Zonnepotentieel in Vlaanderen nog onvoldoende benut

Zonnepanelen Vlaanderen

Zonnepotentieel in Vlaanderen nog onvoldoende benut

Afgelopen jaar realiseerde de Vlaamse zonnepanelensector zijn grootste groeicijfer in vijf jaar. Toch is er nog heel wat ruimte ter verbetering. Zo blijkt uit een analyse van het Vlaams Energieagentschap (VEA) dat het zonnepotentieel vandaag onvoldoende wordt benut.

Zonnepanelen Vlaanderen

De 2,5 miljoen daken in Vlaanderen zijn samen goed voor een theoretisch potentieel van 57.000 MW. Met een totaalvermogen van een goede 2.500 MW vervullen we op dit moment slechts 4,4% van het zonnepotentieel, terwijl we volgens het energieplan van Vlaams energieminister Bart Tommelein tegen 2020 zouden moeten evolueren naar 6,5%.

Werk aan de winkel

Vooral in de steden is er een gigantisch onontgonnen potentieel. Zo ligt de bezettingsgraad in grootsteden zoals Antwerpen en Gent met respectievelijk 2,9% en 3,6% ver onder het Vlaams gemiddelde. Op provincieniveau loopt Limburg ver voorop met een bezettingsgraad van 6,6%. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen (beiden 3,8%) zijn de slechtste leerlingen van de klas. Het is dan ook geen toeval dat de best scorende gemeenten Dilsen-Stokkem (10,5%) en Opglabbeek (10,4%) beiden in Limburg gelegen zijn.

“Ik wil de lokale overheden aanmoedigen om nog meer bedrijven, scholen, verenigingen en zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van hernieuwbare energie”, reageert Vlaams energieminister Bart Tommelen in Het Laatste Nieuws. “Zonne-energie is voor de meeste gebouwen haalbaar en bovendien bijzonder interessant.”

Bron: Het Laatste Nieuws, 18 mei 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *