Zullen zonnepanelen nog goedkoper worden?

Zonnepaneel blauwe luch

Zullen zonnepanelen nog goedkoper worden?

De prijs van zonnepanelen is tijdens de voorbije jaren zeer sterk gedaald. Daarom stellen veel geïnteresseerden zich vandaag de vraag of het niet beter is om hun zonnepanelenproject nog even uit te stellen.

In 2010 was een zonnepaneleninstallatie drie keer zo duur als vandaag. De enige verklaring hiervoor is de sterke daling van de prijs van de eigenlijke zonnepanelen. Vroeger maakte de kost van de panelen meer dan 80% van de totale kostprijs van de installatie uit terwijl dit cijfer vandaag nog slechts ongeveer 35% bedraagt. De prijs van de omvormer, het materiaal, de werkuren zijn allen onderworpen aan indexatie en worden in verhouding dus duurder.

De redenen voor de prijsdaling van de zonnepanelen zijn:

 • Een dalende prijs van Silicium

Silicium Prijs

 • Meer capaciteit dus lagere productiekosten

Desondanks stellen we vast dat veel Europese zonnepanelenproducenten niet overleven. Vandaag is enkel Solarworld nog operationeel. In het verleden legde de Europese Unie reeds een minimumprijs op voor zonnepanelen.

TERUGVERDIENTIJD

Het is met andere woorden niet uitgesloten dat de prijzen van zonnepanelen in de toekomst licht zullen blijven dalen, maar de kans lijkt eerder klein. Allicht zullen de prijzen, bovenstaande factoren in rekening brengend, licht toenemen omwille van indexatie.

Vandaag is de terugverdientijd van een zonnepanelenproject vaak kleiner dan 8 jaar. Zelfs wanneer u nog twee jaar zou wachten met investeren en de prijzen tegen dan bijvoorbeeld met 10% gedaald zouden zijn, heeft u wellicht toch nog een slechtere zaak gedaan dan bij de onmiddellijke investering.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (2)

 • Silke Reply

  Nieuwe technologie wordt in de loop van de jaren inderdaad goedkoper. Maar er zal ook altijd een stroom zijn aan nog meer vernieuwende concepten, die dan de eerste jaren ook enkel voor de ‘lucky few’ zullen zijn.

  4 juli 2017 at 13:47
 • Tom Reply

  Geen 2 jaar wachten, want de prijzen gaan toch niet zakken, en dan kunnen jullie toch al goed verkopen ondertussen… jaja, jullie leggen het uit dat het in jullie voordeel draait

  23 april 2017 at 18:59

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *