang gehecht aan het recyclageproces. Men zoekt momenteel nog steeds naar de beste manier is om zonnepanelen te recycleren. Vroeger werden de cellen van zonnepanelen als geheel gerecupereerd. Deze werden vervolgens hergebruikt om nieuwe zonnepanelen te maken, en dit alles zonder merkbaar kwaliteitsverlies. Een nadeel van het hergebruiken is echter dat de panelen steeds dunner worden, waardoor het moeilijker is om ze te recupereren. Dit is de reden waarom men is overgeschakeld naar een nieuw systeem. Dit nieuwe systeem bestaat uit het terugwinnen van fracties van materialen zoals glas, aluminium en silicium.

Als uw zonnepanelen hun houdbaarheidsdatum bereikt hebben; heeft u drie opties. Ten eerste kunt u ervoor kiezen om uw panelen te laten ophalen door installateurs, want dit is namelijk een wet sinds 1 januari 2013. Ten tweede kunt u het ophaalsysteem PV Cycle raadplegen, zij zullen uw zonnepanelen met veel plezier komen ophalen en vervolgens recycleren. Een derde maar betalende optie is om ze naar het containerpark te brengen. In Duitsland zijn er ondertussen al enkele verzamelpunten voor kapotte zonnepanelen, maar deze bestaan momenteel nog niet in ons Belgenlandje. Wat niet is kan uiteraard nog komen!

Waarom recycleren de beste optie is

Als u reeds zonnepanelen heeft, gaan wij er van uit dat u begaan bent met de natuur. Om uw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden is het dus belangrijk om ook bij het recyclageproces stil te staan. In uw  zonnepanelen, stuk of niet, zitten namelijk heel wat waardevolle materialen zoals glas, aluminium en andere halfgeleidende materialen die hergebruikt kunnen worden. Door recyclage zal niet enkel de afvalberg kleiner worden, maar zal ook de energie die nodig is om ruwe materialen te produceren beperkt worden. Na 25 jaar groene energie opgewekt te hebben, kan een zonnepaneel dus ook nog eens duurzaam gerecycleerd worden.

Recycleren is cruciaal geworden sinds bekend is dat de toekomst van de aarde er niet rooskleurig uitziet. Er zijn verschillende redenen om te recycleren, u helpt het milieu, levert een positieve bijdrage op het broeikaseffect en u bespaart er geld mee. Zelfs al doet u het om uw buurvrouw te imponeren, recycleren is altijd een goed idee! Recycleert u mee?

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

3 reacties

 1. Het is altijd interessant om over iets nieuws meer te weten
  te komen, zoals hoe zit het met de recyclge van de zonnepanelen ?
  en waar kunnen die ingeleverd worden. Word ervoor betaald of aangerekend bij de inlevering?
  Had ik mij ook al afgevraagd. en
  Hoe weet men dat de zonnepanelen versleten zijn? Is het enkel als men het rendement ziet verminderen of ?

  1. Beste mevrouw De Vlieger,

   Bedankt voor uw reactie.

   Bij aankoop van nieuwe zonnepanelen betaalt u sinds 1 juli 2016 een milieubijdrage van 4€ per paneel.
   Oude panelen kan u gratis inleveren bij het inzamelpunt dat het dichtst bij u in de buurt is gelegen. Meer info op deze link.

   Met vriendelijke groeten,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS