Zonnepaneleneigenaars die installatie niet aanmelden worden streng beboet

Dak zonnepanelen Futech klant

Zonnepaneleneigenaars die installatie niet aanmelden worden streng beboet

Zonnepaneleneigenaars die aangesloten zijn op het distributienet, zijn verplicht hun installatie aan te melden bij Fluvius binnen de 30 dagen na keuring. Wie zijn verplichtingen niet nakomt riskeert zwaar beboet te worden.

Om de veilige werking van het distributienet te verzekeren is het belangrijk dat uw distributienetbeheerder zicht heeft op alle zonnepaneleninstallaties die elektriciteit op zijn net injecteren. Het niet tijdig aanmelden van uw zonnepanelen wordt volgens het Energiedecreet aanzien als een vorm van energiefraude. Prosumenten (consumenten die zelf hun energie produceren) zijn het prosumententarief verschuldigd. Zo betaalt elke netgebruiker, gezin of bedrijf, al dan niet met zonnepanelen, een faire bijdrage voor het gebruik van het net. Door uw aanmelding draagt u ook bij tot het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen.

Om iedereen de tijd te geven zich in regel te stellen wordt er een regularisatieperiode voorzien tot en met 31 mei 2020.

Wat betekent dit?

 • Wie tijdens de regularisatieperiode die afloopt op 31 mei 2020 zijn zonnepanelen aanmeldt, zal enkel het achterstallige prosumententarief moeten betalen, zonder bijkomende kosten. Dit geldt ook voor installaties die al langer dan 30 dagen in gebruik genomen zijn.
 • Wie na 31 mei 2020 zijn zonnepanelen laattijdig aanmeldt, zal naast het achterstallige prosumententarief ook bijkomende kosten moeten betalen. Deze aanvullende vergoedingen zijn voorafgaandelijk goedgekeurd door de VREG en kunnen oplopen tot meer dan 1.000 euro. Het Vlaams Energieagentschap kan bovendien een administratieve geldboete opleggen. In bepaalde gevallen kan Fluvius ten slotte de aansluiting op het elektriciteitsnet beëindigen.

Op de website van netbeheerder Fluvius werd een tool voorzien waar u uw zonnepaneleninstallatie kan aanmelden.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (4)

 • Sieg Reply

  En als die zonnepanelen niet zijn aangesloten op het net maar volledig off grid zijn ?

  13 mei 2020 at 13:10
  • verpoorten frans Reply

   dit is wat we allemaal moeten doen, gewoon een batterij plaatsen voor s’avonds, en de zonnepanelen inschakelen wanneer we stroom nodig hebben, en dan hebben ze er geen zaken mee

   13 mei 2020 at 13:21
   • Bart De Pauw Reply

    Probleem is dat je in de winterperiode meestal niet genoeg opbrengst overdag hebt om autonoom te zijn qua elekticiteit, maar dan zou je kunnen aanvullen met een eigen generator op vervuilende brandstof ( gas, mazout, benzine, hout, stoom, … ) of een mini kerncentrale ( zover ik weet nog niet commercieel beschikbaar en gereglementeerd) of 3 keer zoveel zonnepanelen en batterijen leggen.

    13 mei 2020 at 14:15
 • Koen Verboom Reply

  Beste,

  Dit betreft toch enkel:

  ‘Zonnepaneleneigenaars die aangesloten zijn op het distributienet.’

  Indien wel zonnepanelen maar niet op het electriciteitsnet is aangeslotendan is het niet nodig om aan te geven toch he,

  Mvgrtn,
  Koen

  13 mei 2020 at 13:01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *