Zonnepanelen: vijf feiten en fabels op een rij

zonnepanelen dak stockbeeld

Zonnepanelen: vijf feiten en fabels op een rij

Wie zonnepanelen zegt, denkt tegenwoordig verder dan ‘groene mensen’ en de daarbij horende geitenwollensokken. Of niet? Vandaag hebben heel wat Belgen zonnepanelen op hun dak, in de tuin of aan de gevel. Toch bestaan nog heel wat misvattingen over de zwarte gevelplaten. Vijf feiten en fabels op een rijtje.

1.De voordelen van zonnepanelen ten opzichte van traditionele elektriciteit zijn verwaarloosbaar.

Fabel. Vriendelijk voor het milieu, weinig onderhoud en altijd schone energie zijn maar drie van de grote voordelen van zonnepanelen. Denk daar een verhoogde waarde van je huis en een lange levensduur bij, en er is weinig reden om geen zonnepanelen aan te schaffen. En mochten je panelen na twintig jaar toch aan vervanging toe zijn, dan kan je die voor 90% recycleren om nieuwe exemplaren van te laten maken.

2. De kostprijs van zonnepanelen is zo hoog dat ik er jaren over doe om winst te maken.

Deels feit, deels fabel. Natuurlijk krijg je je investering niet binnen enkele maanden terugbetaald in groene stroom. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren wel zo fors gedaald dat een investering te overwegen is.

Voor een gemiddeld systeem van 3000 kWh betaal je rond de 6.000 euro voor de panelen zelf, de omvormer en de montage. De grootte van het systeem hangt vooral af van het aantal panelen, je jaarlijkse energieverbruik en het aantal mensen in je huishouden. Gemiddeld duurt het zo’n acht à negen jaar voor je zonnepanelen zich terugverdiend hebben. Zorg er wel voor dat het vermogen van je zonnepanelen groter is dan je werkelijke verbruik, aangezien zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit benutten.

3. Voor zonnepanelen moet ik alles uit eigen zak betalen. ‘Groene’ premies zijn tegenwoordig niet meer te verkrijgen.

Feit. Tot een paar jaar geleden kreeg je een groenestroomcertificaat voor je zonnepanelen. Vandaag beschouwt Vlaanderen zonne-energie als een investering die op zich rendabel genoeg is, dus blijven premies jammer genoeg uit.

4. De verbruikskosten bij zonnepanelen zijn beperkt.

Feit. Bij zonnepanelen gebruik je het systeem van de terugdraaiende elektriciteitsmeter (*). Alleen het nettosaldo dat je van het elektriciteitsnet afneemt, wordt gefactureerd. Verbruik je enkel je zonne-energie, dan is je energiefactuur gelijk aan nul. Let wel: bij een nulfactuur betaal je als zonnepaneleneigenaar geen elektriciteitskosten, maar wel nog altijd een prosumententarief.

Die taks is er om je gebruik van het elektriciteitsnet te bekostigen. Als je zonnepanelen hebt, maak je namelijk ook gebruik van het elektriciteitsnet: om je energieverbruik aan te vullen, of om overtollige zonne-energie op kwijt te kunnen. Jaarlijks kost dat je zo’n 300 euro.

5. Als ik voor zonnepanelen kies, is mijn keuze beperkt.

Fabel. Zoals bij alles, heb je ook bij zonnepanelen meerdere opties. Je eerste keuze hangt samen met het doel van je installatie: elektriciteit opwekken of warmte genereren. Ga je voor dat laatste, dan zijn thermische zonnepanelen wat je nodig hebt. Die zorgen voor warm water. De fotovoltaïsche variant zet zonlicht om in elektriciteit en voorziet je van stroom. Maak je keuze tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Inons land zijn die laatste het interessantst, want ze leveren de beste prestaties bij indirect zonlicht. Bovendien is het productieproces korter, waardoor ze goedkoper zijn dan hun monokristallijne tegenhanger.

* De VREG, de Vlaamse energieregulator, gaat het voordeel van de terugdraaiende teller voor mensen met zonnepanelen, aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. De vorige Vlaamse regering besliste dat, ook na de invoering van de digitale meter, het voordeel van de terugdraaiende teller behouden kon blijven. Mensen die voor eind 2020 een installatie plaatsen, zouden dat voordeel nog 15 jaar kunnen behouden. De VREG vecht die beslissing nu aan.

Bron: De Zondag, 28 juni 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (47)

 • T de Graaf Reply

  Dus men betaalt al zo duur en de zonnepanelen benutten maar 85% van hun capaciteit. Gelukkig zijn de prijzen van zonnepanelen door de tijd heen gedaald, anders zouden velen geen gebruik kunnen maken van deze vorm van groene energie.

  9 september 2019 at 02:28
 • tielemans roger Reply

  beste
  zijn jullie nu nog tevreden , ze beloofden ons een blijvende terugdraaiende meter , wij legden toen nog dure zonnepanelen , nu zijn de omvormers versleten ( twee ) gaan ons een digitale meter opdringen , mijn zonnepanelen zijn 14 jaar oud , dus nog een jaartje profijt , en dan ??? vind dit allemaal schandalig , daar is maar een iemand goed mee en dat zijn de energie leveranciers , ze mogen mij uitnodigen om hun verhaal te doen en dat zal ik het mijne doen , maar dan wil ik dat hun uitleg geplubiceerd word samen met mijn verhaal , het is toch niet zo moeilijk , iemand die zomerdag 25 kwh binnenhaald en er 12 kwh verbruikt , wat moet die doen als savonds de panelen uitvallen , een batterij , laat me niet lachen , jullie weten ook dat dat niet rendabel is ,
  een ontevreden en boze gebruiker

  21 augustus 2019 at 10:22
 • Filiep Reply

  @ Marnix De Grie : heb op dit forum al gelezen dat indien je een batterij laat installeren, je ook moet toelaten dat de energiemaffia deze leegzuigt bij een te kort aan stroom in dit derde wereld land.
  Het zou me niet verwonderen dat ze daarvoor dan de procumententaks terug aanrekenen … (:

  Bij het installeren van een batterij, ben je de procumententarief wel kwijt (350 – 450 €/jr), maar gezien je dan ook een digitale meter hebt, betaal je wel de electriciteit aan de energiemaffia.
  Daar is misschien een berekening te maken naargelang het verbruik van elektriciteit van de maatschappijen?

  1 augustus 2019 at 13:49
  • Marnix De Grie Reply

   Filiep,

   Nog nooit gelezen dat ze uw batterij zouden kunnen “leeghalen”…
   Kan ILUMEN hier geen sluitend antwoord kunnen op geven.
   Mvg,

   1 augustus 2019 at 17:12
  • jean D Reply

   Eerst en vooral is het zo dat in andere landen waar er geen saldering meer van toepassing is er een terugleververgoeding wordt betaald aan de prosumenten. Een terugleververgoeding per Kwh is meestal hoger dan dan de marktwaarde van 1 Kwh stroom omdat het opwekken van groene stroom nog altijd duurder is dan grijze stroom. In die landen krijg je dus een hogere prijs voor het overschot dat je produceert op jaarbasis. Je hebt bvb 4000 Kwh afgenomen en 5000 Kwh geinjecteerd dan zal je voor 1000 Kwh een prijs krijgen die hoger is dan de marktprijs. Op het einde zal de leverancier aan u betalen en niet omgekeerd. Hett blijft natuurlijk wel zo dat je netkosten moet betalen maar als er overschot is kan het zijn dat die volledig gecompenseerd worden door het terugbetaalde overschot. In sommige landen kan men er voor kiezen dat een leverancier onmiddellijk mag gebruik maken van de stroom van uw batterij bij een stroomtekort. Dit wordt vooraf contractueel vastgelegd ook aan hogere tarieven in het voordeel van de prosument uiteraaard.

   18 november 2019 at 17:37
 • robert Reply

  het plaatsen van batterijen wordt sterk gepromoot door de overheid en als je er plaatst ontvang je een premie…. beste mensen, als je dit leest weet je al op voorhand dat het terug een list en een valstrik is die door de overheid in gang wordt gezet. het laffe wijzigen van de spelregels inzake zonnepanelen nog in gedachten hebbende, is het een feit om uiterst waakzaam hiemee om te gaan en ons niet opnieuw massaal te laten bedriegen. na ons te bestelen via het prosumententarief en het ons willen bespieden en een tweede keer te bestelen via de domme meter is het voor mij welletjes geweest. de domme meter wordt bij mij pertinent en continu geweigerd en de promotie van batterijen negeer ik ten volle.

  1 augustus 2019 at 13:34
 • Marnix De Grie Reply

  Marnix De Grie Reply
  Allen,
  Misschien toch niet voldoende duidelijk geweest.
  De premie is 250€ per kWh opslag vermogen.
  Maar met een maximum van 3200€ OF
  Een maximum van 35% van uw investering.
  Vandaar dat vanaf 9150€, de rest uit eigen zak komt.
  Hopelijk is mijn vorige post nu helemaal duidelijk te lezen.
  Mvg,
  Marnix De Grie

  1 augustus 2019 at 13:22
 • Marnix De Grie Reply

  @ collega’s GROENE stroom producenten -10kW,

  Velen overwegen om batterijen te plaatsen om zo de dieven de loef af te steken.
  Hierbij mijn visie:

  INVESTEER NIET IN EEN BATTERIJ!!
  Althans, voorlopig niet…
  Voor 8 kW zal je snel (met alles erop en eraan) 10.000€ ophoesten.
  Je kan genieten van 250€/kWh opslagcapaciteit.
  Maar tot een max. premie van 3200€.
  Dus: alles, meer dan 9150€ is voor eigen rekening.
  Reken maar uit: 10.000 – 3200 = nog 6800€ ophoesten!
  Maaaaar:
  – verplicht naar digitale meter (DUS, wel wegvallen procumententaks, maar lees onder wat je van net zal moeten halen????)
  – MOET erkende installateur zijn
  – enkel milieu-vriendelijke batterijen!! Wie kan er mij opnoemen die in België toegelaten zijn????
  – in de meeste gevallen zullen je omvormers NIET compatibel zijn….
  – Tijdens de “zonloze” dagen in ons België, dus minstens 6 maanden (avond en nachturen inbegrepen), zal je toch nog van het net moeten halen!
  – batterijen gaan maximum 15 jaar mee.
  – Zonder rekening te houden met vernieuwen omvormers, moet je al 453€ (6800/15 jaar) per jaar aan elektriciteitskosten besparen om je investering BREAK-EVEN te krijgen op 15 jaar!!
  Meer details in volgende link:
  https://www.engie-electrabel.be/nl/blog/energie-nieuws/vlaamse-premie-thuisbatterijen/

  1 PLUSPUNTJE:
  Momenteel installeert men NIEUWE batterijen.
  Maar ik heb opgevangen dat men de AUTOBATTERIJEN, waarvan het rendement gedaald is tot 70%, verkocht zullen worden als THUISBATTERIJ voor opslag. Hoe meer van die batterijen op de markt komen, zal de prijs hopelijk dalen. Want deze zullen nog een opslagcapaciteit hebben van meer dan 30 kWh!! en zullen hopelijk goedkoper zijn dan een nieuwe van 8 a10 kWh.

  Mvg,
  Marnix

  1 augustus 2019 at 00:41
 • Marnix De Grie Reply

  ALLEN:

  Blijkbaar is het verhaal van Luc Geleyns reeds “achterhaald” door de “wettenmakers”…
  Zie onder, de reactie van Edmond Nuyts:

  Nuyts Edmond Reply
  Wat betreft de opmerking van de heer Luc Geleyns wil ik vermelde dat het voornoemde Het “Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit in het Vlaamse Gewest” (publicatie in het Staatsblad van 5 mei 2015) vermeldt op blz 61 (Afdeling V.2.4 Artikel V.2.4.1), achterhaald is en vervangen door dit van 2018. Zie blz 67 en volgende artikel 3.2.8 (voorheen artikel V2.4.1). De nieuw vermelde tekst is duidelijk, §3. Voor productie-installaties met een vermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA bepaalt de elektriciteitsdistributienetbeheerder de voorwaarden waaraan de meetuitrusting van de decentrale productie-eenheid moet voldoen en bepaalt de databeheerder de voorwaarden met betrekking tot het uitlezen in geval de meetgegevens gebruikt worden ten behoeve van de facturatie van productie in het kader van een energiecontracten de berekening van groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten.

  6 juli 2019 at 10:37

  31 juli 2019 at 23:31
 • Marnix De Grie Reply

  Aan ALLEN:
  Ik wil nog even een post van Luc Geleyns aanhalen.
  Vond dit zeer nuttig!
  Nogmaals dank Luc voor deze info.

  Luc Geleyns
  Het “Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit in het Vlaamse Gewest” (publicatie in het Staatsblad van 5 mei 2015) vermeldt op blz 61 (Afdeling V.2.4 Artikel V.2.4.1) dat productie-installaties met een vermogen<10kVA een meetinstallatie moet kunnen hebben die de productie in rekening kan brengen van de afname. Dit komt er op neer dat er een terugdraaiende meter moet zijn. Dat kan natuurlijk ook de digitale meter zijn, als die dat kan registreren. Hier staat niets in over een eindtermijn van deze regel. Dus hierop gebaseerd, is de maximale termijn voor terugdraaiende meter van 15 jaar dus niet geldig. Tenzij dat Vlaamse decreet dit technisch reglement ‘overruled’ of dat dit reglement binnenkort aangepast zou worden. Maar misschien kan je op basis van dit reglement weigeren om de nieuwe digitale meter te plaatsen.
  In een artikel in De Standaard van het weekend stond ook een tip: als ze aanbellen om de meter te vervangen, zeg dan dat je hoog-sensitief bent en geen meter wil met draadloze verbinding. Vraag een bekabelde meter. Die hebben ze momenteel niet. Of dit klopt, weet ik niet. Toen ik het las, vond ik het ook vreemd dat die digitale meter een draadloze verbinding (4G?) zou hebben. Maar als het wel klopt, is het misschien iets om te proberen.

  3 juli 2019 at 09:22

  31 juli 2019 at 22:35
  • Marnix De Grie Reply

   ALLEN:

   Blijkbaar is het verhaal van Luc Geleyns reeds “achterhaald” door de “wettenmakers”…
   Zie onder, de reactie van Edmond Nuyts:

   Nuyts Edmond Reply
   Wat betreft de opmerking van de heer Luc Geleyns wil ik vermelde dat het voornoemde Het “Technisch Reglement voor de Distributie van Elektriciteit in het Vlaamse Gewest” (publicatie in het Staatsblad van 5 mei 2015) vermeldt op blz 61 (Afdeling V.2.4 Artikel V.2.4.1), achterhaald is en vervangen door dit van 2018. Zie blz 67 en volgende artikel 3.2.8 (voorheen artikel V2.4.1). De nieuw vermelde tekst is duidelijk, §3. Voor productie-installaties met een vermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA bepaalt de elektriciteitsdistributienetbeheerder de voorwaarden waaraan de meetuitrusting van de decentrale productie-eenheid moet voldoen en bepaalt de databeheerder de voorwaarden met betrekking tot het uitlezen in geval de meetgegevens gebruikt worden ten behoeve van de facturatie van productie in het kader van een energiecontracten de berekening van groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten.

   6 juli 2019 at 10:37

   31 juli 2019 at 23:31
 • Pol Reply

  De oplossing is heel eenvoudig: de oude meter die altijd terug draait blijft staan. De nieuwe teller komt er niet in.

  31 juli 2019 at 19:46
 • André Heerman Reply

  Prosumententarief en digitale meter om discriminatie te voorkomen van mensen die geen zonnepanelen kunnen/willen plaatsen.
  Een echt nobele betrachting.
  Waarom moet ik betalen voor de extra bekabeling om snellaadpalen van stroom te voorzien?
  Waarom moet ik betalen om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren?
  Ik ben hier gediscrimineerd want ik kan mij geen elektrische auto veroorloven.
  Hopla media, stof om te stigmatiseren met als uiteraard noodzakelijke oplossing het gebruik van elektrische laadpalen en het rijden met elektrische of andere auto’s extra te taxeren.
  Doe zo voort, alles komt ongetwijfeld in orde.

  31 juli 2019 at 18:30
 • Patrick De Coninck Reply

  Waarom publiceren jullie mijn reactie niet ? Is mijn mening “incorrect”, voor zover zoiets mogelijk is ? Wat hebben jullie zelf te verbergen ?

  31 juli 2019 at 18:05
 • Jean Reply

  Punt1
  De materialen waarmee de centrales gebouwd zijn, zijn niet recupereerbaar?
  Punt 2
  Gemiddeld duurt het zo’n acht à negen jaar voor je zonnepanelen zich terugverdiend hebben. En hoe lang duurt het als we gen terugdraaiende meter hebben, dat is wat de Vreg wil, afschaven die terugdraaiende meter. Wat het verbruik daarmee te maken heeft begrijp ik niet, hetgeen ik produceer is hetgeen ik niet moet betalen dat is de winst en dat bepaald mijn terug betaal tijd.Ik ben misschien beperkt om en installatie te plaatsen die mijn geheel verbruik dekt, en wat als de intresten terug beginnen te stijgen, hoe lang duurt het dan voor ik winst begeinte maken.
  Punt 3
  Als de intresten stijgen, die dag gaat komen, en het gaat veel langer duren voor ik winst begin te maken, gaat de overheid dan terug certificaten geven?
  Punt 4
  Hoe lang nog de Vreg is naar de rechtbank gestapt om de terugdraaiende meter te schrapen zoals U zelf vermeld en dan?
  Punt 5
  Het rendement van de systemen om warm water te maken is goed in de zomermaanden, maar in de donkere maanden, zeer zeer laag en zonder subsidiëring, wanneer begin ik dan winst te maken.
  Samenvatting
  Zo lang de Vreg en de Politiek de regeltjes blijven veranderen, ook nadat contacten zijn afgesloten, dat noemt contractbreuk, zou niemand nog moeten investeren, in welke vorm van groene energie ook

  31 juli 2019 at 16:26
 • Rudy Reply

  Wanneer gaan al die verontruste Vlamingen zich verenigen en een vuist maken naar onze politiekers?? Onze overheid is de meest onbetrouwbare partner die je zich kan inbeelden en toch blijven we dat met zijn allen pikken.

  31 juli 2019 at 15:32
  • Bijnens jan Reply

   Wanneer gaat ilumen zelf eens in actie schieten om de consument te verdedigen tegen deze onrechtmatige regeling waar de bedrijven bevoordeligd worden en de consument benadeeld?
   Die ,15 jaar terugdraaiende teller is enkel voor nieuwe installaties niet voor oudere; dit is dus een dikke leugen. Ook al is de uitbreiding nieuw.

   31 juli 2019 at 18:50
 • Moelans Rudi Reply

  Het zijn allemaal zakkenvullers,we gebruiken geen stroom van een ander en toch betalen we een rekening van 1100€,om uw eigen stroom te gebruiken.Wie nu nog zonnepanelen legt is gek toch zeker dat ze de terugdraaiende meter afschaffen.Had ik het geweten dan had ik het nooit gedaan,kost geld en zal altijd geld blijven kosten.

  31 juli 2019 at 15:21
  • Bart Reply

   Overdag zet je energie op het net (je verbruikt niet alles wat je zonnepanelen produceren en je meter draait terug) en s’avonds gebruik je energie van het net (de zon schijnt niet en je consumeert van het net). Dus: je gebruikt het energienetwerk, ook al is je netto verbruik miniem of negatief. Daar mag een vergoeding tegenover staan. Zo schandalig is dat niet, toch? Of vind je dat iedereen voor het netwerk moet betalen en jij niet? Je energiekost is sowieso nul en het is die besparing die je zonnepanelen terugbetaalt, reken je voordeel maar uit!

   31 juli 2019 at 20:02
 • Walter Reply

  Beste,
  Ik betrouw op mijn eigen berekeningen :
  –> omdat die van VREG een véééél te positief en dus FOUTIEF antwoord geven , zeker voor wie ELEKTRISCH verwarmt !!
  –> Mijn besluit = wie NU NOG een PV installatie laat leggen …. zal die investering NIET meer terugverdienen als er GEEN terugdraaiende teller meer zal zijn.

  31 juli 2019 at 13:36
 • Pol Vandenberge Reply

  kunnen we allen samen geen vennootschap oprichten, waarschijnlijk domme vraag

  31 juli 2019 at 12:27
 • Tony S Reply

  Vreg nog zo een nutteloze organisatie, waarom moet dit nog bestaan ? Fluvius kan dit immers ook uitdokteren sinds ze samen gesmolten zijn. En inderdaad met warmtepomp en elektrisch warmen zijt ge altijd de verliezende partij. (en nog geen klein beetje) En ook het Net ligt er zowiezo en hiervoor betaald iedereen dus waarom nog prosumenten tarief? Juist voor te graaien enkel voor dat!

  31 juli 2019 at 12:07
 • Tony Reply

  Vreg nog zo een nutteloze organisatie, waarom moet dit nog bestaan ? Fluvius kan dit immers ook uitdokteren sinds ze samen gesmolten zijn. En inderdaad met warmtepomp en elektrisch warmen zijt ge altijd de verliezende partij. (en nog geen klein beetje) En ook het Net ligt er zowiezo en hiervoor betaald iedereen dus waarom nog prosumenten tarief? Juist voor te graaien enkel voor dat!

  31 juli 2019 at 12:02
 • Pol Vandenberge Reply

  kunnen we allen samen geen vennootschap oprichten, waarschijnlijk domme vraag

  31 juli 2019 at 11:59
 • patrick Reply

  Voor mij is het simpel,wanneer mijn groene elenstroomcertificaten afgelopen zijn,gaan mijn zonnepanelen direct van mijn dak,zeker weten!!

  31 juli 2019 at 11:38
 • van gorp Reply

  zolang de politiek om de xx maanden het bewijs levert dat ze een onbetrouwbare partner in investeringen
  zijn,vrees ik dat de markt voor alternatieve energie een slechte naam zal blijven hebben.
  heel het energiegebeuren is 1 grote belastingbrief met allerhande pest en diefstal maatregelen geworden.
  en dat kontrolespeeltje waar ze nu weer mee afkomen doet de deur helemaal dicht.na truttelboom,trommelijn een lydiakefarce?en wie gaat devolgende zijn?
  laat iedere pv eigenaar maar eens een maand tesamen hun installatie uitschakelen,die bedriegers zullen wel anders piepen.
  wat de pv sector zelf betreft,een beetje meer steun aan de eigenaars en tegenstand voor de politiek en instantie’s zoals die vrekken zou wel welkom zijn.

  31 juli 2019 at 11:36
  • Van oirschot Reply

   Ik heb 20000kw liggen en al jullie pidbox aangekocht meer dan een jaar geleden maar mijn verbruik van 700€ voor 2 appartmentjes blijft stijgen ?? Bij mijn weten betaal ik zoveel als voorzien met warmte pompen en boiler en goed geïsoleerd en noem maar op terwijl ik van andere hoor dat ze nog geen 250€ betalen ? Ik heb trouwens op alle manieren om offerte van jullie baterij te krijgen 4 x e-mail en persoonlijk op Batibouw ? Zonder resultaat

   31 juli 2019 at 16:35
 • Marnix De Grie Reply

  Aan alle collega’s zonnepaneel bezitters (min 10 kW):

  Enkele vragen waarom hun reactie niet gepost word.
  U kan zien dat dit dan wat later WEL verschijnt.
  Ik heb dit ook voorgehad.
  ELKE reactie wordt grondig geëvalueerd door deze webmaster. Indien er geen baldadigheden worden geschreven, zullen onze reacties verschijnen.
  Let wel: indien u na kantooruren reageert, dan zullen ze maar publiceren de volgende dag ergens rond 9u.
  Mvg,

  31 juli 2019 at 11:14
 • Van der Meulen Willy Reply

  Weg met de prosumentenkosten:
  Laat de regering investeren in de transportkosten van de elektriciteit i.p.v. nutteloze projecten te lanceren die nooit tijd vast zijn. Er zullen VEEL meer zonnepanelen geplaatst worden en het stroomtekort zal vlotter opgelost geraken. Ik en vele anderen weten dat het aanrekenen van de prosumenetentaksen een rem zijn op het al dan niet plaatsen van zonnepanelen.

  31 juli 2019 at 10:54
 • Jan B Reply

  Kan hier geen reacties plaatsen, waarom?

  31 juli 2019 at 10:52
 • Roemers Reply

  Ik begrijp Marnix heel goed, maar waarom word er niet duidelijk gecommuniceerd?
  Ik verkeer ongeveer in dezelfde situatie. Produceer iets meer energie op jaarbasis dan het verbruik en betaal nog +/- 700€ per jaar aan stroom. (procumententaks) Schandalig!!!
  Waarom verteld men niet hoe de factuur er gaat uitzien na de invoering van de digitale meter?
  Indien de opname van de teller per kwartier gaat geburen , waarvan soms spraken is , zijn we er zeker aan voor de moeite. Word zeker vervolg. Een verontruste belg.

  31 juli 2019 at 10:52
  • Bart Reply

   Overdag zet je energie op het net (je verbruikt niet alles wat je zonnepanelen produceren en je meter draait terug) en s’avonds gebruik je energie van het net (de zon schijnt niet en je consumeert van het net). Dus: je gebruikt het energienetwerk, ook al is je netto verbruik miniem of negatief. Daar mag een vergoeding tegenover staan. Zo schandalig is dat niet, toch? Of vind je dat iedereen voor het netwerk moet betalen en jij niet? Je energiekost is sowieso nul en het is die besparing die je zonnepanelen terugbetaald, reken je voordeel maar uit!

   31 juli 2019 at 20:00
 • Jan B Reply

  Zo is dat Marnix. Ik heb 10Kw op mijn dak liggen. Ook denk ik als men grote farms op het water gaat leggen er voldoende groene stroom is voor de overheid wij als kleine groene stroom leveraar volledig in de kou zullen staan.
  In mijn wereld is het diefstal en woord breuk. Waar breng je de oude zonnepanelen naar toe om te recycleren? Of alleen als je ze vervangt?

  31 juli 2019 at 10:52
 • kdc Reply

  volledig akkoord.

  31 juli 2019 at 10:03
 • Keppens Raymond Reply

  Als de terugdraaiende meter wordt afgeschaft en geen certificaten meer krijgt dan zijn zonnepanelen niet meer rendabel integendeel als men mij morgen mijn certificaten zou afnemen zou ik niet lang wachten met er een hele hoop te verwijderen.

  31 juli 2019 at 09:58
 • Staf Kauwenberghs Reply

  Aanvullend aan onderstaand artikel:
  De elektrische energie die we als producent niet zelf gebruiken en dus op het net zetten komt gratis ter beschikking van de stroomverdeler die 100% percent winst maakt. De burger investeert en de stroomverdeler strijkt de voordelen op.Het kan toch niet de bedoeling zijn van onze beleidsmakers dat dit de basis zou zijn van het groene energieplan. Dit is alles behalve een gezonde situatie om van eerlijkheid maar te zwijgen. Wanneer de stroomverdelers verplicht zouden worden om stroom die op het net geplaatst wordt te vergoeden zou de introductie van de digitale meters veel vlotter verlopen.

  31 juli 2019 at 09:56
 • Jean-Pierre Philippe Reply

  Marnix, sta volledig achter jou verhaal, met een warmtepomp en de huidige regeringsmaatregelen (digimeter) ben je steeds de klos! Want in de winter heb je het meeste elektriciteit nodig!

  31 juli 2019 at 09:48
 • verpoorten frans Reply

  waarom word mijn reactie niet weer ge geven? omdat het over jullie bedrijf gaat?

  31 juli 2019 at 09:39
 • Jules Reply

  Had ik alles op voorhand geweten kwamen er geen zonnepanelen bij ons .
  Iedere regering is er een nieuwe vorm van verdoken belasting .
  Onderhoudskosten op termijn daar spreekt men niet van .Kunnen we die fiscaal aftrekken?
  Wat we teveel produceren wordt verkocht en centen in eigen zak .Daar hoort men de prutsers van de VREG al jaren niet ???
  Telkens woordbreuk zonder enige vorm van straffeloosheid en de molen draait maar verder .
  Wat staat er ons nog te wachten

  31 juli 2019 at 09:34
 • Christoph Reply

  Marnix,

  Zeer correcte samenvatting. Zonnepanelen beginnen langzaam de melkkoe te worden. Enkel de stroom nog terugverdienen en al de rest dubbel driedubbel betalen.

  Spa heeft de premies te hoog gemaakt. Nu probeert iedereen zo veel mogelijk het probleem op de premies te steken en op hetzelfde moment geld te scheppen.

  31 juli 2019 at 09:33
 • verpoorten frans Reply

  ik heb uw artikel gelezen, maar ik merk op dat u wel een paar dingen over het hoofd ziet
  1 zonder terugdraaiende teller , kunt ge nooit uw investering terug verdienen
  2 waarom geeft niemand uitleg, hoe het verder moet met die digitale meter
  3 ik weet dat uw bedrijf , dingen maakt voor zonnepanelen
  4 als de verkoop stilvalt, wat zal zijn, zult u ook veel minder klanten hebben

  er moet een andere oplossing komen voor mensen met zonnepanelen, nu vullen de de verdelers hun zakken op de kosten van de mensen, en dit blijft niet duren, waarom schrijft u daar geen artikel over?

  31 juli 2019 at 09:31
  • Van oirschot Reply

   Ik heb 20000kw liggen en al jullie pidbox aangekocht meer dan een jaar geleden maar mijn verbruik van 700€ voor 2 appartmentjes blijft stijgen ?? Bij mijn weten betaal ik zoveel als voorzien met warmte pompen en boiler en goed geïsoleerd en noem maar op terwijl ik van andere hoor dat ze nog geen 250€ betalen ? Ik heb trouwens op alle manieren om offerte van jullie baterij te krijgen 4 x e-mail en persoonlijk op Batibouw ? Zonder resultaat

   31 juli 2019 at 16:36
 • Christoph Reply

  Marnix,

  Zeer correcte samenvatting. Zonnepanelen beginnen langzaam de melkkoe te worden. Enkel de stroom nog terugverdienen en al de rest dubbel driedubbel betalen.

  31 juli 2019 at 09:31
 • MARC Reply

  waar blijft het antwoord op de vragen van marnix de grie ?

  31 juli 2019 at 09:27
 • bex Reply

  waar blijft een antwoord op deze reactie

  31 juli 2019 at 09:25
 • Marnix De Grie Reply

  Zeer duidelijk opgesteld artikel!
  Maar toch blijven wij op onze honger zitten met meer details.
  voor punt 1:
  Kan je de bron aangeven van waar/hoe/wie, ervoor zorgt dat gerecycleerde zonnepanelen voor 90% kunnen gerecupereerd worden om NIEUWE zonnepanelen mee te maken die op hun beurt weer 20 jaar GROENE energie opwekken?
  Want dit is ongelofelijk groot NIEUWS! de ecologische voetafdruk voor zonnepanelen wordt daarmee VEEL kleiner!!
  voor punt 2:
  Waarom zou je rendement maar 85% zijn? Ik heb reeds 8 jaar, 8,3 kW op mijn dak en produceer al elk jaar tussen 8000 à 9000 kWh aan GROENE energie!
  voor punt 4: De PROCUMENTENtaks is nu reeds bij Gaselwest meer dan 120€ incl. BTW per kW!
  Dus voor een installatie van 3000W zal je reeds 360€ per jaar betalen!
  ENKEL INDIEN wij van de terugdraaiende teller mogen blijven genieten, is dit bedrag nog verantwoord te betalen door ons.
  Want geloof mij, van zodra dit niet meer kan/mag toegepast worden zijn wij de klos!!
  Wij zullen NOOIT onze ZELF opgewerkte GROENE stroom direct kunnen opgebruiken en bijgevolg meer dan 75% in het net injecteren.
  ‘S avonds en tijdens de zonloze dagen zullen wij MOETEN aankopen aan HOOGSTE jaarprijzen!
  Ik geef u werkelijke feiten:
  U kon lezen dat ik 8,3 kW op mijn dak heb.
  Wel, op een perfecte dag (23/7/2019) : 50,98 kWh geproduceerd. Veronderstel dat ik investeer in een batterijopslag van 10 kWh, dan betekent dit dat ik 40,98 kWh GRATIS wegschenk aan mijn buren…
  Maar er zijn ook zomerdagen zoals 30/8/2017: 5,17 kWh en 29/8/2018: 5,76 kWh.
  Indien mijn dagverbruik 0kW zou zijn geweest dan is dit in het net gegaan. Kom ik ’s avonds thuis, dan zullen wij ALLE energie die wij die avond nodig hebben BETALEN aan de leverancier want ik trek het uit het net…
  Zeker als je geen opslagmogelijkheid hebt.

  Mijn punt is: GEEN terugdraaiende teller meer = NOOIT uw investering nog terug te verdienen + de leverancier ontvangt MAX geld van Uzelf en de buren voor uw gratis GROENE geproduceerde energie tijdens de ZONNEUREN.

  Voor punt 5:
  Daar halen jullie een zeer belangrijk onderwerp aan: PRODUCTIE WARM WATER met ZONNEPANELEN!
  Waarom VERPLICHT de regering om WARMTEPOMPEN te installeren!!!??
  Tijdens de wintermaanden, op een HELDERE hemel en zelfs tegen vriespunt, kunnen THERMISCHE zonnepanelen nog water produceren tot boven de 50 °C!! met dit systeem heb je een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig voor uw circulatiepompje en je regeling.
  En met warmtepomp MOET je ZEER VEEL ELEKTRICITEIT gebruiken!!!…
  Als de regering de juiste visie zou hebben en GROEN wil zijn ipv hun zakken zoveel mogelijk te willen vullen door de mensen te pluimen via hun ENERGIE factuur, dan zouden ze beter het systeem met THERMISCHE zonnepanelen promoten.
  Mvg,

  30 juli 2019 at 16:56
  • jean D Reply

   Mischien wat laat maar ik wil wel enkele antwoorden geven.
   Punt 1
   Zonnepanelen worden gerecycleerd door PVCycle.be. Ze hebbben daarvoor wereldwijd een netwerk opgezet zodat je niet verder dan 40 km moet rijden om uw zonnepanelen te laten recycleren. Het is ook het enige bedrijf (VZW) die dit doet en er worden van uw zonnepanelen flessen en aluminium bekers gemakt. Geen nieuwe zonnepanelen.
   Punt 2
   Je moet het rendment bekijken tov uw piekvermogen niet tov uw omvormervermogen.
   Het rendement is altijd lager in Belgie dan in meer zuiderse landen. Reden lagere zoninstraling, Slechtere oriëntatie. Verkeerde helling
   Punt 4
   Uw digitale teller telt altijd de injectie = achteruitgedraaide deel. En je sluit een contract af met een vaste prijs voor een gans jaar. Het maakt dan niet uit hoeveel de stroom in de winter of de zomer kost. Je betaalt een vaste prijs voor afname – injectie.
   Je geeft nooit gratis stroom aan je buren want je krijgt het zelf gratis terug. Het kan niet 2 keer gratis zijn.
   Het wel of niet terugdraaien van de teller slaat nooit op je verbruik maar wel enkel op de distributiekost.
   Ofwel betaal je die distributiekost onder de vorm van prosumententax (= capaciteitstax) : dan is uw meter ook voor die kost achteruitgedraaid. ofwel betaal je distributiekost op de werkelijke afname maar dan betaal je geen prosumententax. Met een batterij zal telkens als je de batterij gebruikt ’s nachts met de zelf opgeladen stroom die werkelijke afname verminderen en dus ook die distributiekost.
   Punt 5
   Met thermische zonnepanelen kan je misschien wel warm water genereren maar je kan daarmee je huis niet opwarmen. Daarvoor heb je extra aardgas of mazout voor nodig. (20000 Kwh) . Met een warmtepomp heb je inderdaad meer elektriciteit nodig maar je hebt geen aardgas of mazout meer nodig.
   Aardgas of mazout kan je nergens gratis krijgen. Zonneenergie van uw zonnepanelen is wel gratis op het prosumententarief na. Als jij je normaal verbruik van 3000 Kwh samen met de 6000Kwh verbruik van uw warmtepomp uw huis kan verwarmen in de winter en afkoelen in de zomer dan betaal je hiervoor met j9000Kwh zonneproductie enkel het prosumententarief voor. Ik denk dus niet dat men zich dan gepluimd voelt. slechts 900 € betalen voor elektriciteit en verwarming en bovendien 9 x 300€ of 2700€ krijgen voor GSC.
   Mvg

   19 november 2019 at 13:33

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *